Dezastrul din constructii. Cum am ajuns la nivelul minim al ultimilor 8 ani

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 12:10
4785 citiri
Dezastrul din constructii. Cum am ajuns la nivelul minim al ultimilor 8 ani
Foto: KeysFin

Sectorul constructiilor a ajuns la cea mai proasta performanta din 2006 si pana in prezent, desi pana acum cativa ani era unul dintre motoarele economiei Romaniei, sustin analistii de la compania de business information si credit management KeysFin.

Potrivit datelor oficiale de la Institutul National de Statistica (INS), sectorul constructiilor ingineresti a inregistrat, in primele sapte luni din 2014, cel mai mare declin din ultimii 8 ani.

Acestea se refera, in principal, la lucrarile de infrastructura precum drumuri, poduri sau cai ferate, investitii care sunt realizate in principal de stat. "Cum statul si-a redus puternic investitiile in 2014, sectorul a intrat intr-o adevarata prapastie", se arata in comunicatul remis joi Ziare.com.

Datele statistice arata ca declinul de 26,9% din 2014 (date ajustate sezonier) este fara precedent din 2006 pana in prezent. Cel mai slab rezultat inregistrat pana acum era anul trecut, de -7,6%.

Cum stam la productia si planul de autostrazi - doar 50 de km in constructie

"Statistica arata ca in primele 7 luni statul a pus pe hold mare parte din investitii, motivul fiind, bineinteles, unul financiar. Gaura tot mai mare din buget a facut ca statul sa stopeze investitiile pentru a avea cu ce sa acopere celelalte cheltuieli", au explicat analistii KeysFin.

Astfel s-a ajuns ca, pe ansamblu, sectorul constructiilor sa inregistreze in primele sapte luni din 2014 o scadere de 11%, declin ce nu a mai fost depasit, in ultimii 8 ani decat o singura data, in 2010, de 15,9%, cand eram insa in plina criza economica.

Potrivit expertilor, daca lucurile vor merge in continuare la fel pana la finele lui 2014, ne asteapta cel mai prost an in constructii din 2006 si pana in prezent, urmand sa depaseasca recordul negativ din 2010, de 14,4%.

Cert este ca, potrivit datelor Eurostat, Romania si-a consolidat ultima pozitie din clasamentul european privind constructiile.

Datele arata ca lucrarile de constructii din Romania s-au redus in iulie (ultimele date disponibile-n.red.) cu 19,7% fata de aceeasi luna a anului 2013, in timp ce blocul comunitar a marcat un avans modest de 0,6%.

In topul negativ la nivel european, pe locul doi se afla Portugalia, cu un declin de 9%, urmata de Slovacia, cu o scadere a sectorului constructiilor de 6,1%. La polul opus, cel mai mare avans al constructiilor s-a inregistrat in Slovenia, de 25%, urmata de Ungaria (17.5%) si Spania (11.6%).

De ce nu se construieste in Romania?

"O intrebare la care autoritatile nu au niciun raspuns concret. Dincolo de licitatiile contestate, de vreme si birocratie, ni s-a spus doar ca statul mai are spatiu de cheltuieli de peste 3 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului, fara a fi afectata tinta de deficit", se mai arata in comunicat.

Cu alte cuvinte, in al doilea semestru am putea asista la investitiile care sa relanseze sectorul constructiilor. Potrivit analistilor de la KeysFin, este putin probabil sa asistam insa la o resuscitare a acestui domeniu, avand in vedere dificultatile financiare majore prin care trece Guvernul.

"In plus, in toamna lui 2014, va interveni factorul vreme. Cum ploile iata ca nu s-au lasat asteptate, este putin probabil ca statul sa recupereze la capitolul constructii de autostrazi, drumuri si alte obiective edilitare, sezonul constructiilor fiind deja pe final.

Datele de la INS arata ca sectorul constructiilor a atarnat precum o piatra de moara la evolutia produsului intern brut al Romaniei in primul semestru, tragand in jos cu 0,2% intreaga economie. Daca evolutia va continua si in S2, influenta negativa in PIB se va adanci, iar recesiunea va fi confirmata", potrivit KeysFin.

Previziunile analistilor

Potrivit studiului dat publicitatii zilele trecute de institutul german ZEW, asteptarile economice pentru Romania s-au deteriorat semnificativ pe parcursul ultimelor trei luni.

Indicatorul asteptarilor economice pentru Romania a coborat cu 26,2 puncte la un nivel moderat optimist de 20 de puncte in august. Este a doua cea mai puternica scadere intre economiile est-europene analizate, dupa cea inregistrata de Turcia.

In momentul de fata, patru din zece analisti chestionati de ZEW anticipeaza o imbunatatire a situatiei economiei pe urmatoarele sase luni, in timp ce tot patru din zece nu vad vreo modificare.

Restul de 20% considera ca activitatea economica se va inrautati in urmatoarele 6 luni.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#scadere sector constructii, #scadere constructii, #probleme constructii Romania , #constructii