Ambasadorul SUA critica dur reforma sistemului energetic romanesc (Video)

Joi, 31 Martie 2011, ora 12:13
3374 citiri
Ambasadorul SUA critica dur reforma sistemului energetic romanesc (Video)
Foto: Arhiva

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a criticat dur asa numita "reforma" a domeniului energetic romanesc, spunand ca intreprinderile de stat din domeniu sunt conduse de oameni lipsiti de experienta, care iau decizii in functie de interesele proprii, in timp ce Guvernul a folosit aceste companii "pe post de pusculite".

"In domeniul energetic aveti nevoie de 10 miliarde de dolari pentru a moderniza sectorul. Acest lucru nu poate fi realizat doar cu veniturile obtinute din taxe si nu atata timp cat aceste active apartin unor intreprinderi de stat conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, care iau decizii nu in functie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci in functie de interesele proprii", a declarat Gitenstein, joi dimineata, la Bursa de Valori Bucuresti, scrie Gandul.

"Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat in doi campioni energetici nationali, in loc sa se analizeze optiunea de a le privatiza total sau partial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase.

Asa cum am spune in America, acesta este un efort de 'rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic' pentru ca nu ia in considerare problema fundamentala a companiilor energetice de stat - faptul ca nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri", a mai declarat ambasadorul american, care a vorbit si despre faptul ca reducerile de pret speciale acordate de Guvernul roman nu s-au facut tinand cond de practici de afaceri rationale, ci in functie de legaturile politice.

In continuare, Gitenstein a criticat si faptul ca Guvernul si-a astupat gaurile din buget pe seama profiturilor unor companii de stat: "Guvernul a folosit aceste companii pe post de pusculite pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar".

Gitenstein a dat exemplul companiei Romgaz, careia "i s-a cerut sa faca o donatie de 100 de milioane de euro Guvernului pentru acoperirea unor urgente bugetare, iar reprezentantii Guvenului din CA al companiei au fost mandatati sa aprobe cererea".

Gitenstein recomanda Romaniei sa urmeze exemplul Poloniei, care a scos la bursa activele companiilor energetice: "In 2009, Polonia a fost singura tara din UE care a raportat crestere economica, in parte datorita robustei sale piete de capital. Acesta este unul dintre motivele pentru care un sondaj recent cataloga Polonia drept una dintre primele zece piete emergente din lume. Acest lucru se poate intampla aici, in Romania, dar nu urmand calea propusa in prezent".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Mark Gitenstein energie Romania, #sistem energetic romanesc, #companii energetice , #afaceri profitabile
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Dl. ambasador al SUA - Mark Gitenstein - nu ne "LAUDATI" - CLANURILE BAIETIILOR DESTEPTI din ENERGIE....