Ziare.com

Tranzactie pe piata de energie nucleara: Ce cumpara SUA de la Iran

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 17:54

   

Tranzactie pe piata de energie nucleara: Ce cumpara SUA de la Iran
Iranul va vinde Statelor Unite ale Americii o parte din stocul sau de apa grea, ce va fi utilizata in centrale atomice si centre de cercetare, in cadrul acordului nuclear incheiat in luna iulie cu marile puteri.

"Iranul va vinde 40 de tone de apa grea Statelor Unite prin intermediul unei alte tari", a declarat vicepresedintele Organizatiei iraniene a energiei atomice (OIEA), Ali Asghar Zarean, fara a preciza valoarea tranzactiei si data operatiunii, transmite AFP.

Acord istoric pe dosarul nuclear iranian (Video)

"Sase tone vor fi utilizate in centralele atomice, iar restul in centrele de cercetare americane", a indicat responsabilul.

Iranul detine o uzina de producere a apei grele in situl sau nuclear de la Arak. Apa grea urma sa fie utilizata in reactorul de la Arak, dar Iranul a acceptat modificarea acestuia pentru a oferi garantii comunitatii internationale ca nu va folosi apa agrea la fabricarea armei atomice.

In cadrul acordului semnat cu marile puteri la Viena pe 14 iulie, Iranul s-a angajat la o serie de masuri de limitare a programului sau nuclear, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.

De ce a trimis Iranul 11 tone de uraniu la Moscova

Teheranul si-a redus numarul centrifugelor si a transferat in Rusia cea mai mare parte a stocului sau de uraniu slab imbogatit, urmand sa retraga miezul reactorului de la Arak pentru a-l transforma in cooperare cu China si cu SUA.

"Trebuie sa avem un acord solid cu partea externa, mai ales cu China. (...) Documentele acordului vor fi schimbate oficial saptamana viitoare. Atat timp cat acordul nu este finalizat, nu vom lua cu siguranta nicio masura concreta pentru scoaterea miezului reactorului de la Arak", a adaugat vicepresedintele OIEA.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2060 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor