O fosta corporatista face bani din calcatul camasilor. Povestea unei afaceri

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 07:12
22885 citiri
O fosta corporatista face bani din calcatul camasilor. Povestea unei afaceri
Foto: Dan Comaniciu

Oana Korda lucra intr-o corporatie si simtea ca trebuie sa-si schimbe viata. Schimbarea de macaz a venit dintr-un fapt mic de viata, cand fratele ei a rugat-o sa-i calce hainele si i-a oferit niste bani contra serviciului.

Aceasta a fost geneza proiectului Calccamasi.ro, care urmeaza sa se transforme intr-o afacere in toata regula incepand din luna martie.

"Eram o corporatista intr-o corporatie germana si ideea cu 'Calc camasi' mi-a venit in timp ce lucram acolo. Cam la un an dupa ce mi-a venit ideea mi-am dat demisia din corporatie si am luat decizia sa fac ceva cu proiectul asta", a povestit Oana Korda pentru Ziare.com.

Dorinta de a face ceva pe cont propriu, de a nu mai fi doar unul din sutele de mii de oameni care merg incolonati in fiecare dimineata si se scurg in cladirile de beton si sticla ale corporatiilor o au multi, dar pentru a o si realiza e nevoie de o idee, de noroc, hotarare si de multa munca. Oana Korda a simtit la un moment dat ca trebuie sa faca pasul.

Cum apar idei din lucrurile care te inconjoara

"Toata treaba cu 'Calc camasi' a aparut in viata mea in momentul in care ma gandeam ca am timp liber dupa birou si nu am ce sa fac cu el. Povestea e ca a venit fratele meu la mine si mi-a oferit niste bani ca sa fac asta pentru el. Asa s-a declansat toata treaba.

Pentru mine a fost o placere. Vedeam in treaba asta cu calcatul nu neaparat o pasiune, dar era o chestie destul de relaxanta, era un timp in care nu-mi permiteam sa fac altceva decat sa ma gandesc la ale mele. Stateam, calcam si ma gandeam", isi aminteste Oana Korda.

Si, nu dupa mult timp, un element perfid si-a bagat coada in toata povestea. Baza capitalismului - ideea de profit.

"La un moment dat, am vrut sa vad daca pot sa fac bani din asta, eu singurica sa incep sa calc", povesteste tanara antreprenoare, care are doar 25 de ani. Impreuna cu o prietena si cu fiarele de calcat personale, Oana Korda a facut primul mare pas: "Am luat-o pe prietena mea si am inceput sa calcam amandoua, fiecare la ea acasa, dupa care s-au tot alaturat fete in echipa".

Al doilea pas mare dupa demisie a fost sa anunte pe Facebook ce face si sa incerce sa adune clienti care voiau sa isi calce camasile la o fata acasa si nu cu una din multele firme care ofera spalat si calcat. Minune, nisa exista!

"Am inceput sa ma aglomerez cu tot mai multi oameni care imi aduceau lucruri, de la tata sau fratele meu pana la tot felul de necunoscuti care ma contactau pe Facebook. La un moment dat, am incercat sa imi adun ajutoare", spune Oana. Astfel, ideea cu calcatul camasilor a inceput sa creasca si sa aiba o viata proprie.

"Era foarte cool si foarte fresh ca o gagica facea bani din nepriceperea barbatilor. Clientii veneau in masura in care noi am reusit sa ajungem la ei. Nu am avut bani de comunicare si nu am bagat bani in treaba asta, dar ne-am atins scopul prin Facebook sau prin comunicarile media fara sa existe un media plan.

Am atins un soi de oameni, de la prieteni mei hipsteri de pe Facebook la persoane aparute prin share-uri si like-uri pe Facebook. Au venit clienti, s-au intors si au fost multumiti. A mers incet, incet", povesteste Oana cum a decurs demararea afacerii.

Compania Calc Camasi si departamentul "tantite"

La un moment dat, proiectul a capatat si o dimensiune sociala, atunci cand Oana a hotarat ca echipa de calcatorese e bine sa fie formata din femei care au nevoie sa isi gaseasca o slujba. A dat un anunt si a asteptat. Pretendentii au inceput sa bata la usa. Desigur, era nevoie sa indeplineasca cateva conditii.

"In acea perioada, am avut o libertate de a incerca si de a intelege daca vin doar barbati sau doar femei, ce tip de fete ne scriu, daca sunt somere, studente, doamne pensionare. Ideea era: daca vrei sa te bagi in echipa, trebuie sa ai masa si un fier de calcat si iti dam o prima comanda de test.

Asa era formatul atunci, acum lucrurile s-au mai schimbat un pic, am trecut un pic la alt nivel: sunt ceva mai multe cerinte, in primul rand sa ai o camera separata", spune Oana Korda. Pana la urma, dupa mai multe persoane testate, au fost recrutate mai multe doamne care corespundeau criteriilor.

"In 'Departamentul Tantite'- asa-l numim noi- in momentul asta sunt trei doamne cu care am decis sa incepem si suntem inca in faza de recrutare. Inca ne intalnim cu persoane care in timpul campaniei ne-au zis ca ar vrea sa se alature. Recrutam, mergem la ele acasa, vedem cum calca, ele trebuie sa indeplineasca niste conditii destul de simple.

Ne orientam sa vedem daca exista o problema sociala, daca lucreaza, daca sunt disponibile sa primeasca comenzi de dimineata pana seara, sa aiba o masa sau un fier de calcat cu care sa calce, sa aiba o camera separata ferita de miros sau de copii care pot trage de haine".

Doamnele vor avea o norma zilnica si saptamanala de camasi calcate. Desigur, spune Oana Korda, "in contextul fericit in care exista si comenzi", dupa ce proiectul va incepe in martie.

De ce sa calci camasi la modul clasic?

Oana Korda vrea sa inceapa cu preturi mai mici, dar este asta singurul criteriu luat in considerare de clienti? Ea crede ca totul tine, din nou, de oameni care apartin unei anumite nise.

"O facem manual, cu un fier de calcat clasic, cum s-a facut din mosi-stramosi. Hainele primesc o atentie aparte, ti le calca o doamna dedicata, dupa preferintele tale, cu dunga, fara dunga. Pentru mine, in viziunea mea de antreprenor, este o plus valoare pe care, sper, cei care imi vor deveni clienti o vor aprecia", spune tanara antreprenoare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Calc Camasi antreprenor Oana Korda, #Calc Camasi povestea afacerii Oana Korda, #Calc Camasi afacere domiciliu , #afaceri mici