An record pentru mall-urile virtuale: Cine face jocurile si cat e dispus romanul sa cheltuie online de Craciun

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 16:35
2539 citiri
An record pentru mall-urile virtuale: Cine face jocurile si cat e dispus romanul sa cheltuie online de Craciun
Foto: Arhiva Ziare.com

E foarte comod sa navighezi pe Internet, sa gasesti lucrurile care-ti plac si sa le cumperi cu cateva click-uri, iar apoi sa le primesti acasa sau la birou. Tocmai pentru ca romanii au prins gustul cumparaturilor online, 2016 va fi anul in care comertul pe Net va depasi granita de 6 miliarde de lei si va ajunge la un nivel istoric.

Potrivit datelor analizate de specialistii KeysFin, care ofera informatii financiare despre firmele din tara noastra, cifra de afaceri din e-commerce-ul romanesc a crescut in ultimii ani, de la 1,68 miliarde de lei in 2011, la 5,47 miliarde de lei in 2015.

Cea mai semnificativa evolutie a fost marcata intre 2014 si 2015, cand business-ul din acest sector a avansat cu peste 2 miliarde de lei, potrivit analizei remise marti Ziare.com.

Cresterea afacerilor a venit pe fondul dezvoltarii spectaculoase a serviciilor de comert online, asigurate in prezent de peste 5.300 de firme, cu peste 2.600 mai multe decat in urma cu 5 ani.

Statisticile KeysFin arata ca, pe fondul cresterii interesului romanilor pentru produsele si serviciile vandute pe Internet, profitablitatea sectorului a avansat de la 47,4 milioane lei in 2011 la 233,7 milioane lei in 2015, iar pentru 2016 se preconizeaza o tinta de peste 300 milioane de lei.

"2016 se anunta a fi cel mai bun an din istoria business-ului online din Romania. Un argument de actualitate il reprezinta rezultatele spectaculoase din campania Black Friday 2016 care a dovedit ca online-ul romanesc a ajuns la un nivel de fenomen national. Nu neaparat reducerile, cat volumul spectaculos al vanzarilor a dovedit ca romanii sunt tot mai interesati de vanzarile din asa-numitele mall-uri virtuale", au explicat analistii de la KeysFin.

Afla impactul negativ al fake-urilor si pirateriei pentru firmele din Romania

Cine face jocurile

Cel mai important jucator din piata, potrivit datelor financiare din 2015, depuse la Ministerul Finantelor, este compania-mama a eMag.ro, Dante International SA, cu afaceri de 1,7 miliarde de lei in 2015.

In top 10 - cei mai importanti jucatori din e-comertul romanesc, urmeaza, in ordinea cifrelor de afaceri:

  • Fashion Days Shopping SRL (221 mil. lei),
  • Studio Moderna SRL (188 milioane lei),
  • PayPoint Services SRL (188 milioane lei),
  • Corsar Online SRL (173mil.lei),
  • PC Garage SRL (166 milioane lei).

Romanii si sarbatorile

Apetitul romanilor pentru cumparaturi online are legatura, in mare parte, cu evenimentele sociale de peste an - Ziua Indragostitilor, Martisorul, 1 si 8 Martie, Black Friday si Craciunul sunt punctele de maxim interes atunci cand numarul utilizatorilor si volumul de afaceri ating niveluri superioare mediei lunare.

Iar retailerii au inteles foarte bine acest fenomen si isi adapteaza politicile comerciale in functie de sezonalitate.

Cat despre cumparaturile in preajma sarbatorilor de iarna, un alt studiu - de data asta realizat de DPDgroup - arata ca peste 90% dintre internautii romani vor sa cumpere online cadouri de Craciun, iar suma medie alocata este de 190 de euro.

Dintre cele 21 de tari analizate, Romania se afla la jumatatea clasamentului, dupa suma medie pe care vor sa o cheltuiasca online pe cadourile de Craciun.

Tara noastra devanseaza, astfel, state cu economii mai puternice si e-commerce mult mai dezvoltat, precum Olanda, Polonia, Portugalia sau Ungaria, conform studiului realizat de DPDgroup, citat de Agerpres.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#afaceri firme comert online, #afaceri comert online, #comert online , #afaceri online