Embargoul contra Iranului si efectul de bumerang

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 20:55
3425 citiri
Embargoul contra Iranului si efectul de bumerang
Foto: marketoracle

Sanctiunile Statelor Unite si ale Uniunii Europene asupra exporturilor de petrol ale Iranului pot avea efecte globale imprevizile, iar analistii prevad chiar un efect de bumerang, care ar putea afecta dolarul american. Iranul poate determina, impreuna cu partenerii sai economici, o diminuare a prezentei dolarului american in tranzactiile cu petrol internationale.

Pozitia oficiala a Statelor Unite si a Uniunii Europene este ca Teheranul trebuie sa fie sanctionat pentru continuarea eforturilor sale de a construi o arma nucleara, potrivit The Market Oracle.

Isi vor atinge scopul sanctiunile contra Iranului?

Pedeapsa pentru aceasta o reprezinta sanctiuni impotriva exporturilor de petrol ale Iranului, care sunt menite sa izoleze Iranul si sa deprecieze valoarea monedei sale nationale.

Cu toate acestea, Iranul este departe de a fi izolat si prietenii sai, precum India, vor ramane conectati de tarile producatoare de petrol.

Petrolul este legat de dolarul american, iar rolul acestuia a devenit o moneda de rezerva, pe plan mondial. Un acord realizat in anii '70 a facut ca singura moneda pentru vanzarea si cumpararea petrolului sa fie dolarul.

Apoi, comertul cu petrol a ajuns sa fie un monopol al dolarului. Treptat, tranzactiile mondiale la cele mai multe marfuri si bunuri s-au efectuat in dolari. Cererea masiva de dolari a crescut valoarea acestuia.

Isi pierde dolarul suprematia pe piata mondiala?

In cazul in care dolarul american isi pierde pozitia sa ca moneda de rezerva la nivel mondial, consecintele pentru America vor fi cumplite.

Iranul ar putea fi izolat de catre Statele Unite si Europa Occidentala, dar Teheranul mai are inca aliati. Iranul si Venezuela deruleaza proiecte comune, in valoare de 4 miliarde de dolari.

India a promis ca va cumpara in continuare petrolul iranian, deoarece Teheranul a fost un partener important de afaceri pentru New Delhi. Coreea de Sud si Japonia pledeaza pentru a fi exceptate de la embargo, ele bazandu-se pe petrolul din Iran.

De asemenea, legaturile economice dintre Rusia si Iran devin mai puternice, in fiecare an. Apoi, resursele de energie ale Iranului constituie o problema de securitate nationala pentru China, deoarece Iranul furnizeaza 15% din necesarul de petrol si gaze al Beijingului.

Schimburile comerciale dintre China si Iran se ridica la 30 de miliarde de dolari si se asteapta, ca acestea sa creasca pana la 50 de miliarde de dolari in 2015.

Incepe declinul accentuat al petrodolarilor?

Problema cheie este ca, in curand, multe tranzactii cu petrol nu vor mai fi platite cu dolari. Se zvoneste ca Iranul si India sunt la masa negocierilor, pentru ca petrolul sa fie platit in functie de pretul aurului, folosindu-se rupii si chiar yeni.

Iranul a scos dolarul din schimburile sale cu Rusia si s-au introdus rialii si rublele. India foloseste cu China yuanii, iar China si Rusia fac tranzactiile in ruble si yuani. Japonia si China vor trece si ele sa faca afaceri in yeni si yuani. Schimburile dintre Iran si China vor fi decontate in aur, yuani si riali, informeaza Market Oracle.

Toate aceste informatii arata care sunt adevaratele tensiuni din Golful Persic. Acestea se datoreaza faptului ca Statele Unite sunt disperate de acesta torpilare a petrodolarilor. Schimbarea este condusa de catre Iran si sustinuta de India, China si Rusia.

Acesta este un motiv destul de important, care a convins Washingtonul ca trebuie sa rastoarne regimul din Iran. Dupa o ultima vizita a unei echipe a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) in Iranul, raportul acesteia nu a semnalat faptul ca Teheranul construieste bombe atomice.

Anul 2012 ar putea fi anul in care lumea s-ar desparti de dolarul american, ca o moneda de nivel mondial. In final, se pune marea intrebare: Cum poate cineva sa profite de aceasta situatie, in evolutie?

Jocul cu schimburile valutare este intotdeauna foarte riscant, iar pentru evolutia globala ar fi nevoie de o multime de analize si un pic de noroc. Modul cel mai sigur pentru a intra in acest joc ramane tot aurul, potrivit Market Oracle.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#embargou Iran, #embargou Teheran, #Iran petrol dolar, #Iran export petrol , #afaceri profitabile