Adio, paradis fiscal! Elvetia renunta la secretul bancar

Marti, 06 Mai 2014, ora 18:45
9799 citiri
Adio, paradis fiscal! Elvetia renunta la secretul bancar
Foto: Wikipedia

Elvetia, unul dintre cele mai mari paradisuri fiscale, si-a luat angajamentul, marti, ca va renunta la secretul bancar.

Mai exact, tara se va inscrie in programul care permite schimbul automat de informatii cu alte state, descris ca "o noua unealta foarte puternica pentru a combate evaziunea fiscala", informeaza Financial Times.

Decizia a fost luata in cadrul unei intalniri la nivel inalt care a avut loc la Paris si reprezinta o reusita foarte importanta pentru statele care lupta impotriva acestor practici.

Elvetia are o traditie indelungata in ceea ce priveste secretul bancar si este una dintre tarile care are sub "aripa" sa active offshore uriase, in valoare de 2,2 trilioane de dolari.

Adio, paradis fiscal!

Pana acum, companiile si oamenii de afaceri prefereau Elvetia pentru a scapa de taxele din tarile de origine, avand in vedere ca birurile erau mult mai mici sau chiar inexistente, in unele cazuri.

Insa astfel de practici vor ajunge la final, dupa ce autoritatile elvetiene au semnat o declaratie in care se angajeaza sa implementeze noile standarde globale.

In consecinta, Elvetia va fi obligata sa colecteze informatii referitoare la conturile bancare deschise pe teritoriul sau si la beneficiarii banilor. In plus, ea trebuie sa impartaseasca aceste date cu alte tari.

Asociatia Bancherilor din Elvetia a precizat ca miscarea a fost planificata de acum un an si ca nu reprezinta o surpriza pentru institutii.

Transparenta la nivel global

Elvetia nu este singura tara care se va alinia noilor standarde globale in domeniul bancar. Alte 44 de state au semnat intelegerea, inclusiv cele care apartin OCDE, G20 si paradisuri fiscale precum Insulele Cayman sau Jersey.

Celelalte mari centre offshore ar urma sa adopte si ele aceasta masura, in urma presiunilor, mai scrie FT. OCDE va publica in curand o "lista neagra" a tarilor care nu vor sa coopereze si refuza sa dezvaluie secretul bancar.

Insa pana atunci, ar putea sa urmeze o migrare a capitalului din tari precum Elvetia, care s-au alaturat initiativei, in Dubai si Panama, care nu au facut inca acest pas.

Pe de alta parte, centre offshore precum Hong Kong si Singapore, care atrag clienti din regiunea Asia-Pacific si Orientul Mijlociu, au fost mai putin afectate de insistentele comunitatii internationale, referitoare la o mai mare transparenta.

Ce asteapta guvernele europene

Guvernele europene se asteapta ca, odata cu intrarea in vigoare a acestei reglementari, capitalul sa "zboare" inapoi in tarile de origine, si au de gand sa-i ajute pe cei care au avut bani in conturi offshore "sa infrunte trecutul", scrie FT.

De exemplu, Marea Britanie a semnat o intelegere in acest sens cu Liechtenstein si a redus sanctiunile pentru cei care au declarat voluntar activele din aceasta tara liliputana, colectand de la ei aproximativ un miliard de lire sterline, sub forma de taxe.

Totusi, sursa citata mentioneaza ca inca nu exista o data clar la care masura ar urma sa intre in vigoare.

Paradisurile fiscale, cheia sanctiunilor occidentale aplicate Rusiei

Giganti din industriile importante din Rusia au inregistrat active de zeci de miliarde de dolari in Olanda, Luxemburg, Cipru, Elvetia si Irlanda, pentru a se feri de taxe si iesiri de capital.

Tarile europene care detin cheia sanctiunilor aplicate Rusiei

Printre aceste companii se numara Rosneft, Gazprom, Lukoil si Gunvor Group cu sediul in Geneva, fondata de un asociat al lui Putin, care este vizat de sanctiunile aplicate de Occident.

In consecinta, paradisurile fiscale din Europa ar putea ajuta Occidentul sa determine Moscova sa slabeasca presiunile asupra Ucrainei, sustine Bloomberg.

O slabiciune a companiilor rusesti este faptul ca subsidiarele lor sunt raspandite pe intreg batranul continent, astfel ca sunt expuse la sanctiuni. Totusi, capitalizarea acestei vulnerabilitati necesita o mana de ajutor de la tarile care se bazeaza pe exodul de capital din Rusia si care au protejat investitorii de legile internationale - mai pe scurt, paradisurile fiscale.

Daca va fi ingenuncheata, Rusia va trage in jos si alte tari - cum sta Romania

"Daca se poate demonstra ca proprietarii acestor active, prin structurile olandeze, sunt vizati de sanctiunile Occidentului, atunci nu incape indoiala ca ele pot fi inghetate", a spus Jack Blum, fost investigator al Senatului SUA si expert in problemele spalarii banilor si paradisurilor fiscale.

"Intrebarea este: Cat de departe este dispus cineva sa mearga? Elvetienii, olandezii, luxemburghezii sunt pregatiti sa faca acest lucru? Toata lumea stie ca practicile de acest gen au loc de ani de zile", a adaugat expertul.

Olanda, Cipru, Luxemburg si Irlanda fac parte din Uniunea Europeana, asa ca sunt nevoite sa aplice sanctiunile impotriva Rusiei anuntate de blocul comunitar. Totusi, ele au posibilitatea sa inaspreasca masurile, insa acest lucru pare improbabil, mai scrie Bloomberg. Elvetia nu este in UE.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Elvetia paradis fiscal, #paradisuri fiscale Europa, #Elvetia secret bancar , #capital