In ce marci, institutii si profesii au incredere romanii?

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 15:52
2592 citiri
In ce marci, institutii si profesii au incredere romanii?

Dupa ce, in 2010, increderea romanilor in brandurile autohtone si-a revenit in forta, anul 2011 aduce o noua surpriza: comparativ cu alte branduri, increderea in marcile romanesti creste constant, reiese din datele studiului Trusted Brands 2011, realizat de Reader's Digest.

Conform acestui studiu, la categoria "automobile", de exemplu, increderea in Dacia a crescut de la 16,5% (in 2010) la 19,8%(in 2011), la "ape minerale" Borsec a crescut cu 7 procente, iar la "magazine de electrocasnice" Domo ocupa in continuare pozitia de lider, cu 34,3% (fata de 28,3% in 2010).

Brandul Mercedes pierde inca un loc pe podiumul "automobilelor". Dupa ce, anul trecut, a fost detronat de Dacia, in 2011 a fost devansat in topul preferintelor romanilor si de Volkswagen.

Romanii nu au incredere in banci

Marile surprize ale Trusted Brands 2011 au aparut insa la sectiunea "institutii". Studiul a relevat ca increderea romanilor in unele dintre acestea se mentine pe primul loc in Europa, in timp ce increderea in altele a scazut dramatic. Cel mai afectat s-a dovedit a fi mediul bancar, care a scazut in Romania de la un procent de incredere de 43% in 2010, la 29% in 2011, desi la nivel european increderea in banci a crescut in acest an cu o medie de 3 procente.

Rezultatul plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa la sectiunea incredere in institutiile bancare. Tot pe ultimul loc ne situam si in privinta increderii in Guvern (6% fata de 23% media europeana), iar increderea in Justitie se situeaza cu 20 de procente sub media europeana. Pe de alta parte, increderea romanilor in institutia casatoriei ramane si in 2011 cea mai mare de pe continent.

La categoria "profesii", campionii increderii la romani raman, ca si in anii trecuti, pompierii (92%), pilotii (91%) si farmacistii (86%). Si ultimele trei locuri ale clasamentului au ramas neschimbate. Romanii au acordat din nou votul de blam politicienilor (doar 2% au incredere in ei), dealerilor de masini (doar 12%) si fotbalistilor (16%). Mai mult, la aceste trei categorii neincrederea populatiei este mai mare decat anul trecut.

"Mi se par imbucuratoare procentele de incredere in companiile internationale si in publicitate, care situeaza Romania pe primul loc in Europa. Cifrele vorbesc de la sine: 46% din romani declara ca au incredere in companiile internationale, iar 31% in publicitate, fata de 35% si, respectiv, 14%, cat este media europeana", a declarat Florin Petrescu, Country Manager Reader's Digest Romania, conform comuniatului companiei, remis Ziare.com.

Trusted Brands 2011 s-a desfasurat concomitent in 16 tari europene, printre care si Romania, respondentii avand la dispozitie pentru a alege 20 de categorii de branduri comune celor 16 tari si un numar de maximum 18 categorii locale. Participantii la sondaj nu au primit variante de raspuns, ci au fost rugati sa nominalizeze ei insisi marcile in care au incredere si sa le evalueze apoi in functie de "Calitate", "Valoare excelenta", "Imagine puternica" si "Intelegerea nevoilor clientilor".

Studiul a fost realizat prin corespondenta, in perioada septembrie - noiembrie 2010, iar respondentii au fost selectati din baza de date de clienti activi ai Reader's Digest din cele 16 tari europene. In perioada mentionata, in Europa s-au trimis 223.811 chestionare cu intrebari deschise, iar rata medie de raspuns a fost de 7%. Romania a inregistrat cea mai mare rata de raspuns la nivel european, dupa Finlanda: 14,1%.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#incredere marci, #incredere romani institutii, #incredere profesii , #branduri