Vrei sa-ti dublezi anual cifra de afaceri? Devino manager de cladiri!

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 23:35
5040 citiri
Vrei sa-ti dublezi anual cifra de afaceri? Devino manager de cladiri!

Daca majoritatea companiilor si-au vazut veniturile topite de criza, cele din domeniul intretinerii cladirilor, asa-numitul "facility management", au inflorit. Piata creste ametitor, iar unul dintre primii trei jucatori, BSS, asteapta anul acest dublarea cifrei de afaceri, pana la 10,5 milioane euro.

Obsesia tuturor directorilor financiari a fost, in ultimii ani, "scaderea costurilor". Daca prima tendinta a fost taierea salariilor angajatilor sau chiar reducerea personalului, in timp, acestia au realizat ca exista cai mai eficiente de a-ti optimiza afacerea.

Din totalul costurilor necesare functionarii unei companii, cele mai mari sunt alocate cheltuielilor salariale. Urmeaza IT-ul si costurile de functionare si intretinere a cladirilor detinute.

Odata cu aparitia conceptului de "green building", managerii s-au uitat mai atent pe facturile de energie electrica, apa sau salubrizare si au avut surpriza de a vedea ca mici modificari pot aduce mari economii.

Cum scopul unei companii nu este sa se concentreze pe schimbarea aparatelor de aer conditionat sau a intrerupatoarelor, tendinta a fost sa apeleze la firme specializate.

Avem 400 de firme de management de cladiri

In urma cu trei ani, existau 400 de companii in domeniul facility management in Romania. Cu toate ca numarul acestora nu s-a schimbat, industria arata cu totul altfel.

Inainte de criza, companiile erau extrem de nisate. Astfel, existau prestatori de servicii de curatenie, de management al deseurilor sau de reparatii si intretinere. Nu foarte multe au rezistat, odata cu intrarea pe piata a gigantilor internationali, cum ar fi Group Compas, Sodexho sau Bilfinger Berger.

Acestea au setat noi standarde, astfel incat proprietarii de cladiri de birouri, de fabrici sau spatii comerciale doresc acum servicii integrate. Mai exact, toate serviciile sa vina pe o singura factura.

Multinationalele inghit firmele romanesti

Pornita in 2003 de Liviu Anghel, Building Support Services (BSS) a reusit sa se afilieze unor retele internationale dupa ce a starnit interesul unor fonduri de investitii.

A treia companie pe piata dupa cifra de afaceri, dupa ISS si UTI, BSS are ambitii sa devina jucator regional. In acest moment, are contracte de intretinere a peste 2 milioane de metri patrati de cladiri comerciale, de birouri, parcuri logistice si hoteluri, din punctul acesta de vedere depasindu-si concurenta.

"Chiar daca au intrat mari jucatori internationali pe piata romaneasca, tot companiile locale detin cea mai mare cota de piata. De fapt, primele cinci companii din industrie, toate romanesti, cumuleaza 40% din cifra de afaceri derulata de intreaga piata de facility management", a declarat, pentru Ziare.com, Lucian Anghel, managing partner al BSS.

Cat de usor este sa pornesti un start-up in acest domeniu? Anghel spune ca nu conteaza atat de mult suma cu care pornesti la drum, problema fiind modul in care capeti increderea pietei. Spre exemplu, multinationalele din domeniu au intrat in Romania prin contracte globale.

"In ultimii ani, foarte multe companii romanesti din managementul cladirilor au fost cumparate de jucatori din afara care vroiau sa-si faca intrarea in Romania. Aceasta tendinta se va amplifica in perioada urmatoare", a mai spus Anghel.

Spre exemplu, gigantul ISS a intrat pe piata locala cumparand patru companii romanesti.

Dintre companiile care nu au atras atentia jucatorilor internationali sau a fondurilor de investitii, vor avea succes cele care au investit masiv in tehnologie in ultimii 2-3 ani.

Sume gigant pentru intretinerea cladirilor

In acest moment, 40% din energia produsa in Uniunea Europeana este consumata de cladiri. Scopul UE este reducerea cu 20% a acestei cantitati. Orice companie care se respecta si, mai ales, orice proprietar de cladire de birouri sau spatiu comercial va trebui sa se conformeze standardelor internationale.

Nu doar companiile cheltuiesc sume enorme pentru intretinerea cladirilor. Alexander Redlein, profesor universitar la Universitatea Tehnica din Viena, spune ca institutia in care lucreaza aloca 20% din venituri intretinerii cladirilor si spatiilor in care functioneaza. Cu alte cuvinte, in fiecare an, 40 de milioane de euro din banii incasati de aceasta universitate sunt folositi pentru curatenie, iluminat, reparatii etc.

Austria si Germania sunt statele pe care toata Europa le considera deschizatoare de drum in domeniul facility management.

"Aceste tari au cu adevarat o piata de facility management si statistici ale industriei", mai spune Anghel. Astfel, 31% dintre companiile austriece si nemtesti externatizeaza 75-100% din serviciile de facility management.

24% dintre companii au departamente de management al caldirii de 11-15 angajati, iar alte 20% dintre companii au departamente de sub 10 angajati.

In Bucuresti, cladirile de birouri si spatiile comerciale au aparut precum ciupercile dupa ploaie in ultimii ani. Acestea sunt ocupate de chiriasi, care platesc preturi pe masura pentru cativa zeci de metri patrati intr-un mall sau sute de metri patrati intr-un office building. Pe acesti clienti se bat managerii de cladiri si se pare ca fac treaba buna.

"Ultimul studiu pe care l-am realizat in domeniu arata ca 78% dintre chiriasi sunt satisfacuti sau chiar foarte satisfacuti de conditiile oferite de proprietari si de managerii de cladiri", a declarat Iulia Cornigeanu, senior research consultant la GFK Romania.

Astfel, cei care sunt in lupta pentru cota de piata nu pot decat sa seteze standarde din ce in ce mai inalte.

Silvia Panturu

Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#oameni afaceri succes romania, #conferinta business bucuresti , #afaceri de succes