PwC: 190 de multinationale cu capital majoritar romanesc vor aparea in 15 ani

Marti, 20 Iulie 2010, ora 12:28
1763 citiri
PwC: 190 de multinationale cu capital majoritar romanesc vor aparea in 15 ani

In urmatorii 15 ani vor aparea 189 de companii multinationale cu capital majoritar romanesc, arata un studiu recent al PricewaterhouseCoopers LLP (PwC).

Romania se va situa astfel aproximativ la acelasi nivel cu alte state din regiune, cum ar fi Ucraina (192 de companii multinationale noi in acelasi interval) si Ungaria (221). In schimb, cele mai multe companii multinationale noi in regiunea Europei Centrale si de Est vor proveni din Rusia (930) si din Polonia (287).

Potrivit raportului PwC, peisajul economiei globale este pe cale sa se schimbe in urmatorii 15 ani, pe masura ce din ce in ce mai multe companii multinationale chineze si indiene vor cauta sa se extinda pe pietele externe. In plus, vor exista din ce in ce mai multe companii multinationale provenind din state precum Singapore, Malaysia si Coreea de Sud.

"Globalizarea inseamna in principal o competitie crescuta intre companii din zone geografice diferite. Ca urmare, ne putem astepta ca multe companii din zone emergente dinamice (India, China, Rusia, Asia de Sud-Est) sa investeasca in Romania, pentru a obtine acces "low-cost" la piata Uniunii Europene.

Firmele romanesti vor fi astfel supuse unei concurente sporite, intrucat multinationalele din tarile emergente reprezinta competitori mult mai agresivi decat cei traditionali din Europa de vest. Pentru a supravietui, multinationalele romanesti vor trebui sa atinga rapid o masa critica care sa le permita sa reziste acestor noi competitori.

Aceasta presupune ca, in afara de ocuparea unei pozitii puternice pe piata romaneasca, firmele romanesti vor trebui sa aiba in vedere si extinderea pe piete externe profitabile, oriunde ar fi acestea", a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetica, Miniera si Utilitati din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Numarul companiilor provenind din statele emergente care s-au extins pe plan international a crescut in ultimii cinci ani, in parte datorita accelerarii procesului de globalizare, dar si a impactului revolutiei tehnologiei comunicatiilor si informatiei.

Este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue in urmatorii 15 ani, pe masura ce noile companii multinationale din economiile emergente devin tot mai proeminente la nivel global.

Unele dintre aceste multinationale vor deveni lideri ai domeniilor lor de activitate si vor necesita servicii la nivel global, asa cum ar fi, spre exemplu, serviciile de intretinere si suport al retelelor IT si telecom, se arata in raportul Emerging multinationals: The rise of new multinational companies from emerging economies.

"Multe dintre noile companii multinationale se orienteaza direct catre pietele dezvoltate, spre deosebire de practica de pana acum de a-si deschide filiale in tarile vecine. Aceste noi companii multinationale sunt axate tot mai mult pe sectorul serviciilor pentru afaceri sau pe cel industrial cu valoare adaugata mai mare, spre deosebire de domeniile traditionale ale tarilor emergente - extractia de resurse naturale," a adaugat Alexandru Lupea.

PwC a folosit tehnici econometrice pentru a estima numarul de companii multinationale noi care vor aparea in urmatorii 15 ani, luand in considerare 15 tari emergente. Tarile analizate au fost: Argentina, Brazilia, Chile, China, Ungaria, India, Malaysia, Mexic, Polonia, Romania, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina si Vietnam.

Se asteapta ca din India sa provina cele mai multe companii multinationale noi, depasind astfel numarul companiilor chineze. Peste 2200 de companii indiene se asteapta sa deschida operatiuni in afara tarii in urmatorii 15 ani.

Tarile latino-americane analizate (Argentina, Brazilia, Chile si Mexic) se asteapta sa genereze mai putine companii multinationale, in vreme ce economiile sud-est asiatice orientate catre export (Malaysia si Singapore), impreuna cu Rusia, al carei principal atu il reprezinta bogatia resurselor naturale, precum si recent industrializata economie sud-coreeana se asteapta sa genereze in continuare un mare numar de companii multinationale.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#multinationale capital romanesc, #crestere numar multinationale , #capital