Cum a dat lovitura in SUA un fost angajat intr-o mina din Valea Jiului - Interviu

Miercuri, 21 August 2013, ora 07:10
27892 citiri
Cum a dat lovitura in SUA un fost angajat intr-o mina din Valea Jiului - Interviu
Foto: Arhiva personala

Un antreprenor roman a reusit sa isi construiasca o cariera in IT in Statele Unite, dupa ce a fost dat afara din mina din Valea Jiului, unde lucra ca electrician.

Mircea Goia a plecat de la locul sau de munca din Petrosani, in urma cu 12 ani si s-a hotarat sa isi aprofundeze pasiunea pentru tehnologie.

Prin multa munca si fara profesori, el a reusit sa invete lucrurile necesare pentru a activa in domeniul dezvoltarii web (web developement), a inceput o cariera in acest domeniu in Romania, iar ulterior a plecat in Statele Unite, dupa ce a fost unul dintre castigatorii loteriei vizelor.

Insa "Tara Fagaduintei" nu i-a deschis oportunitati inca de la inceput, deoarece a fost somer timp de un an de zile. Mutarea in statul Arizona i-a adus locul de munca visat, iar cel mai nou proiect al sau este site-ul RomanianStartups.com, care isi propune sa ajute dezvoltarea si promovarea afacerilor la inceput de drum din Romania, din domeniul IT.

Ati lucrat ca electrician in mina, iar apoi v-ati reorientat catre IT. Cum s-a intamplat acest lucru?

Fiind din Valea Jiului, era normal ca o parte din stagiul meu din campul muncii de pana acum sa fie facut in mina de carbune din oras, unde am lucrat in subteran ca electrician. Nu aveam alta optiune si nu ma gandeam la plecat in alta parte a tarii, in niciun caz in afara ei.

Evident, nu exista un viitor in domeniul acesta. Ca urmare a unei disponibilizari, am inceput schimbarea carierei mele invatand computere si mai apoi patrunzand in mediul online, care abia incepuse sa prinda cheag in Romania, adica pe Internet.

Trecerea la programare web a fost un proces destul de anevoios, mai ales pentru ca la vremea aceea nu prea exista nimeni sa ma indrume si nici materiale online nu prea erau publicate (acum 12 ani).

Cursul de computere facut la Universitatea din Petrosani nu m-a ajutat mai deloc. A trebuit sa-mi cumpar computerul meu si sa exersez cam 6 luni pana s-a construit prima pagina de baza si vreo doi ani pana sa construiesc un site dinamic (cu baze de date in spate).

Web development am invatat uitandu-ma la pagini existente si facand reverse engineering la ele. Practic, am invatat chestiile de baza - HTML, Javascript si ceva CSS - uitandu-ma in codul paginilor si incercand sa replichez local, pe computerul meu, ceea ce era acolo si apoi sa inteleg ce face fiecare tag din cod.

Ce v-a impulsionat in 2004 sa participati la loteria vizelor? Care au fost motivele pentru care ati dorit sa plecati in SUA? Ce nu va oferea tara noastra?

Am participat la loteria vizelor din cauza ca am inregistrat cativa prieteni de-ai mei pe Internet, care nu erau prea familiarizati cu tehnologia la vremea aceea, iar daca tot am facut acest lucru pentru ei, am zis sa particip si eu. Am fost singurul care a castigat. Mai participasem si in trecut de doua ori, pe cand inregistrarile se faceau prin plic, fara sa castig.

Din punct de vedere material, atunci o duceam bine si in Romania, lucrand in web development pentru o firma germana.

Privind inapoi acum, pot spune ca fiind in SUA am o sansa mai buna de a-mi urma o alta pasiune a mea, si anume productie de film. In Romania asta ar fi fost mai greu (parte din cauza pietei care e foarte mica, dar si a studiilor necesare si pe care nu as fi avut timp sa le urmez - in SUA studiile nu sunt neaparat necesare, desi ajuta).

Cat de greu a fost sa va gasiti un loc de munca?

Nu am intrat in afaceri imediat in SUA. De fapt, un an de zile am fost somer, eu locuind in acel an intr-o parte a Americii (West Virginia) care nu se deosebea prea mult de zona in care am locuit in Romania: Valea Jiului. Adica o zona miniera, unde nu prea se gaseau locuri de munca in web development. Am reusit sa pastrez jobul avut in Romania (lucrand pentru acea firma germana) care-mi asigura supravietuirea la minimum, locuind in acelasi timp cu niste prieteni.

Dupa un an de zile am reusit sa gasesc un loc de munca in domeniul web development si database analysis la o firma din orasul Phoenix, Arizona. Asta prin intermediul unei prietene care muncea acolo. Drept urmare, m-am mutat. De atunci locuiesc in acest oras, dar am schimbat pana la urma firma la care lucram.

Cum a luat nastere RomanianStartups.com? De unde v-a venit ideea?

Acesta este un website unde incerc sa reunesc intr-un singur loc tehnologia romaneasca care are ca obiect de activitate Internetul, adica asa-numitele firme de inceput ("start-ups"), impreuna cu fondatorii lor, cat si evenimentele care au loc regulat dar si acceleratoarele/incubatoarele din domeniu.

A durat mai mult de jumatate de an, dar acum website-ul e online si gata sa primeasca noi inregistrari (cele care exista deja au fost adaugate de mine, dupa ce am luat legatura cu aproape fiecare din fondatori). Aici sunt implicat la nivel de fondator si finantator.

In acelasi timp, am dorit ca proiectul sa fie in engleza, pentru ca si strainii sa vada ce se intampla la noi in tara in acest domeniu si poate sa reprezinte si un model pentru alte tari. Deja cineva din Germania m-a contactat voind sa licentieze software-ul pentru o construi ceva asemanator acolo.

Cat ati investit (estimativ) si cum vreti sa scoateti profit cu acest site?

Am investit cateva mii de dolari in el, pentru ca nu eu am facut programarea efectiva si nici design-ul, ci am avut colaboratori care au urmat directiile pe care l-am conceput.

Sa fiu sincer, cand l-am conceput (si chiar si acum) nu m-am gandit la profit. M-am gandit la ceva care sa fie folositor romanilor, dar si strainilor. Daca va fi posibil sa scot un profit in viitor ramane de vazut.

Poate in viitor va fi echivalentul romanesc a lui Angel.co, care e platforma americana de-facto cand vine vorba de listarea firmele startups, investitori si interactiunea dintre aceste entitati.

O alta cale de dezvoltare e creearea unei retele globale de site-uri pentru fiecare tara in parte (sau regiune), software-ul putand fi portat rapid de pe un domeniu pe altul.

Si, cum deja am mentionat, se poate licentia catre terte parti care doresc sa construiasca asa ceva pentru tarile lor. Sa vedem cum va evolua in viitorul apropiat si ce succes va avea si de-a lungul timpului acesta voi vedea si in ce directie se poate merge si poate vor aparea si oportunitati de a face profit.

Cum functioneaza site-ul? Cine poate inscrie si lista afacerile? Este doar o mare baza de date cu start-up-uri romanesti? Sau este si interactiva?

Oricine se poate inregistra si adauga entitati pe care mai apoi sa le administreze (sa schimbe datele dupa dorinta). Dupa aceea, aceste entitati vor fi revizuite de mine - ca toate informatiile sa fie la locul lor si sa fie indeajuns - inainte de a fi aprobate pe site. In felul asta evit spam-ul si informatiile nerelevante.

In acelasi timp, firmele start-up (ca si evenimentele sau incubatoarele) nu trebuie sa fie lansate ca sa faca parte din Romanian Startups. Ele pot fi si in faza de proiect, de stagiul beta inchis, de stagiul beta deschis si apoi lansate. Stadiul lor poate fi schimbat pe site cu usurinta.

Nu conteaza unde isi are sediul un start-up, atata vreme cat cel putin unul din fondatori e roman. In plus, aceste firme trebuie sa fie din domeniul tehnologiei si Internetului. Nu se accepta din alte domenii.

Doresc ca website-ul sa fie bogat in informatii, pentru ca ea ajuta si la promovarea acelor firme, evenimente si fondatori, gratis (site-ul e indexat destul de bine in motoarele de cautare).

Cate firme sunt listate pana in prezent?

La ora actuala sunt pe site 105 de firme start-up, un incubator, 19 evenimente si 218 fondatori. Fiecare din aceste profile apar deja in motoarele de cautare pentru ca site-ul a fost deja indexat.

Aproape toate aceste firme startup au fost contactate de mine personal, in general pe Facebook, cateodata pe mail si Twitter si au fost invitate sa faca parte din Romanian Startups. Unele au auzit din alte parti si s-au inscris singure. Exista o pagina intreaga destinata statisticilor avand la baza datele colectate.

Pe cine va ajuta acest site? Ce beneficii au cei care au acolo listate afacerile lor?

Site-ul va ajuta pe cei interesati de mediul de tech startups din Romania, fie ca ei sunt romani sau straini.

De exemplu, poate fi o referinta pentru investitorii care sunt interesati in a investi in ele. In viitor, am intentia de a adauga si profile ale investitorilor care isi exprima dorinta de a investi in tech startups romanesti. Chiar mi s-a spus de catre un startup ca imediat dupa ce s-a inscris pe Romanian Startups au fost abordati de un investitor si au discutat (nu stiu daca va si investi).

In plus, poate ajuta oameni din presa care doresc sa acopere anumite startup-uri in publicatiile lor.

Firmele tech inscrise acolo beneficiaza in primul rand de promovare gratis, site-ul fiind destul de bine indexat de motoarele de cautare. Fondatorii firmelor pot cunoaste si alti fondatori cu care pot lua legatura (exista posibilitatea de a trimite emailuri).

Un beneficiu indirect pe care-l pot avea startup-urile e ca, inscriindu-se pe site, practic isi pun in ordine materialele descriptive a lor.

Promovarea mediul de startup romanesc se poate face mai bine avand un punct central unde poate fi gasite informatii extensive, o singura adresa pe care toata lumea sa o stie si sa o promoveze in materialele lor.

Exista si sectiunea de stiri si articole, pagina de statistici care, in timp, pot prezenta informatii valoroase celor interesati.

Ce imbunatatiri doriti sa aduceti site-ului pe viitor?

In viitor, as dori sa adaug si sectiune de co-working spaces (spatii de lucru impreuna), institutii care investesc in start-up-urile romanesti cat si, cum am spus, investitori privati.

La fel, as dori sa adaug si o categorie separata in care sa listez firmele romanesti din tehnologie, dar care au deja vechime in functionare (gen Bitdefender, Okazii.ro, eMag.ro, Siveco, Microsoft Romania, Oracle Romania etc).

Voi incerca sa colaborez si cu ANIS si ARIES, cele doua asociatii de software si tech din Romania (deja am luat un contact preliminar cu ele), cu publicatii de tehnologie si business din Romania, cu organizatori de evenimente tech, cu grupuri din tehnologie, in asa fel incat platforma sa fie cunoscuta cat mai mult in tara.

Voi incerca de asemenea sa vad cum se poate coopera cu entitati din afara Romaniei (sunt deja stabilitate niste parteneriate cu evenimente tech din tara si strainatate).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#roman afacere SUA, #afaceri succes online, #afaceri succes Internet, #romanianstartups com , #afaceri online