EurActiv: Al doilea pod pe Dunare, intarziat de problemele politice din Romania

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 07:22
2332 citiri
EurActiv: Al doilea pod pe Dunare, intarziat de problemele politice din Romania

Cel de-al doilea pod pe Dunare intre Romania si Bulgaria, care urmeaza sa fie inaugurat luna aceasta, risca sa nu fie utilizabil din cauza "problemelor politice" de la Bucuresti.

Realizat din fonduri de coeziune, podul dintre Vidin si Calafat urmeaza sa fie terminat in octombrie, dar cele doua tari nu au reusit sa ajunga la un acord privind compania care va administra podul, scrie EurActiv.

Bulgaria acuza faptul ca "problemele politice" din Romania intarzie crearea structurii de management a podului.

"Am incercat sa ne intalnim de mai multe ori, am trimis scrisori, dar raspunsul partii romane a fost ca nu are mandat pentru a intreprinde astfel de negocieri", a declarat ministrul bulgar al Transporturilor, Ivaylo Moskovski.

Un purtator de cuvant al comisarului pentru politici regionale, Johannes Hahn, a declarat pentru EurActiv ca Executivul european a cerut Romaniei si Bulgariei sa ajunga la un acord privind administrarea podului cat mai curand posibil.

Podul Vidin-Calafat va fi al doilea pod pe Dunare, dupa Ruse-Giurgiu, construit in 1954.

Initiativa construirii celui de-al doilea pod a aparut in perioada sanctiunilor UE impotriva fostei Iugoslavii, impuse in 1992 si ridicate in ianuarie 2001.

Proiectul a fost insa amanat timp de mai multi ani, iar actualul presedinte Traian Basescu s-a opus proiectului in perioada in care era ministru al transporturilor, sustine EurActiv.

UE a furnizat 106 milioane de euro pentru construirea podului in perioada 2000-2006.

Constructia este aproape de final, iar autoritatile de la Sofia sustin ca ceremonia de inaugurare ar putea avea loc la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lui noiembrie.

EurActiv noteaza ca oficialitatile romane nu au transmis publicatiei nicio reactie referitoare la acest subiect.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#pod Dunare inaugurare, #pod Vidin Calafat, #pod Dunare Romania Bulgaria , #constructii