Micii producatori din Transilvania #StauAcasa, dar nu stau degeaba: S-au organizat nemteste si vand online

Joi, 23 Aprilie 2020, ora 11:33
15288 citiri
Micii producatori din Transilvania #StauAcasa, dar nu stau degeaba: S-au organizat nemteste si vand online
Foto: Facebook/Colinele Transilvaniei

Producatorii din Colinele Transilvaniei stau acasa, lucreaza gradina, au grija de animale si produc bucate de calitate. Si, ca sa nu munceasca degeaba, oamenii s-au orientat catre ceea ce functioneaza cel mai bine in aceasta perioada: piata online.

Lucrurile sunt destul de simple, organizate nemteste: daca vrei bucate din zona Sighisoara - Tarnava-Mare, poti comanda de pe platforma "Bucate din Vecinatate", pentru produse din zona Mediasului exista "Bucate din proximitate".

Sibienii, la randul lor, pot comanda acasa produse de pe Valea Hartibaciului prin manancalocal.ro, o initiativa a Asociatiei My Transylvania, menita sa sprijine micii producatori din zona.

Foto: Facebook/Winekooltour

Mai mult decat atat, producatorii de branza maturata sunt pe metereze si asigura cele mai gustoase lactate pentru oraseni. Un astfel de producator este Adrian Udrea din Mesendorf, langa Rupea, care povesteste despre cum a ales sa se mute la sat dupa cativa zeci de ani de locuit la Bucuresti.

O poveste interesanta spune si Istvan Varga din Cund, care vorbeste despre satul sasesc si mostenirea pe care o poarta cu mandrie, inclusiv in productia sa de branza maturata.

Deci, daca esti amator de branza maturata, poti incerca diverse sortimente de la Manufactura de Branza sau de la Mesendorf65cheese. Ambii producatori livreaza.

Bucate din vecinatate

Proiectul "Bucate din vecinatate" a inceput in urma cu doi ani. A fost un proiect cu viziune care isi dovedeste inca o data utilitatea. El strange laolalta producatori din zona Sighisoara - Tarnava Mare, din sate ca Saschiz, Floresti, Malancrav, Albesti, Hetiur, Crit sau Soard.

Printre oamenii care au devenit mici producatori se numara si un preot ortodox care, impreuna cu familia, lucreaza pe terenul sau, creste legume si face o multime de donatii pentru comunitatea sa. Proiectul poarta numele Legume de la Heitur si este foarte activ pe Facebook.

Pe Jim de la Pivnita Bunicii l-am cunoscut inca de la inceputul crizei, cand a iesit in evidenta prin modul in care si-a ajutat comunitatea cand lumea intreaga se confrunta cu o penurie de dezinfectanti. Impreuna cu Sally el produce gemuri, siropuri, si ambaleaza miere poliflora pe care o colecteaza de la micii producatori, produse pe care le gasesti in priectul Bucate din vecinatate.

De asemenea, privim cu interes in Gradinile Malancrav, unde un tanar din Sighisoara creeaza produse din ce are in gradina mostenita de bunicii sai. Printre produsele tanarului creativ se numara si pasta de ardei sau pesto de leurda cu nuci.

Foto: Facebook/Gradinile Malancrav

Povesti interesante gasim si la Crit, unde o tanara reintoarsa din Italia a deschis in satul natal o patiserie ca in Sardinia, sau in Archita, unde vanatorul Gheorghe Silian a trecut mai nou la vanatoarea de trufe.

Foto: Facebook/Stana de pe Coline

In proiectul Bucate din vecinatate ii gasim si pe cei de la Stana de pe Coline, o familie producatoare de lactate.

Tot aici se afla Gabriel Lapadat (un tanar din Soard) si Sumanski Ioan (din Albesti). Amandoi sunt apicultori si fac inclusiv tinctura de propolis. Nu in ultimul rand, proiectului s-a alaturat si familia Palusan din Saschiz, producatori de lactate autentice.

Bucate din proximitate

Proiectul Bucate din proximitate livreaza mult si in Sibiu si aduna laolalta cei mai buni producatori din Coline: Familia Cucerzan din Tarnava Mare iti promite ca are cele mai bune produse din lapte de capra. Si Tanti Silvia are o poveste fantastica, este ghid pro bono in satul ei si are o multime de produse autentice pentru doritori.

Pentru cei care isi doresc produse din porc de Bazna, rasa autohtona romaneasca, "Bucate din proximitate" ofera cel mai bun furnizor.

Foto: Facebook/Brutaria Luijza

Tot pentru producatorii mici din zona Sibiului a fost creata si platforma manancalocal.ro, careia i s-au alaturat si cei care vand salata de Apos, dar si cateva produse de la brutaria Luijzei din Hosman.

Din zona Fagaras sau Brasov, poti gusta produse de la COBOR - ferma de biodiversitate, livrate la tine acasa.

Proiectul fermei Cobor e sa renaturalizeze sura de stepa, o rasa de vaca, cu coarne mari, care traia in Coline inca din perioada medievala. Dar, pe langa ferma si locurile de cazare, ei le ofera orasenilor si bunatati din cele mai alese, de la usturoi verde din gradina la urda de la Nea Moise sau taitei de casa facuti de tanti Ibi si gem de macese.

Organizarea este exemplara, iar daca romanii sunt in continuare deschisi sa cumpere direct de la producatori, ne vom putea bucura de bucate de calitate mult timp de acum incolo.

Sate parasite din Transilvania isi cauta locuitori: Salvarea esti tu, omul de la oras!

Reteta succesului dupa criza se scrie in Transilvania gastronomica: Ideea e sa reincepi sa mergi in sate

Un britanic stabilit in Transilvania produce dezinfectant in gospodarie si il imparte gratuit satenilor

O initiativa similara a aparut si in judetul Gorj, unde micii producatori si-au facut o piata online, pe Facebook, pentru a putea sa vanda in continuare.

De asemenea, Aprozarul Virtual, platforma online lansata initial pentru a sprijini producatorii locali din comuna Ciugud, Alba, a fost pus gratuit la dispozitia micilor producatori romani din toata tara, pentru a-si vinde produsele in timpul crizei.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#mici producatori Transilvania, #producatori Colinele Transilvaniei, #Bucate proximitate, #Bucate vecinatate, #bucate producatori Transilvania , #afaceri online