Cum vrea cel mai mare producator de otel din lume, prezent si in Romania, sa obtina trei miliarde de dolari

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 11:21
3729 citiri
Cum vrea cel mai mare producator de otel din lume, prezent si in Romania, sa obtina trei miliarde de dolari
Foto: ArcelorMittal Galati

Grupul Arcelor Mittal, prezent si pe piata din Romania, a anuntat vineri ca intentioneaza sa demareze o majorare de capital in valoare de trei miliarde de dolari, pentru a-si reduce datoria neta in conditiile in care industria siderurgica se confrunta cu scaderea preturilor si o supra-oferta de otel la nivel mondial.

Cel mai mare producator de otel din lume, care separat a dat vineri publicitatii si rezultatele anuale, a precizat ca la majorarea de capital se va adauga un miliard de dolari din vanzarea unei participatii de 35% din actiunile Gestamp, companie spaniola specializata in productia de otel pentru industria auto, informeaza Bloomberg.

Familia Mittal, care la finele anului trecut detinea 39,4% din actiunile grupului siderurgic, va participa la majorarea de capital cu 1,1 miliarde de dolari.

"Aceasta majorare de capital combinata cu vanzarea participatiei minoritare la Gestamp vor accelera planurile companiei vizand reducerea datoriei si ne vor permite sa scadem datoria neta la mai putin de 12 miliarde de dolari. Aceasta va asigura ca afacerile vor ramane rezistente in orice context de piata si pune ArcelorMittal intr-o pozitie de forta din care ne putem imbunatati in continuare performantele", a declarat presedintele director general Lakshmi Mittal.

In paralel, ArcelorMittal a anuntat ca in 2015 profitul sau operational a scazut cu 28% pana la 5,2 miliarde de dolari in timp ce vanzarile s-au redus cu 19% pana la 31,9 miliarde de dolari. "2015 a fost un an foarte dificil pentru industriile siderurgica si miniera. Desi cererea pe pietele noastre principale a ramas una solida, preturile s-au redus semnificativ in ultimul an, ca urmare a excesului de capacitate din China", a apreciat Lakshmi Mittal.

Ce vrea Mittal ca sa ramana in Romania: exceptari de taxe, retele electrice... si lista e lunga

Anul trecut, ArcelorMittal si-a revizuit de doua ori estimarile de profit in conditiile in care exporturile chineze au dus la scaderea preturilor la otel in Europa si SUA, principalele piete ale grupului ArcelorMittal. In 2015, exporturile de otel din China au crescut cu o cincime pana la valoarea record de 112 milioane tone astfel ca in luna noiembrie preturile la otel in Europa au atins cel mai scazut nivel de dupa 2007, cu 75% sub nivelul maxim.

In aceste conditii, ArcelorMittal a informat vineri ca va lansa un nou plan pe cinci ani, denumit "Action 2020", destinat imbunatatirii rezultatelor pe cele cinci segmente operationale, si va reveni la un profit operational de peste 85 de dolari pe tona, in conditiile in care anul trecut a scazut pana la 62 de dolari pe tona.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgica si miniera din lume, prezenta in peste 60 de tari, in 19 dintre acestea avand unitati proprii de productie. In Romania, ArcelorMittal detine unitati de productie la Galati, Iasi, Roman si Hunedoara.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#ArcelorMittal majorare capital, #ArcelorMittal capital, #ArcelorMittal Romania, #ArcelorMittal datorii , #capital