Ziare.com

Top 10 cele mai mari companii din Romania - Surpriza de pe primul loc

Joi, 12 Iunie 2014, ora 16:53

   

Top 10 cele mai mari companii din Romania - Surpriza de pe primul loc
Dacia s-a plasat pe primul loc in topul celor mai mari companii din Romania, dupa cifra de afaceri, surclasand Petrom in ierarhia realizata de KeysFin pe baza rezultatelor de anul trecut.

Secretul producatorului auto roman tine de trei aspecte - produs cu raport pret-calitate optim, un marketing excelent si un management cu viziune, preocupat sa anticipeze urmatoarele miscari din piata, afirma expertii de la compania de business information si credit risk management KeysFin, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Dacia s-a reinventat in 2013, cu modelele sale restilizate, reusind sa mentina ridicat interesul clientilor intr-o piata auto europeana in care vanzarile sunt puternic influentate de criza.

Astfel, a ajuns ca in 2013 sa inregistreze vanzari de aproape jumatate de milion de masini, un nou record istoric pentru producatorul roman.

Dacia a reusit astfel sa preia, de la Petrom, coroana de "cea mai puternica companie din Romania".

Datele oficiale, de la Ministerul Finantelor, claseaza producatorul roman pe primul loc in Top 10 - business-uri din Romania, cu o cifra de afaceri de 18,4 miliarde de lei, in crestere cu 44,4% fata de anul precedent. Si profitul a avansat spectaculos, cu 21,7%, la 337,4 milioane de lei.

Petrolistii, in topul profitabilitatii

Pe locul secund in clasament s-a situat OMV Petrom, business-ul austriecilor generand o cifra de afaceri de 18 miliarde de lei, in scadere cu 7,4 la suta fata de anul precendent.

Potrivit expertilor KeysFin, scaderea afacerilor Petrom se datoreaza, pe de o parte, efectului majorarilor de preturi din 2013, influentate de evolutia pretului barilului de petrol si a cursului valutar, iar pe de alta concurentei tot mai acerbe din piata, odata cu alinierea preturilor la majoritatea comerciantilor de produse petroliere.

In ciuda scaderii cifrei de afaceri, OMV Petrom a reusit sa isi optimizeze cheltuielile si investitiile, mixul de business control generand o crestere cu 25,7% a profitului net, la 4,83 miliarde de lei, de departe cel mai mare inregistrat de o companie din Romania.

Urmatoarele doua locuri in clasament sunt ocupate tot de companii specializate in segmentul comertului cu carburanti.

Rompetrol Rafinare, a doua mare companie din acest domeniu, a reusit in 2013 sa isi reduca pierderile la 224 milioane de lei, in contextul unei cifre de afaceri in scadere cu 4,7%.

Evolutia financiara din 2013 reflecta, potrivit expertilor KeysFin, un semnal clar ca kazahii vor miza tot mai puternic pe platforma din Romania, mai ales in contextul geo-politic regional, influentat de tensiunile dintre Rusia, UE si SUA.

Compania cu origini rusesti Lukoil-Petrotel, in schimb, desi are inca destul de multe statii de carburanti in Romania, a inregistrat un declin puternic.
Afacerile i-au scazut cu 19,1%, la 10,4 miliarde de lei, iar pierderile s-au dublat fata de anul precedent, la 979 de milioane de lei.

Potrivit expertilor de la KeysFin, motivele tin de transferul pagubos al carburantilor din Rusia in Romania, la costuri uriase fata de ceilalti jucatori din piata, dar si de absenta unei strategii de marketing-vanzari eficiente, care sa genereze un flux mai mare de clienti.

Fumatul, viciul care genereaza profit

Locul cinci in clasamentul celor mai influente companii din Romania a fost ocupat, in 2013, de British American Tobacco Romania.

Producatorul de tigarete a inregistrat o cifra de afaceri de 6,9 miliarde de lei, in crestere cu 4,8%, la un profit de 396,8 milioane de lei, sensibil egal cu cel din anul precedent (+0.6%).

Evolutia pozitiva a cifrei de afaceri se explica, intr-o mare masura, prin cresterea preturilor alaturi de optimizarea investitiilor si a cheltuielilor de productie si mai ales de distributie.

Locurile urmatoare sunt ocupate de doua companii din domeniul energiei.

Electrica Furnizare a avut o cifra de afaceri de 4,72 miliarde de lei, in crestere cu 6,4 la suta fata de anul precedent si cu un profit de 101,4 milioane de lei, mai mare cu 12,1%.

Pe urmatorul loc gasim E.ON Energie, o companie care anul trecut a raportat afaceri de 4,55 miliarde de lei, in scadere cu 13,3 la suta. De remarcat ca firma a rusit sa revina pe profit in 2012, cu un rezultat net de 221,4 milioane de lei.

Singura companie telecom din top 10

Orange Romania este singura comoanie telecom din top 10. Diversificarea serviciilor a fost, in 2013, cheia de bolta care a dus firma la afaceri de 4,33 miliarde de lei, cifra cu 5,3 la suta mai mare decat in anul precedent.

Veniturile de aproape 1 miliard de euro (934 milioane euro) din anul trecut au fost sustinute de cresterea traficului de internet pe mobil, care s-a majorat cu 51% fata de 2012, a anuntat anterior compania. De altfel, si vanzarile de smartphone-uri s-a dublat fata de 2012.

Si investitiile realizate de Orange au urcat cu 30% in 2013 fata de 2009, anul trecut avand cele mai mari investitii anuale de la inceperea crizei economice.

Cine se afla pe ultimele locuri

Carrefour Romania se afla pe locul noua in clasamentul in functie de cifra de afaceri si pe locul sase in topul profitabilitatii.

Compania a reusit sa isi mentina cifra de afaceri la 4,28 miliarde de lei (+0,01%).

Topul este incheiat de ArcelorMittal Galati, o companie care a resimtit din plin efectele crizei, concretizate in scaderea abrupta a comenzilor.

Cifra de afaceri a combinatului siderurgic din Galati a scazut anul trecut cu 31,5%, la 3,71 miliarde de lei, iar pierderile financiare s-au adancit la 741 milioane de lei.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7141 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Top 10 al Jefuitorilor Romaniei

Capital strain = Profitul pleaca din Romania
De REINVESTIT, nici vorba.
Ce ramane: niste salarii infime fata de nevoile angajatilor si fata de salariile din tarile occidentale.
Impozitele diminuate la minimum oricum nu sunt folosite pentru popor ci ca sa imbogateasca cozile de topor autohtone ale exploatatorilor straini.

 

Daca cifrele sint corecte Petrom a jefuit cel mai mult.....

....avind o rata a profitului de....37%....mai are cineva in Europa o asa rata a profitului? daca ai 10% esti boier.....or astia sint de-a dreptul tilhari....aveau de unde sa suporte cei 7 eurocenti si nici nu simteau! In alte tari bogatiile subsolului apartin populatiei si se bucura de ele intr-un anumit fel pe cind la noi iau drumul austriei sa le fie bine austriecilor!

O fi Petrom pe locul 2....

....dar are un profit de 14 ori!!!!!! mai mare decit al Daciei! Asta ne spune ca in timp ce dacia a facut cifra de afaceri si un profit exprimat in procente f.mic.....petrom a profitat ca pretul de cost al titeiului romanesc si gazului romanesc sint de citeva ori mai mici decit pretul pietei internationale si au vindut la pretul mondial produsul finit. Deci de aceasta situatie nu a profitat populatia romaniei care este stapinul de drept al bogatiilor subsolului ci un grup strain de romania care si-a umflat buzunarele! Cei 7 eurocenti adaugati de guvern ca acciza ar fi putut fi suportate cu o foarte mare usurinta de acest hulpav agent economic....nici nu ar fi simtit! Romanii ar trebui sa intre intr-o greva de alimentare la pompele de benzina cel putin o luna si preturile lor de cartel se vor prabusi cu celputin 15%

 

Imi place

In afara de Electrica, mai e vreuna romaneasca in acest top ? De ce oare mai-marii tarii noastre nu vor o industrie autohtona ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor