Top 10 branduri facute knockout in 2010

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 18:25
5489 citiri
Top 10 branduri facute knockout in 2010
foto: AP

Marile branduri mondiale au avut de furca anul acesta, cand dupa recesiune si vanzari slabe au venit si nenumarate anchete ale autoritatilor, probleme jenante cu produsele vandute si evenimente neasteptate care, daca nu pot ingropa definitiv o corporatie, in mod cert ii vor pata reputatia definitiv si iremediabil.

Pornind de la datele oferite de BrandZ si Interbrand, cei doi mari evaluatori de brand din SUA, analistii 24/7 Wall St. au realizat topul companiilor ale caror branduri au avut cel mai mult de pierdut, de la inceputul acestui an, arata Daily Finance.

Analiza expertilor americani arata ca primele zece companii din topul brandurilor in recesiune au pierdut nu mai putin de 100 de miliarde de dolari, in total, doar in primul semestru al acestui an.

BP - scadere 100%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 20 de miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: zero

BP este cu siguranta brandul care a avut cel mai mult si mai rapid de pierdut din ultimii ani, declinul sau putand fi comparat cu dezastrul AIG.

Vinovat de cea mai mare catastrofa ecologiga din istoria Statelor Unite, BP incearca acum sa plateasca pentru oalele sparte cu 20 de miliarde de dolari.

Analistii sustin insa ca despagubirile vor depasi suma alocata de BP, iar compania britanica va avea de suferit ani la randul in urma catastrofei din Golful Mexic, asta daca va reusi sa supravietuiasca pana atunci.

Dell - scadere 44%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 16 miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: 9 miliarde de dolari

De la intoarcerea lui Michael Dell in functia de CEO, in 2007, Dell a avut doar de pierdut, conform rapoartelor fiscale, ce arata ca profitul net al companiei a fost redus la jumatate, in ultmii doi ani.

Valoarea brandului Dell a fost cu adevarat zguduita insa de trei procese rasunatoare, din ultimii trei ani, in urma carora s-a dovedit ca Dell si-a umflat in repetate randuri rapoartele de performanta financiara si a livrat clientilor 12 milioane de computere despre care se stia deja ca sunt defecte.

Adobe - scadere 43%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 7 miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: 4 milioane de dolari

Succesul Apple a afectat negativ evolutia mai multor companii din acest top, insa niciuna nu a avut mai mult de pierdut ca Adobe, sustin specialistii.

Creatorul nelipsitului Flash player pentru computere, cu care a reusit sa invinga Microsoft si RealNetworks, in urma cu multi ani, nu a reusit cu niciun chip sa intre pe piata aplicatiilor mobile, dupa ce Apple i-a refuzat accesul pe iPhone, iPod si iPad.

Dupa ce a fost refuzata de Apple, actiunile Adobe au scazut de la 35 de dolari la 32,5 dolari, in numai cinci zile, iar lipsa de pe piata aplicatiilor mobile ar putea avea, pe termen lung, implicatii devastatoare pentru companie.

Sony - scadere 42%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 12 miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: 7 miliarde de dolari

Cel mai iubit producator de electronice din lume, prin anii '90, Sony pare sa-si fi iesit din mana in ultima vreme si nu da semne ca ar putea sa-si reia prea curand pozitia fruntasa.

Compania a inregistat pierderi importante, in martie, la inchiderea anului fiscal 2010, iar incasarile au scazut pentru cel de-al treilea an la rand, din cauza vanzarilor tot mai slabe de televizoare si camere digitale.

Mai mult, Sony si-a pierdut si locul de top pe piata jocurilor video, unde competitia dintre Microsoft si Nintendo a fost atat de productiva incat valoarea brandului Sony PS3 a ajuns la doar 426 de milioane de dolari, in timp ce Wii valoreaza 10 miliarde de dolari, iar brandul Xbox 360 valoreaza 4,6 milioane de dolari.

Goldman Sachs - scadere 38%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 16 miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: 10 miliarde de dolari

Desi risca in continuare sa fie actionata in instanta de autoritatile americane, Goldman Sachs este singura companie din lista a carei valoare a brandului si-a revenit usor in ultima perioada.

Cu toate acestea, guvernul american este in continuare cu ochii pe Goldman Sachs, iar reforma financiara din SUA si Europa ar putea sa afecteze in continuare banca, ce ar putea sa piarda inca 1,5 miliarde de dolari, din cauza noilor reglementari din domeniul financiar-bancar.

Research In Motion - scadere 36%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 25 de miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: 16 miliarde de dolari

RIM, producatorul BlackBerry, a dominat piata smartphone-urilor din 2002 pana in 2009, cand a inceput sa cedeze usor in fata Apple, iar succesul Google Android si al altor telefoane produse de Motorola, LG si Samsung a contribuit de asemenea la slabirea pozitiei companiei.

Desi veniturile Research In Motion au crescut in ultimul trimestru cu 24%, analistii sustin ca perspectivele companiei sunt ingrijoratoare, iar dominatia din ultimul deceniu a brandului sub care se vinde BlackBerry a ajuns la sfarsit.

Nokia - scadere 33%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 40 de miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: 27 de miliarde de dolari

Desi ramane cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, detinand 37% din piata mondiala, Nokia nu a reusit sa faca fata pe segmentul smartphone-urilor, dominat de terminalele iPhone, BlackBerry si Android.

Actiunile Nokia au scazut astfel cu 67%, in total, in cei trei ani scursi de cand Apple a lansat iPhone, iar analistii sustin ca actionariatul a inceput deja sa caute un nou CEO, care sa-i ia locul lui Olli-Pekka Kallasvuo.

Johnson & Johnson - scadere 27%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 45 de miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: 33 de miliarde de dolari

Johnson&Johnson n-a lipsit in ultimii 4 ani din topul Fortune al celor mai admirate zece companii din Statele Unite, insa ultimele rateuri ale diviziei McNeil, soldate cu retragerea de pe piata a peste 135 de milioane de flacoane cu medicamente pentru copii si sugari, au zguduit din temelii gigantul J&J, una din cele mai de incredere companii din SUA, in ochii cumparatorilor.

Divizia McNeil a fost nevoita sa-si inchida fabrica din Fort Washington, iar autoritatile au deschis o ancheta, ale carei rezultate preliminare sunt "ingrijoratoare", potrivit unui anchetator, ce a mai declarat ca nimeni nu-si mai poate da seama ce e adevarat si ce e inselatorie, in cazul Johnson&Johnson.

Google - scadere de 26%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 100 de miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: 74 de miliarde de dolari

Decizia Google de a se retrage din China, piata cu cea mai mare rata de crestere a folosirii Internetului din lume, precum si o incetinire a cresterii din sectorul motoarelor au afectat sensibil brandul companiei.

Desi retragerea partiala a Google de pe piata chineza poate fi considerata un succes, din punct de vedere al eticii, in termeni de business, decizia poate costa compania multe miliarde de dolari, pierduti in fata motorului local de cautare Baidu si variantei oferite de Microsoft, motorul Bing.

Toyota - scadere 20%

Valoarea brandului la 1 ianuarie 2010: 30 de miliarde de dolari

Valoarea brandului la 30 iunie 2010: 24 de miliarde de dolari

Cel mai mare producator de automobile din lume s-a ales anul acesta cu reputatia grav sifonata, dupa ce sute de mii de automobile produse sub brandul Toyota au fost rechemate in fabrici, pentru diverse defectiuni si probleme de calitate si siguranta.

Toyota a recunoscut ca aproximativ 10 milioane de autoturisme vandute in intreaga lume nu sunt in regula si a acceptat sa plateasca, in Statele Unite, o amenda de 16,4 milioane de dolari, cea mai mare posibila, iar acum se asteapta la mii de procese intentate de clientii nemultumiti.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#top valoare brand 2010, #valoare brand Google, #brand BP Dell Yoyota , #branduri