Afacerea trasnet a unui canadian: vin din tomate

Marti, 07 August 2012, ora 07:50
8040 citiri
Afacerea trasnet a unui canadian: vin din tomate
Foto: Infoniac

Secretul vinului din struguri se pierde in negura vremurilor, departe, pana la legendarul Noe despre care stim ca isi producea vin, din propria podgorie.

Acolo, unde nu se cultiva strugurii, oamenii isi fac cidru, tot un vin, dar din mere. Cine a gustat cidrul, are numai vorbe bune despre aceasta bautura, iar unii nutritionisti pretind ca are si efecte curative.

Mai putin cunoscut este insa cazul canadianului Pascal Miche, un fost macelar emigrat din Belgia in Canada, singurul om din lume care detine secretul fabricarii vinului, folosind rosiile. Secretul il are transmis de la stramosii sai, cu patru generatii in urma, informeaza Infoniac.

Pe baza retetei stramosesti, Pascal Miche si-a pus la punct o instalatie, cu ajutorul careia vinde anual 34.000 sticle de vin de o calitate superioara.

In pincipiu, procesul de fabricatie nu difera mult de cel al strugurilor, dar secretul presupune alegerea anumitor rosii. Dupa culegere si sortare, Pascal le proceseaza prin fragmentare, inmuiere, fermentare si tescuire.

Unele din detaliile tehnologice intermediare insa numai el le cunoaste si nu este dispus sa faca public know how-ul mostenit din stramosi.

Prin procedeul sau, producatorul a obtinut atat vin sec, cat si demisec, de tipul vinului francez Pineau de Charentes.

Vinul de rosii l-a patentat, fiind prezentat sub denumirea comerciala de "Omerta", un brand reusit, care produce bune efecte promotionale.

Pentru a obtine licenta de fabricatie, Misha a avut unele dificultati in fata organelor autorizate, care cosidera ca vinul se face numai din fructe, iar rosia este leguma. A avut nevoie de specialisti, ale caror expertize au fost utile in a demonstra ca tot ce contine seminte, este fruct din punct de vedere botanic, si trebuie tratat ca atare. Rosia, se stie, contine seminte.

Asa cum spuneam, nu orice tomate se preteaza la vinificatie, iar Misha a reusit sa selecteze sase soiuri (din 16 studiate) care produc fructele necesare, cu conditia sa fie cultivate in zona Quebec, favorabila unor asemenea culturi.

Este interesant ca procesul de fabricatie, ale carui detalii nu le-a facut publice, dureaza 9 luni, timp in care aroma de rosii dispare complet si apare o aroma placuta, foarte asemanatoare cu aroma de struguri.

Succesul conteaza si pe taria vinului, care are un contiut de 18% alcool. Degustatorii au descris favorabil produsul, insistand asupra gustului placut, usor picant-dulceag si asupra aromei de fructe si struguri.

Pretul de producator a fost stabilit la 25 dolari canadieni pentru o sticla de 375 ml fiind acceptat in magazinele canadiene din Quebec si Manitoba. De asemenea, Miche a reusit sa exporte cantitati limitate, ca sa testeze piata externa, in SUA, Franta, Germania, Luxembrug si Olanda.

Daca testele vor avea succes, afacerea are sanse sa ia propotii, intrucat Pascal Miche este pregatit sa cultive cantitati mari de rosii din soiurile indicate si sa-si orgnizeze o capacitate de productie pe masura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#vin din rosii, #canadian vin din rosii , #afaceri de succes