Coface: Mediul de afaceri romanesc e in stadiu embrionar, incapabil de evolutie

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 20:28
3903 citiri
Coface: Mediul de afaceri romanesc e in stadiu embrionar, incapabil de evolutie
Foto: Facebook/Coface Romania

Agentia de rating si evaluare Coface a comunicat, joi, datele unui studiu privind maturitatea mediului de afaceri romanesc.

Iata concluzia principala: "Caracterizat de o competitivitate scazuta, de subtierea paturii de mijloc, de accentuarea unui fenomen de polarizare si de un spirit antreprenorial modest, mediul de afaceri romanesc pare sa fie intr-un stadiu embrionar al dezvoltarii si incapabil sa treaca la nivelul urmator".

In plus, companiile romanesti progreseaza foarte lent, nu detin strategii pe termen lung, fiindu-le deci afectata dezvoltarea, iar start-up-urile produc idei de afaceri generale, modest documentate.

Procesul distrugerii creative - care este efectul net

In perioada de boom, imediat dupa aderarea in UE, mediul de afaceri romanesc inregistra o medie de doua SRL-uri nou inregistrate la fiecare companie care isi intrerupea activitatea.

Impactul crizei financiare pe plan local a fost masiv si a inversat acest raport, astfel incat, in perioada 2009 - 2016, mediul de afaceri romanesc a inregistrat 2,19 companii care isi intrerup activitatea pentru fiecare SRL nou inregistrat.

Conform estimarilor Coface, numarul companiilor care isi vor intrerupe activitatea pe parcursul anului 2016 se va ridica la aproximativ 160.000, in crestere cu 6,5% fata de anul anterior, desi numarul companiilor insolvente va scadea cu 23%.

Desi numarul SRL-urilor nou inregistrate in anul 2016 va creste cu 15%, comparativ cu anul anterior, la 74.000 de companii, acestea nu vor acoperi decat 46% din companiile care ies din sistem.

Pe langa provocarea raportului cantitativ, o alta presiune asupra mediului de afaceri cauzata de procesul distrugerii creative este diferenta de calibru: companiile care isi intrerup activitatea au o durata medie de viata de 10 ani, o cifra de afaceri medie de aproape 4 milioane de lei si 20 de salariati.

Teoretic, o companie nou inregistrata incepe de la zero. Procesul distrugerii creative, cuplat cu durata medie de viata a unei companii, explica structura mediului de afaceri in functie de varsta companiilor: doar 2 din 10 companii active sunt infiintate inainte de anul 2000, in timp ce 4 din 10 firme active sunt infiintate dupa 2011.

Care este "rata de antreprenoriat" reala din Romania

Dupa Serbia, Romania inregistreaza cel mai scazut raport din Europa Centrala si de Est al numarului de companii la 1.000 de locuitori, respectiv 23.

Totusi, aceasta nu inseamna ca "rata de antreprenoriat" din Romania este doar de 2,3%.

Prin "rata de antreprenoriat", intelegem numarul de persoane fizice care au fost actionari la cel putin o companie, raportat la numarul populatiei din Romania. Astfel, conform inregistrarilor oficiale la Registrul Comertului, aproximativ 3,22 milioane de persoane fizice au detinut, in calitate de actionar direct, cel putin o companie in Romania.

Dintre acestia, aproximativ 8% sunt persoane fizice din strainatate.

Astfel, inseamna ca raman 2,96 milioane de romani care au detinut cel putin o companie in Romania, ceea ce implica o rata de actionariat de aproape 15%, una dintre cele mai ridicate din Europa Centrala si de Est.

Citeste mai multe cum se explica acest paradox: Romania inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate de antreprenoriat, dar, in acelasi timp, si cel mai scazut raport al numarului de companii raportat la populatia totala pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#mediu afaceri Romania studiu Coface , #cifra afaceri
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
de ce sa treaca la nivelul urmator ? e bine sa ramana asa !
Poza Caliman Eugen
Caliman Eugen
rank 4