Pe ce loc se afla Romania in topul celor mai bune tari pentru afaceri

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 18:00
4655 citiri
Pe ce loc se afla Romania in topul celor mai bune tari pentru afaceri

Romania se afla pe locul 48 in clasamentul Doing Business realizat de Banca Mondiala. Tara noastra a primit 70,22 de puncte, insa se afla la mare distanta de Bulgaria.

Anul trecut ne-am plasat pe pozitia 73, insa o comparatie intre cele doua editii este irelevanta pentru ca a fost schimbata metodologia.

Raportul Bancii Mondiale ia in calcul 189 de economii si le compara pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obtinerea unui credit, accesul la reteaua de electricitate si tranzactiile transfrontaliere.

Pentru 2014, institutia internationala a mentionat ca au fost utilizate date noi si a adaugat trei domenii: solutionarea insolventei, protectia actionarilor minoritari si obtinerea de credite.

Dintre factorii avuti in vedere de BM, Romania a inregistrat cea mai buna performanta la plata taxelor, avand in vedere ca in perioada 2013-2014 s-au implementat 31 de reforme care au usurat acest proces.

Guvernul de la Bucuresti a dezvoltat un sistem electronic pentru depunerea si plata taxelor. Initial, el a fost lansat in 2010, dar abia in ultimii doi ani a devenit posibila plata prin intermediul mediului online, prin utilizarea cardurilor bancare. Mai mult, pana in ianuarie 2013, cele mai multe firme achitau taxele online.

Pe de alta parte, Romania se numara printre statele care au reformat legea insolventei, alaturi de Macedonia, Bulgaria si Muntenegru. Tara noastra se afla pe locul 46 in functie de acest criteriu.

In ceea ce priveste demararea unei afaceri, ne aflam pe locul 38 din 189 de tari. Raportul arata ca este nevoie de 8 zile si de indeplinirea a cinci proceduri pentru deschiderea unui business in Romania.

Cel mai bine stam la capitolul referitor la obtinerea unui credit bancar, unde ocupam locul 7 in lume. O pozitie relativ buna ocupam si in ceea ce priveste protejarea actionarilor minoritari (40). In ceea ce priveste usurinta cu care inregistram o proprietate, tara noastra se afla pe treapta 63, iar la tranzactiile transfrontaliere ne plasam pe 65.

La polul opus, firmele din Romania se descurca foarte greu cu accesul la electricitate (locul 171), avand in vedere ca dureaza 223 de zile si indeplinirea a 7 proceduri pentru a primi curent. Similar, probleme mari sunt si la obtinerea unor avize de constructii (locul 140), in conditiile in care trebuie indeplinite 14 proceduri ce dureaza, in medie, 255 de zile.

Un mare semn de intrebare

Totusi, analistul Florin Citu ridica un mare semn de intrebare referitor la acest raport.

"Pe langa faptul ca suntem cu 10 locuri sub Bulgaria, este interesant si cum se formeaza scorul final. Perfect, avem imbunatatiri la modul in care platim taxele. Este usor sa pornesti o afacere, dar foarte greu sa continui. Scorul bun vine din faptul ca este acces la credit usor, dar ce relevanta are acest indicator in lipsa creditarii?", a scris pe Facebook Florin Citu.

In replica, Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta, mentioneaza ca raportul arata ca in Romania se fac afaceri mai usor decat in Slovenia - loc 51, Ungaria - loc 54, Turcia - loc 55 si Italia - loc 56, cu toate ca Bulgaria ne-a depasit (38).

"In Romania, numarul de plati pe an a scazut de la 113 in perioada 2010-2011 la 39 anul trecut si la 14 plati in acest an. Timpul necesar pentru a deschide o afacere a scazut de la 13 zile jumate in perioada guvernarii 2010-2011 la 8 zile in prezent. Povara fiscala (% din PIB) a scazut de la 44,2% la sfarsit de 2011 la 43,2% in prezent. Numarul destinat platii taxelor a scazut de la 216 ore in 2011 la 159 acum. Cu toata schimbarea de metodologie, progresele sunt evidente", a explicat consilierul premierului.

Cine e in fruntea clasamentului

1. Singapore

2. Noua Zeelanda

3. Hong Kong

4. Danemarca

5. Coreea de Sud

6. Norvegia

7. SUA

8. Marea Britanie

9. Finlanda

10. Australia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Romania top afaceri, #Romania Doing Business, #Romania raport BM, #Romania top Banca Mondiala , #afaceri de succes