De multa vreme nu mai cumparam marfuri. Cumparam branduri

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 12:32
3484 citiri
De multa vreme nu mai cumparam marfuri. Cumparam branduri
Foto: Ose Daily

De unde se trage secretul celor mai de succes afaceri, capabile sa se puna in fruntea companiilor prestigioase ale lumii, ca Nike, Apple sau Coca-Cola? Cum reusesc toate acestea sa se mentina atatia ani, neclintite in capul coloanei marcilor de prestigiu?

Un articol publicat recent de Pravda spune ca numai publicitatea este cheia succesului. Cine este "stapan" pe publicitate, acela detine motorul comertului lumii. Cine nu, e un mic negustoras.

Dar, ca sa stapanesti publicitatea, nu ajunge sa detii uriase spatii de prezentare, vitrine de expunere si o armata de agenti care umbla de colo-colo.

Astazi, publicitatea inseamna o uriasa tehnica de manipulare psihologica, in stare sa incite cumparatorul si sa-i apropie fantezia de imaginea produsului, contopind-o cu brandul.

Dezvoltarea productiei de consum a incitat la randul ei productia de publicitate, intr-un fel in care este greu se promovezi calitatile unui anumit produs, fara un bombardament promotional. Iar promotia porneste de la brand.

Daca n-ai brand, nu esti nimic. Marfa nu este de fapt marfa, ea nu-i decat imaginea brandului pe care il reprezinta. Nimeni nu se lauda in vecini ca si-a cumparat masina, se lauda ca si-a luat un "Ford", un "Fiat" sau, si mai bine, un "Rolls Royce".

Brandul este imaginea produsului, este sufletul sau metafizic. El te ispiteste sa cumperi nu de dragul produsului oferit, ci prin propria sa imagine. Brandul este adevaratul simbol a ceea ce cumperi.

Simbolul il atrage pe cumparator sa achizitioneze ceva ce nici macar nu-i trebuie, pentru ca nu mai traim vremurile cand reclama insemna un agent care parcurgea noroiul pe niste strazi murdare, strigand: "Cumpara!".

Promotia de astazi nu-ti cere sa cumperi nimic. Iti ofera imagini si te lasa sa alegi. Daca n-ai ales, ai pierdut ocazia. De aceea, succesul celor mai bune companii de publcitate se bazeaza pe dorinta oamenilor de a deveni mai bogati, mai ineligenti, mai puternici si mai invidiati.

Cei care au apucat anii '80 isi aduc aminte cu cata disperare se zbatea orice romanca sa puna mana pe o pereche da "adidasi". Ii purta la ocazii. Nu erau frumosi ca niste pantofi cu toc, dar erau "de marca". Daca scria pe ei "adidas", ii incalta si la Revelion.

Ideea geniala care a facut o intreaga generatie sa nu doarma

Regele marilor promotii ale erei noastre a fost fara indoiala Steve Jobs. O idee pe cat de simpla pe atat de geniala a facut ca o generatie intreaga sa nu doarma, visand marul muscat.

Jobs a simtit ce va fi atunci cand oricine, de la imbogatitul care se fandoseste cu conturile sale, pana la cel mai amarat coate-goale, nu va avea liniste daca nu va simti un smartphone in mana lui. Si nu-l ispitea atat tableta, cat insusi marul.

De aceea, Apple este o companie de tehnologie, dar mai mult este una de design. Tehnologiile se transmit de la o firma la alta, le preiau brandurile si le vand la randul lor. Dar designul este perpetuu. Ce este Sfinxul altceva decat un brand, nemiscat de mii de ani la locul lui? Si piramidele sunt branduri, si turnul Eiffel, arcul de Triumf. Chiar si Kremlinul este un brand, tot nemiscat.

Lumea nu se uita cine esti. Se uita la acel Apple cu care te joci in mana, la acel "Rolls Royce", in care tocmai ai aprins o tigara scumpa, la portiera cu dispozitivul pentru deschis sticla de bere - tot un brand - la femeia lasciva care-ti atarna de brat si la care nu se uita nimeni: toti ochii sunt atintiti numai la rochia ei, cu gandul la designerul care a croit-o. Fireste, si el e un brand.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#brand smartphone, #Steve Jobs afaceri, #Rolls Royce automobile, #publicitate brand cumpara , #branduri