Afaceri de succes: Sarenza reinventeaza cumparatul pantofilor (Video)

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 09:53
3244 citiri
Afaceri de succes: Sarenza reinventeaza cumparatul pantofilor (Video)
Foto: Sarenza

Comertul virtual a cunoscut in ultimii ani succese spectaculoase, in ceea ce priveste vanzarea de materialele de constructii, aparatura, medicamente, articole casnice si multe altele, dar mai putin confectii sau incaltaminte, unde produsul trebuie probat si, deci, contactul direct vanzator-cumparator pare inevitabil.

Idealul in afaceri e sa n-ai concurenta

Depasind acest tabu, managerii societatii Sarenza (Franta) au simtit ca tocmai in aceasta retinere generala se ascunde o mare oportunitate: cine va reusi sa patrunda astfel pe piata, nu va avea concurenta, scrie Le Figaro.

Cu fler si, mai ales, cu curaj, societatea a pasit pe acest teren nedefrisat, riscant, dar promitator, si a demarat - se pare ca pentru prima data in Europa - o retea pentru comercializarea incaltamintei prin Internet, ceva ce n-are inca nimeni.

Directorul societatii, Stephane Treppoz, sustine ca, acum cinci ani, cand el tatona acest teren, ideea parea fantezista. Era greu de crezut ca cineva va cumpara pantofi pe cale virtuala, fara sa-i incerce.

Totusi, firma a demarat afacerea. Clientului i se trimitea marfa acasa, conform comenzii, iar in cazul cand o refuza, i se restituia plata facuta sau i se inlocuia produsul.

Nu totdeauna mizezi pe pret

In scurt timp, reteaua virtuala si-a facut drum in mai multe state europene: Belgia, Marea Britanie, Germania, Spania. Nicaieri n-a esuat.

Nu numai ca n-a esuat, dar astazi cifra de afaceri a retelei a atins 80 de milioane de euro. Directorul Stephane Treppoz arata ca n-a mizat pe ceea ce mizeaza orice manager de comert virtual: pretul.

Nu putea atrage cu pretul, atata timp cat o parte din marfa i se restituia. Dar a mizat pe altceva, tot atat de atractiv pentru un client ocupat: timpul. Unii cumparatori sunt atrasi de pret, altii de operativitate. Pe acestia a pariat temerara afacere.

Ca urmare, Sarenza.com a lansat magazinul virtual de incaltaminte la preturi comparabile cu cele din marketuri. Nu probezi, dar ai avantajul ca nu cutreieri magazinele. Marfa iti soseste acasa.

In asemenea conditii, cheia succesului este insa legata strans de o buna aprovizionare si de o impresionanta paleta de sortimente. Societatea si-a asigurat un stoc de ordinul a 20.000 de modele diferite, livrate de 400 producatori.

Asa ceva gasesti cu greutate chiar intr-un magazin specializat. Cumparatorul sta in fotoliul lui de acasa, consulta luxurianta oferta electronica, apoi comanda cu mouse-ul si asteapta marfa.

Clientii fideli trebuie cultivati

Asa cum declara Stephane Treppoz, marfa stocata i-a permis sa-si asigure, pentru fiecare model, gama de numere pentru toate varstele, de la 1 la 99 ani si toate marimile, de la 12 la 54.

In prezent, societatea are deja cam un milion de clienti fluctuanti, dar strategia retelei este sa-si formeze o baza de clienti fideli, eventual cu facilitati promotionale, care sa constituie nucleul de stabilitate a sistemului comercial.

Are motive sa spere ca afacerea va continua sa se consolideze, profitand mereu de avantajul lipsei de concurenta, care da semne ca va dainui inca multa vreme.

Contand pe cresterea continua a acestui tip de comert, societatea are in vedere, pentru anii urmatori, o puternica dezvoltare a centrelor virtuale in mai multe tari euroene, unde vor lucra, suplimentar, peste 100 angajati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#magazin online incaltaminte, #cumparaturi online, #afacere online, #idei afaceri internet , #afaceri de succes