Mamicile care vor sa stea acasa cu copiii isi pot gasi un loc de munca - Interviu

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 07:10
35403 citiri
Mamicile care vor sa stea acasa cu copiii isi pot gasi un loc de munca - Interviu
Foto: The Guardian

Pornind de la ideea ca mamele nu trebuie sa aleaga intre a fi alaturi de copilul lor in fiecare moment din primii ani de viata si a merge la munca, o romanca s-a decis sa vina in sprijinul femeilor care se afla in aceasta situatie. Astfel, ea a decis sa infiinteze o platforma online care sa contina anunturi pentru joburi part-time sau care pot fi facute de acasa.

Elena Gorun a precizat pentru Ziare.com ca a apelat la crowdfunding pentru a demara acest proiect, numit Work At Home Romania, pentru care are nevoie sa stranga 2.800 de euro.

Site-ul va contine nu doar anunturi pentru munca de acasa sau part-time, ci se va incerca crearea cadrului necesar pentru calificare si formare, dar si expunerea produselor proprii in cazul mamelor artizan.

De asemenea, prin intermediul acestei platforme vor beneficia de consiliere juridica mamele antreprenor (producatoare de cosmetice naturale, gemuri, produse de patiserie etc.).

Initiatoarea sustine ca toate anunturile vor fi verificate pentru a fi legitime si ca proiectul a inceput deja sa aiba parte de multi sustinatori.

Ce va contine platforma online WAHM? De cati bani aveti nevoie pentru demararea proiectului si in ce ii veti investi? Cum veti obtine finantarile pe viitor?

Platforma va contine sectiuni dedicate inregistrarii CV-urilor, postarii de anunturi si joburi, forum pentru schimb de experienta, organizarii de evenimente, ateliere, blog si newsletter.

Pe viitor, luam in considerare si adaugarea unui magazin online special pentru mamele artizan.

In urma prospectarii pietei, am ajuns la concluzia ca o suma rezonabila pentru realizarea platformei este 2.800 de euro, bani care se indreapta spre programator, webdesigner si hosting web.

Pe cat posibil, pentru a oferi chiar noi primele locuri de munca pentru mamele din comunitate, dorim sa angajam mame pentru realizarea site-ului.

Ulterior, proiectul se va sustine prin publicitate pe site, conturi premium, organizarea de traininguri, taxa de membru in asociatie, sponsorizari si donatii.

De ce ati apelat la crowdfunding? Ati incercat si alte metode de finantare?

O campanie de crowdfunding ni s-a parut cea mai potrivita metoda pentru ca autofinantarea este primul pas spre a demonstra ca platforma serveste unei nevoi reale. In acest fel putem vedea cate persoane sunt interesate sa isi ia un angajament alaturi de noi in acest proiect.

Desigur ca nu excludem, ba chiar sunt necesare, contributiile venite din partea unor persoane sau entitati care sprijina mamele si recunosc potentialul initiativei.

In prezent, este greu sa deosebesti un anunt real de angajare pentru o munca facuta de acasa sau part-time, pentru ca multe par a fi de neincredere sau false. Cum veti evita acest lucru? Cum se va verifica legitimitatea unui anunt de angajare pe site?

Un membru al echipei se va ocupa de verificarea manuala a firmelor pe Internet. Companiile care vor posta anunturi de locuri de munca se vor inregistra cu date de identificare reale, verificabile. Mai mult, paginile de profil ale companiilor vor avea rating si sectiune de comentarii.

De asemenea, vor mai fi postate si joburi rezultate in urma incheierii de colaborari intre WAHM Romania si companii.

O alta categorie de oferte va fi reprezentata de anunturile publicate de membrele comunitatii care au nevoie de diferite servicii de la celelalte mame (webdesign, croitorie, fotografie etc.). Orice incercare de inselatorie va duce la excluderea din comunitate.

Cate mamici s-au declarat incantate de acest proiect? Este dedicat strict lor, sau vor putea aplica si taticii sau somerii? De ce?

La numai doua saptamani de la lansarea proiectului sunt inscrise pe pagina noastra de Facebook peste 1.000 de persoane, in majoritatea lor mame. Zilnic primim mesaje de sustinere, anunturi de oferte si cereri de servicii, chiar si mamele antreprenor si-au aratat sustinerea fiind dispuse sa-si impartaseasca povestea in scop motivational.

In aceasta prima faza ne adresam mamelor pentru ca formeaza categoria cea mai vulnerabila pe piata locurilor de munca, dar se pliaza perfect pe cerintele unui loc de munca la domiciliu sau part time.

Consider ca proiectul, in structura sa de baza, poate fi aplicat si altor categorii sociale, precum taticii, somerii, pensionarii.

Cine face parte din echipa care coordoneaza acest proiect?

In acest proiect suntem implicati eu si sotul meu, cateva mame voluntare si mame trainer cu care vom initia o colaborare platita.

Sper ca o data cu dezvoltarea proiectului la nivel national sa putem oferi mamelor locuri de munca in cadrul asociatiei.

De ce ati inceput proiectul WAHM? Care au fost motivele?

Perspectivele profesionale ale unei proaspete mame nu sunt dintre cele mai optimiste, din pacate: intoarcerea la vechiul loc de munca imediat dupa nasterea copilului si angajarea unei bone, pierderea locului de munca sau cautarea unei colaborari de acasa sau part-time in avalansa de anunturi inselatoare (asamblat pixuri, lipit timbre, insirat margele sau alte promisiuni de a castiga sume enorme cu efort minim).

In momentul in care s-a nascut Vlad, m-am confruntat cu aceeasi dilema ca multe alte mame: stau acasa si il vad crescand sub ochii mei sau aflu de la altcineva cand a spus prima data "mama" sau cand a facut primii pasi.

Plecand de la premisa ca este esential ca o proaspata mamica sa isi petreaca cel putin primii ani din viata copilului ei impreuna cu acesta, am inceput sa caut colaborari la domiciliu. A fost momentul cheie in care am descoperit un numar impresionant de cereri de munca ale mamelor care:

- beneficiaza de indemnizatie, dar nu este suficienta (in aceasta situatie, fie renunta la indemnizatie in favoarea unei activitati lucrative, fie pastreaza subventia si aleg sa urmeze cursuri de calificare, traininguri pana cand copilul implineste 2 ani) ;

- nu indeplinesc conditiile necesare pentru primirea indemnizatiei;

- au copii mai mari de doi ani care si-au pierdut locul de munca sau doresc sa lucreze de acasa;

- sunt casnice (fara limita de varsta) si s-au ocupat de copii pana cand acestia au devenit majori si s-au mutat.

Eu si sotul meu, Marian, am considerat oportun sa cream un loc in care mamele pot face schimb de experienta, pot gasi colaborari in interiorul comunitatii, au acces la anunturi de munca de calitate (unele create special pentru ele), beneficiaza de traininguri dedicate lor sau chiar discounturi obtinute de la alte institutii de formare profesionala.

Ce sanse exista in prezent pentru o familie obisnuita din Romania sa se descurce cu un parinte care sta acasa si are grija de copii?

Destul de mici. Consider ca in momentul acesta mamele sunt descurajate sa ramana acasa: indemnizatie mica, sicane din partea angajatorului, lucruri care le fac sa se simta o categorie sociala "tolerata" si nu una dintre cele mai puternice forte ale unei societati.

De aceea, solutia optima ni s-a parut a fi realizarea unei platforme care sa centralizeze joburi potrivite si sa creeze cadrul necesar pentru calificare, formare dar si expunerea produselor proprii in cazul mamelor artizan.

De asemenea, prin intermediul acestei platforme vor beneficia de consiliere juridica mamele antreprenor (producatoare de cosmetice naturale, gemuri, produse de patiserie etc.)

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#lucrat acasa mame, #munca acasa, #lucrat acasa, #joburi part time, #locuri munca part time, #munca mame , #afaceri online