Ziare.com

Cum pot deveni rentabili micii fermieri - Care sunt cele mai avantajoase investitii

de Constantin Pescaru
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 08:06

   

Cum pot deveni rentabili micii fermieri - Care sunt cele mai avantajoase investitii
Pentru a-ti deschide o afacere profitabila in agricultura este necesara o investitie minima de 5.000 de euro, insa costul infiintarii unei ferme cu solar poate ajunge si la 100.000 de euro.

In consecinta, pentru a nu pierde investitia, trebuie sa te orientezi pe anumite produse, atent alese, pentru ca sa reusesti sa obtii un profit in cel mai scurt timp.

"Cele mai profitabile sunt cele cautate pe piata, acesta este criteriul dupa care trebuie sa ne ghidam. Rapita, floarea-soarelui, porumbul si graul, acestea sunt in acest moment (cele mai profitabile - n. red.), insa este posibil ca anul viitor sa nu mai mearga, deci nu poti garanta nimic. Nu e nimic batut in cuie.

Nu exista culturi pe care te poti baza 100%, cererea pe piata este foarte fluctuanta, de la un produs la altul, de la o specie la alta, e greu sa te pronunti. Insa e bine sa iti faci un plan pe termen mediu, de care sa te tii indiferent de situatie", a precizat seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania-LAPAR, Laurentiu Baciu, pentru Ziare.com.

Astfel, el a precizat ca, pentru 5 hectare de teren pe care vrei sa le cultivi, ai nevoie, la inceput, de aproximativ 5.000 de euro.

Fermele de vaci nu mai sunt profitabile

O ferma de vaci nu mai e profitabila in Romania, mai ales daca vinzi laptele la procesatori, caz in care iesi in paguba, considera Costel Caras, presedintele asociatiei crescatorilor de vaci Holstein-Ro.

El a precizat, pentru Ziare.com, ca ai nevoie de cel putin 50 de vaci ca sa pornesti o afacere si trebuie sa investesti cel putin 50-60.000 de euro, ca sa devina una profitabila, cel putin teoretic.

Insa ele nu sunt rentabile in acest moment, pentru ca pretul laptelui nu reflecta realitatea, mai sustine Caras, acuzand procesatorii ca s-au organizat in cartel.

"Cei care cumpara lapte isi bat joc de fermieri, pentru ca ei nu au dreptul de a negocia. Este un monopol, e un cartel intre cei care preiau laptele de la fermieri si tot ei stabilesc care sunt zonele de influenta, preturile etc.

Tocmai de aceea se renunta la astfel de afaceri, iar vacile sunt taiate, asa ca am ajuns de la 7 milioane la 800.000 de capete, de la '89 pana in prezent. Este greu ca munca si nu ai niciun fel de profit, in mare parte a anului", a declarat Caras.

Cu toate acestea, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a mentionat ca fermierii ar trebui sa se reorienteze catre vacile pentru carne, nu pentru lapte, din cauza pretului mic la produsele lactate.

El a adaugat faptul ca romanii ar trebui sa se axeze pe productia de alimente bio, pentru ca avem zone foarte bune unde se pot cultiva legume si fructe pentru acest domeniu si sa dezvoltam si mai mult productia de alimente traditionale.

"Mai sunt profitabile afacerile cu cresterea vacilor de carne, nu cele pentru lapte, ovinele si caprine, conservele de legume si fructe, dar si solariile. Un potential extraodinar ar fi fructele de padure, care sa fie folosite in iaurturi", a punctat Frumosu, pentru Ziare.com.

Tot de la el am aflat ca este nevoie de 80-100.000 de euro ca sa demarezi o afacere profitabila in agricultura, cu tot ceea ce implica ea, de la cumpararea terenului pana la realizarea constructiilor si achizitia tehnologiei necesare.

Fondurile europene, cheia deschiderii unei afaceri

Fondurile europene asigura un start mai rapid si mai eficace pentru o afacere in agricultura, aminteste Frumosu, care mentioneaza ca este foarte important ce se va intampla cu alocarea lor in perioada 2014-2020.

"In plus, Guvernul trebuie sa faca o relatie cu o banca sau cu un fond de garantare, pentru ca sa asigure imprumutul investitorului, cu o dobanda foarte mica, pe termen mai lung si eventual cu o perioada in care sunt scutiti de plata ratelor, pana la finalizarea lucrarilor incipiente.

Ca sa fie un inceput mai rapid, trebuie sa utilizezi fonduri europene, pentru ca trebuie sa te incadrezi in cerintele Uniunii Europene, de la spatiul destinat fiecarui animal pana la conditiile de depozitare a bunurilor, iar toate acestea necesita multi bani", a declarat presedintele FSIA.

Ce promite ministrul Agriculturii

Laurentiu Baciu avertizeaza ca situatia culturilor incepe sa devina una alarmanta.

"Deja am intrat intr-o criza, daca culturile de toamna se prezinta binisor, pentru culturile de primavara exista o intarziere de 2 saptamani, ceea ce va duce la diminuarea productiei si inca nu sunt perspective de a intra si executa lucrarile, asa ca perioada s-ar putea prelungi", a afirmat presedintele LAPAR.

In consecinta, ministrul Agriculturii, Daniel Contantin, a opinat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca este absolut necesar ca, in Romania, sa fie creata o cooperativa moderna.

Daniel Constantin: Vom investi masiv in zootehnie, colectare si ferme familiale Interviu

"Asocierea este intr-adevar cel mai important lucru pe care putem sa il facem pentru toate produsele romanesti si nu vorbesc numai de lapte, intru si in zona de legume, fructe. Pe aceasta zona, urmarim ca fermierul sa se ocupe de productie, iar cel care are grupul de producatori sa se ocupe de valorificarea produselor respective", ne-a marturisit oficialul.

In plus, el a spus ca anul acesta vor fi puse la dispozitie 50 de milioane de euro pentru a crea minim 1.000 de ferme de familie.

"Acestea vor fi definite in perioada urmatoare din punct de vedere al legislatiei, dupa care care vor intra la finantare. Incercam sa avem un procent de finantare nerambursabila cat mai mare. Suntem in discutii in aceste zile si cu Bruxelles-ul si in interiorul Autoritatilor de Management, sa vedem cum putem face asta", a adaugat Daniel Constantin.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10665 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cea mai rentabilă afacere !

Faci chirpici și ii vinzi la africani ,care te vor plăti cu fructe culese din Junglă. Acestea le vinzi la ruși care-ți vor da Titanium . Titaniumul il vinzi la americani car te vor plăti in automobile. Automobilele le vinzi la vietnamezi de la care ve-ți lua pae de orez ca să faceți chirpici !

Ei ! ce ziceți ? Harașo ideea ?

 

In anii 70

Sovieticii produceau mai mult de 50% din titan la nivel mondial si norvegienii mai mult de 50 % din magneziu.

 

q

si de unde iau aia o suta de mii de euro?!?

 

exista o intarziere de 2 saptamani la culturile de primävarä

Pe vremuri se fäceau 2 culturi pe an pe acelasi
teren, dupä gräu se cultiva porumb de 90 de zile.
De ce mai suntem instare azi???
Sä läsäm sträini sä extragä gazele de sist si
sä polueze apa dupö care am terminat si cu
agricultura si cu zootehnia

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor