Schimbare majora la achizitiile publice: Contractul va fi impartit pe loturi

Luni, 24 August 2015, ora 12:43
3671 citiri
Schimbare majora la achizitiile publice: Contractul va fi impartit pe loturi
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege referitor la achizitiile publice, supus dezbaterii, contine o prevedere care va veni in ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).

Bogdan Paul Dobrin, presedinte Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a precizat, luni, ca in noul act normativ exista un capitol distinct legat de derularea contractului, spre deosebire de legislatia in vigoare.

"Domeniul e foarte sensibil si trebuie sa exista o foarte mare atentie la modul in care se transpune in legislatie, pentru a nu da nastere abuzurilor. Noi nu ne dorim asta, ci vrem ca sa ajutam derularea contractelor si sa avem reguli clare pentru a stabili cand poti sa suplimentezi un contract si cand nu.

Pe noile directive vom avea ca regula impartirea contractului pe loturi, iar acolo unde nu se poate, trebuie sa se justifice acest lucru si abia apoi se merge pe un singur contract. Directiva e buna in special pentru IMM, pentru ca se permite accesul mai multor operatori economici. Concurenta va fi mai mare pentru ca statul sa obtina cel mai bun raport calitate-pret", a explicat presedintele ANRMAP, intr-o conferinta de presa organizata de Freedom House si Expert Forum.

El a amintit ca noua legislatie se va baza pe un singur criteriu, anume oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, abandonandu-se criteriul care favoriza pretul cel mai scazut.

"E un element foarte bun, deoarece se va lua in considerare costul achizitiei, care va lua in calcul durata de viata a proiectului, mentenanta, tot ciclul, nu neaparat pretul efectiv", a explicat presedintele ANRMAP.

De asemenea, el a spus ca va exista o lege separata legata de concesiune si parteneriate public-private.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#contracte achizitii publice, #noua lege achizitii publice , #achizitii