Lantul de pizzerii Papa John's a pornit dintr-o debara. Fondatorul sau a devenit de curand miliardar

Duminica, 08 Ianuarie 2017, ora 08:46
16233 citiri
Lantul de pizzerii Papa John's a pornit dintr-o debara. Fondatorul sau a devenit de curand miliardar
Foto: Twitter

John Schnatter, CEO-ul lantului de pizzerii Papa John's, si-a pornit compania dintr-o debara, in 1984. Pe parcursul a trei decenii, a transformat-o intr-un gigant cu vanzari de 1,64 de miliarde de dolari si peste 4.900 de restaurante in intreaga lume.

Actiunile companiei au crescut cu 58% in ultimele 12 luni, propulsandu-l pe Schnatter in randul miliardarilor, potrivit Forbes, care relateaza povestea celui care a fondat unul dintre cele mai mari lanturi de pizzerii din lume.

Stranepotul unui imigrant german care a ajuns in SUA in 1867, Schnatter a crescut printre antreprenori, atat bunicul, cat si tatal sau avand propriile lor afaceri. A intrat si el in lumea afacerilor, de mic chiar. La opt ani oferea impreuna cu fratele sau mai mic servicii de tuns peluze, iar la 12 ani lansa un start-up care se ocupa cu vopsitul jgheaburilor.

Concediat la 48 de ani, un american a pornit o afacere care ii aduce 1 milion de dolari pe an

Trei ani mai tarziu s-a angajat ca spalator de vase intr-un restaurant din orasul sau natal, Jeffersonville, din Indiana, unde a ajuns in cele din urma sa faca pizza, descoperind in aceasta activitate o mare pasiune.

In aceasta perioada si-a cumparat un autoturism Camaro Z28 din 1972, cu 1.600 de dolari.

In 1983 a obtinut o diploma in domeniul afacerilor de la Universitatea Ball State din Indiana, insa i-a fost greu sa isi gaseasca un loc de munca.

In acelasi an a inceput sa administreze barul tatalui sau, Mick's Lounge. Barul avea datorii de 64.000 de dolari, asa ca Schnatter si-a vandut masina pentru a plati salariile angajatilor si pentru a cumpara bere pentru o saptamana. In cateva luni a readus barul pe linia de plutire.

Curand, in 1984, a inceput sa vanda pizza dintr-o debaraua reconvertita din spatele barului. Un an mai tarziu a deschis primul restaurant Papa John's in Jeffersonville, el insusi facand pizza in primul an.

Papa John's a vandut prima franciza in 1986 si a deschis al 100-lea restaurant cinci ani mai tarziu. Compania a devenit publica in 1993.

A lansat o afacere cu bijuterii din dormitorul sau, cu 500 de dolari. Compania valoreaza azi 1 miliard de dolari

"In 1991 nu aveam 2.000 de dolari pentru a merge in vacanta. In 1994 compania valora 200 de milioane de dolari", a spus Schnatter intr-un interviu pentru CNBC.

In 2009, Schantter avea suficienti bani pentru a-si rascumpara vechiul Camaro cu 250.000 de dolari.

Papa John's a ajuns la o capitalizare de piata de 3,2 miliarde de dolari sub conducerea lui Schnatter. Printre factorii care explica succesul companiei se numara angajamentul constant fata de ingrediente de calitate si investitiile in tehnologie intr-o faza timpurie, conform analistilor.

In 2001, Papa John's a devenit primul lant de pizza din SUA care a oferit serviciul de comenzi online la nivel national. In prezent, mai mult de jumatate dintre comenzile primite de restaurantele sale sunt facute prin intermediul platformelor digitale.

Voia sa devina psiholog, dar a ajuns milionar, cu o firma deschisa la 19 ani

Papa John's este al treilea lant de pizzerii din SUA dupa vanzari, dupa Pizza Hut si Domino's, iar analistii cred ca ar putea dobandi o cota de piata mai mare in viitor.

Mai ales ca Schnatter, in varsta de 55 de ani in prezent, nu intentioneaza sa se retraga.

"Obiectivul meu este sa fim pizzeria numarul 1 din lume. Am rabdarea, etica muncii si tot timpul din lume pentru a-l atinge", spunea el in urma cu cativa ani.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#pizzerie Papa John s, #afacere pizzerie , #afaceri de succes
Comentarii
Poza ORD1
ORD1
rank 5
Chiar am refuzat sa mai consum pizza.