Star Wars - forta financiara a unui imperiu

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 12:34
5591 citiri
Star Wars - forta financiara a unui imperiu
Foto: site oficial Star Wars

A fost cel mai asteptat film al anului si incasarile o confirma cu varf si indesat. Insa Star Wars: The Force Awakens nu este numai al saptelea capitol dintr-o poveste fascinanta, ci si continuarea unui business de miliarde si miliarde de dolari.

Poate ca a fost primul film al francizei in ultimul deceniu, insa masinaria Star Wars nu s-a oprit niciodata din a face bani.

Jucarii, jocuri, carti, parcuri tematice - de la lansarea primului film, toate acestea au generat venituri de peste 30 de miliarde de dolari, facand din Star Wars franciza care a creat cel mai fascinant si profitabil univers din lumea filmului.

Star Wars: The Force Awakens a spart recorduri dupa recorduri la box office dupa ce a strans peste 1 miliard de dolari in intreaga lume in doar 12 zile de la lansare, asa ca o scurta retrospectiva, pentru a vedea cum s-a ajuns aici, ni s-a parut mai mult decat potrivita.

Star Wars dinamiteaza orice record anterior. Vezi top 5 in box office-ul de weekend

Totul a inceput cu George Lucas, care, in 1973, a scris un scurt scenariu numit "The Journal of the Whills", care spunea povestea unui tanar ucenic antrenat sa devina "jedi-bendu" de legendarul Mace Windy, potrivit Wookieepedia. Suparat ca firul epic era prea intortocheat si greu de urmarit, Lucas a dezvoltat povestea pe 13 pagini si a numit acest mic tratat Star Wars. Pana in 1976, cele 13 pagini s-au inmultit, transformat si modificat de nenumarate ori, pana cand a luat nastere primul Star Wars.

Insa nici Universal, nici Uniunea Artistilor nu doreau sa faca filmul, ba chiar si 20th Century Fox dadea inapoi. Pentru a se asigura ca Star Wars va vedea lumina zilei, Lucas a facut o intelegere ciudata pentru acele vremuri - a acceptat un salariu infim, dar drepturile comerciale urmau sa-i revina lui.

Fox nu si-a facut probleme, produsele legate de filme rareori aveau succes si depozitele studioului erau pline de jucarioare pe care nimeni nu voia sa le cumpere.

Insa forta a fost cu Lucas si un om pe numele sau Bernard Loomis, care lucra pentru Kenner Toys, a auzit de Star Wars. Cand filmul a fost lansat, Loomis a semnat contracte si cu Fox, si cu Lucas si a descoperit ca cererea pentru figurine Star Wars nu era mare, era uriasa.

Jucariile s-au vandut aproape instant. Isteria luase atat de mult amploare incat, in incercarea de a asigura oamenii ca personajele din Star Wars vor ajunge la toata lumea, compania a pus la vanzare cutii goale care contineau un voucher prin care li se asigura dreptul la o jucarie de indata ce o noua serie era gata. Iar aceasta strategie a fost un real succes, cutiile goale disparand de pe rafturi cu aceeasi repeziciune.

In ani '90 Kenner a fost preluata de Hasbro, iar acum jucarille sunt facute de Disney, insa vanzarile inregistreaza acelasi succes.

Si asta ne face sa ne uitam inspre Lego. Compania era la limita supravietuirii cand a inceput sa produca jocuri Star Wars, iar acum este una dintre cele mai mari din lume.

Iar omul care s-a gandit prima oara la Lego Star Wars si se ocupa si astazi de proiectarea jocurilor e atat de important pentru franciza incat e invitat pe platourile de filmare, discuta designul navelor si decide ce actori sa fie transformati in minifigurine.

BBC a reusit sa afle cate figurine de Stormtroop-eri a vandut Lego pana acum - in jur de 1 miliard.

Potrivit Institutului International de Studii Strategice, in intreaga lume la acest moment nu exista mai mult de 20 de milioane de soldati. Asadar, armata Lego este de 50 de ori mai mare decat toate armatele Pamantului.

La 40 de ani de la pariul castigat cu 20th Century Fox, George Lucas si-a vandut compania catre Disney pentru peste 4 miliarde de dolari.

Si nu ne facem griji ca Disney nu-si va recupera banii. Estimativ, pana acum, universul Star Wars a vandut jucarii de peste 12 miliarde de dolari, DVD-uri de 3,8 miliarde de dolari, carti de 1,8 miliarde de dolari, jocuri video de 2,9 miliarde de dolari, filmele francizei au strans din incasari 4,3 miliarde de dolari (si suma creste de la o zi la alta) si alte si alte miliarde din tot felul de produse imprimate cu personajele create de Lucas.

Si sa nu uitam ca urmeaza inca doua filme care vor aduce imperiul Star Wars la dimensiuni de-a dreptul galactice.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Star Wars afacere profit, #Star Wars incasari, #Star Wars The Force Awakens , #afaceri de succes