Sistemul de achizitii, drastic revizuit: Pe ce criterii va da statul contractele

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 18:12
3873 citiri
Sistemul de achizitii, drastic revizuit: Pe ce criterii va da statul contractele

Guvernul pregateste o modificare de amploare a sistemului de achizitii, cu noi reguli care vor permite statului sa nu mai acorde contracte strict pe criteriul pretului cel mai scazut, ci sa ia in considerare si alti factori, ca livrarea, costul pe ciclul de viata, consultanta, materialele, angajatii.

O prima varianta a noilor reguli va fi redactata pana la sfarsitul acestui an si se va baza pe recentele recomandari formulate in domeniu de catre Comisia Europeana, au declarat surse oficiale.

"Comisia Europeana nu interzice folosirea criteriului privind pretul cel mai mic la atribuirea contractelor de achizitii publice, dar permite statului sa aiba posibilitatea sa foloseasca si alte criterii pentru un raport pret-calitate cat mai bun, astfel incat sa fie selectata o oferta cat mai avantajoasa economic, tratata intr-un sens mai larg", au aratat sursele citate de Mediafax.

Legislatia actuala stabileste ca un criteriu de atribuire a contractului de achizitie publica poate fi numai fie oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, fie, "in mod exclusiv", pretul cel mai scazut, oferta cea mai avantajoasa economic fiind tratata ca si criteriu unic numai pentru contractele atribuite prin procedura de dialog competitiv.

Achizitiile din Romania, aproape in totalitate bazate pe cel mai mic pret

Un studiu publicat la finele anului trecut de Institutul pentru Politici Publice, in baza informatiilor furnizate de catre autoritati, releva insa ca la achizitiile pe bani publici derulate in Romania prin sistemul electronic de achizitii publice este folosit in proportie covarsitoare, de 97%, pretul cel mai scazut ca principal criteriu de atribuire a contractului, in timp ce oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic este luata in calcul in doar 3% din proceduri.

Motivul este ca autoritatile contractante, mai ales la nivelul administratiei locale, deruleaza achizitii publice prin proceduri pe care nu le inteleg foarte bine si, de teama ca vor fi sanctionate inclusiv de Curtea de Conturi, folosesc ca si criteriu pretul cel mai redus din ofertele primite sau perioada cea mai mica asumata pentru executarea contractului, ceea ce genereaza lucrari de proasta calitate care pe termen lung sunt mai costisitoare.

Comisia Europeana a adoptat insa o directiva in care arata ca oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic trebuie sa fie un concept imperativ, deoarece toate ofertele castigatoare ar trebui sa fie alese, in cele din urma, in conformitate cu ceea ce fiecare autoritate contractanta considera a fi cea mai buna solutie din punct de vedere economic dintre cele oferite, care sa se bazeze pe cel mai bun raport pret-calitate.

"In scopul de a incuraja o mai buna orientare catre calitate a achizitiilor publice, ar trebui sa li se permita statelor membre sa interzica sau sa restrictioneze utilizarea doar a pretului sau doar a costului pentru evaluarea celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic, in cazul in care acestea considera necesar acest lucru.

Pentru identificarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, decizia de atribuire a contractului nu ar trebui sa se bazeze doar pe criterii care nu sunt legate de costuri. Criteriile calitative ar trebui, prin urmare, sa fie insotite de un criteriu de cost care ar putea fi, la alegerea autoritatii contractante, fie pretul, fie o abordare bazata pe rentabilitate, precum calcularea costului pe ciclu de viata", este recomandarea de la Bruxelles.

Ce alte criterii ar putea fi luate in calcul

Printre criteriile care vor putea astfel fi luate in calcul alaturi de pret vor fi conditiile de livrare si plata, extinderea serviciilor de consultanta si inlocuire post-vanzare, factorii de mediu sau sociali, poluarea provocata de extractia materiilor prime utilizate in produs sau cauzate de produsul insusi ori de fabricatia sa, lipsa elementelor chimice toxice la fabricarea produselor cumparate, folosirea unor utilaje eficiente energetic, reducerea la minim a deseurilor sau utilizarea eficienta a resurselor.

In cazul in care calitatea personalului angajat este relevanta pentru nivelul de performanta al contractului, autoritatile vor putea utiliza drept criteriu de atribuire si calificarea si experienta personalului alocat executarii contractului in cauza, cu obligatia ca respectivul personal sa fie inlocuit doar cu acordul autoritatii contractante, care verifica daca personalul de inlocuire este de aceeasi calitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#sistem achizitii revizuit, #sistem achizitii cel mai mic pret, #sistem achizitii costuri , #achizitii
Comentarii