Mici trucuri care au fortat succesul marilor branduri

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 09:24
5413 citiri
Mici trucuri care au fortat succesul marilor branduri

Marile succese in afaceri sunt de obicei opera unor specialisti in marketing, dar exista si mici trucuri cu efecte spectaculoase, provenite dintr-o simpla idee ingenioasa.

De-a lungul timpului, n-au fost putine asemenea idei, de la care a pornit adesea chiar prosperitatea unor firme, care au reusit sa speculeze ideile si sa-si concurenze eficient competitorii - noteaza Kabanik, reamintind cateva exemple.

Alka Seltzer

Brandul Alka Seltzer producea in 1960 pastile antimahmureala, un produs banal, in baza caruia este greu sa posperi cu adevarat. In acel an, unul din salariati a avut ideea sa modifice reclamele si prospectele, recomandand pur si simplu administrarea a doua pastile, in loc de una.

Efectul a fost peste asteptari: vanzarile de pastile s-au dublat imediat. Logica este simpla: consumatorii, aflati in starea specifica de dupa chef, ar da orice, ca sa scape de disconfort.

N-au stat pe ganduri sa ia doua pastile, iar unii au luat-o si pe a treia, chiar daca acest lucru era contraindicat. Dublarea cifrei de afaceri nu-i o nimica toata!

Bomboana "pe bat"

Bomboana lansata ca brand "Chupa Chups" a fost opera geniala a catalanului Enric Bernat, care a creat, chiar pentru fiul sau, o bomboana capabila sa nu faca lipicioase degetele copilului.

El si-a lansat ideea in 1958, iar succesul a fost deplin, bomboana "pe bat" fiind preferata nu numai de parintii grijulii cu degetele copiilor, ci si de copii, incantati de idee.

Numele brandului "Chupa Chups" a fost nascocit de o firma publicitara, iar culmea succesului a fost atinsa in 1969, cand Salvador Dali a conceput Logo-ul.

Astazi compania produce 4 miliarde acadele pe an, cu peste 50 de arome. Fabricile companiei, raspandite in cinci tari, au in total 1.700 angajati.

Ikea

Cand s-a lansat in SUA, Ikea nu ajunsese inca o companie de succes. Concurenta era mare, mobila faceau toti, iar cumparatorii nu prea se aratau atrasi de oferta noului brand.

Curand, un tanar perspicace a aflat cauza: creditele imobiliare generoase au permis construirea de apartamente cu spatii mari, iar mobilele Ikea pastrau dimensiunile clasice.

A fost suficient sa schimbe spectaculos gabaritul mobilierului expus, pentru ca noul brand sa explodeze.

Camel

In anul 1913, cand se pregatea lansarea tigarilor Camel, incepuse o campanie ciudata, in care ziarele titrau ceva de genul: "Camilele vor inlocui caii", "Viitorul este al camilelor" sau "Fiti pregatiti, camilele sosesc".

La lansarea tigarilor, s-a lamurit despre ce este vorba, odata cu titlul "camilele au si sosit". A mai aparut si un slagar pe aceeasi tema: "As alerga o mila dupa o camila". Socul a facut marca populara.

In anul 1987, a fost creata mascota marcii, respectiv personajul Joe Camel. El a devenit atat de cunsocut, incat un raport publicat de American Medical Association declara, in 1991, ca Joe Camel le este mai cunoscut copiilor chiar decat Mickey Mouse.

Pepsi

Firma Pepsi a folosit un truc de mare succes inca de la inceput, in anul 1936. La acea data, era deja lansata cu succes firma Coca-Cola, care isi vindea produsul in flacoane de 170 ml. Firma Pepsi si-a lansat propriul produs - foarte asemanator - la acelasi pret, in flacoane de 340 ml.

Cosumatorii n-au ramas indiferenti la diferenta de volum. Inca si astazi, Pepsi isi vinde produsul in flacoane de 0,66 l, in timp ce Coca-Cola il ambaleaza in flacoane de 0,5 l. Este un mare atu, sa concurezi gigantul Coca-Cola.

Absolut Vodka

Vodka Absolute Rent Bravin a fost lansata in 1879. Ea se distinge printr-o distilare deosebita, dar marele succes nu se datoreaza distilarii, ci ambalajului. Un oarecare Lars Lindmark, angajat al producatorului de acum peste un secol, observa in vitrina unei farmacii un flacon de sirop medicinal, care i-a atras atentia. In mintea acestui om obscur, a scanteiat atunci o idee.

El a propus folosirea flaconului farmaceutic la ambalarea licorii Absolute Rent Bravin, al carei succes se datoraza in mare masura designului de flacon pentru sirop farmaceutic.

Tefal

Tefal este firma care a lansat teflonul, in 1956, ca material care permite prajirea fara ulei. In mod ciudat, nicio gospodina nu dorea atunci sa prajeasca fara ulei. Succesul a fost redus, desi unele gospodine au observat ca, dupa prajire, tigaia se curata usor. Au inceput s-o foloseasca, prajind cu ulei.

Abia atunci, a observat si firma ca punctul de atractie nu este prajirea fara ulei, ci neaderenta tigaii. Punand asa problema, tigaia a inceput sa-si faca meritata cariera.

Ideia prajitului fara ulei, insa, n-a ramas litera moarta. Ea a reaparut recent, sustinuta cu vigoare de nutritionisti, mai ales la teleshopping.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#succes firme branduri, #succes mari branduri, #suuces Ikea Pepsi Camel , #branduri