Ziare.com

Modificarea legislatiei privind salariul minim in constructii va transforma munca la gri in munca la negru

de Cezar Petre, specialist constructii
Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 17:02

   

Modificarea legislatiei privind salariul minim in constructii va transforma munca la gri in munca la negru
Cezar Petre
Modificarea salariului minim pe economie in domeniul constructiilor este rezultatul unor actiuni de lobby facute de catre marile companii de constructii. Acestea, nedispunand de personal suficient pentru executarea lucrarilor, au recurs la importul de forta de munca din Asia.

Citeste toate textele scrise de Cezar Petre pentru Ziare.com

Insa acest import de forta de munca nu se poate face in orice conditii si la orice pret, motiv pentru care si-au ridicat cheltuielile peste cele sustenabile ale pietii.

Ca urmare a acestui lucru, aceste companii au facut actiuni de lobby ca salariul minim sa creasca aproape de cheltuielile pe care ei le au cu acesti muncitori importati. Aici nu discutam doar de salarii, ci si de cazare, masa, transport s.a.m.d...

Justificarea ar fi fost aceea ca majoritatea angajau muncitorii pe salariul minim pe economie. Aici nu i se spune munca "la negru" ci "munca la gri".

Dar aici statul nu a luat in considerare tot ansamblul Romaniei, caci sunt judete foarte sarace, in care este foarte greu sa asiguri acest nivel de salarizare, care nu vine doar cu suma catre angajat, care cu siguranta era deja platita, ci mai ales cu taxe crescute.

Esenta acestei modificari nu o reprezinta cati bani va lua angajatul in mana, caci cu siguranta el lua deja aceasta suma, doar ca o parte "la negru", ci cati bani se vor duce in bugetul golit al statului.

Trebuie sa precizam faptul ca prin modul de functionare a pietii constructiilor, preturile aplicate sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana. Vrem salarii ca in Europa cu totii, dar dorim sa platim pretul la case ca in Romania. Acest lucru nu este posibil. In fapt, pretul scazut al constructiilor vine tocmai din faptul ca o parte din economie se desfasoara "la negru" sau "la gri". Nu spunem ca este corect, ci ca acestui lucru noi ii datoram preturile scazute.

In realitate, marea majoritate a firmelor din constructii care angajeaza muncitori o fac cu salariul minim pe economie, insa banii luati de catre angajati sunt mai multi. Dar aceasta este consecinta supraimpozitarii fortei de munca la niste cote alarmante: un angajator pe langa salariu plateste inca o data taxe, impozite si alte cheltuieli cu personalul. Este greu de sustinut acest nivel. Tocmai de aceea solutia la gri este una impusa executantilor si nu dorita de acestia.

Dintr-o sete de bani, ca urmare a cresterii nejustificate a salariilor din domeniul public, mediul privat este puternic lovit. Desi sunt acuzate firmele de constructii de "munca la gri", nu se vorbeste de faptul ca in realitate o buna parte din activitate se desfasoara "la negru".

Prin modificarile fiscale, "munca la negru" nu este afectata, ba chiar va obtine un avantaj financiar. Ce se va intampla? Cum cifrele nu sunt sustenabile, vom asista la un efect de bumerang: ca sa se incadreze in cheltuieli, companiile ce foloseau "munca la gri" vor fi nevoite sa mute o parte din aceasta "la negru", ca se se mentina competitive.

Va fi in fapt reactia pietii. Statul nu va incasa mai mult bani, iar companiile mari nu vor castiga avantaje competitive, ci vor mai pierde din ele.

Multi vor renunta la a-si mai plati muncitorii cu salarii si vor adopta solutia de plata "la lucrare", adica plata catre echipa pe faze de executie si care de cele mai multe ori se face la negru.

Chiar si atunci cand aceste echipe isi fac companii, sub recomandarea angajatorilor, ele de cele mai multe ori nu angajeaza acei oameni, ci isi asuma riscul lor, nu platesc aproape niciodata taxe la stat si sfarsesc in faliment iar administratorii, fara prea mare intelegere a fenomenului, sub urmarire penala.

Cu un asa ritm de modificare a legislatiei, de pe o luna pe alta, nu intrevedem lucruri bune. Am putea spune ca cineva acolo sus are intentia clara de a lovi puternic economia nationala si cauta toate caile posibile sa o prabuseasca.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre salariu minim constructii
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19276 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai dom´le ca sunt bun de articulist! :-))

Cand a aparut pe ziare.com primul articol in legatura cu salariul minim marit in constructii, am comentat EXACT ce spune articolul Dlui Cezar Petre.
Evident, mult mai pe scurt...

 

Lasa tata ca vine recesiunea si nu se mai construieste nimic.

Mai vedem dupa aia. Alt guvern, alte concepte.

 

Hai să spunem lucrurilor pe nume și să facem și ce trebui, pe scurt!

Starea de fapt este că și dacă am vrea și ne-am incumeta la treabă, in fapt nu avem cu cine duce la bun sfarșit proiectele, și nici cui mai vinde rezultatele muncii noastre, la prețuri accsibile și competitive. De vină sunt cei care ne-au condus și reprezentat, și aceștia fiind aceiași ca și cei de azi, CLSA POLITICĂ, care avea și are ca sarcină crerea, menținerea și dezvoltarea unui mediu economic și social predictibil, competitiv, concurențial, primitor, stimulativ, derobirocratizat, populat cu antreprenori și consumatori in egală măsură, care să ofere produse și servicii de calitate, accesibile, dar care să răsplătească și munca creatorilor de valoare. Avem așa ceva? De departe nu, ci in fapt o grămdă diversă de buburi importate, mai degrabă niște bobițe, care să ne dea impresia că trăim intr-o bunăstare, destul de falsă, adevărata bunăstare insemnand cu totul altceva, și are in vedere toate aspectele vieți.
Apoi, mulți vor bani mulți, dar nu și ce și cat trebuie să facă pentru asta, care aceștia să mulțumesc cu aceste venituri, in loc să fie activi, și să-și asume responsabilitatea unei productivități, pe măsura dorințelor și cerințelor, preferand să fie la număr, și să pună mana pe treabă cat patronul este cu ochi pe el, acesta fiind nevoit să-l lege pur și simplu de căruță, pentru al avea la număr, ca pe marțoagă, știind bine că nu vine nimeni și nu găsește pe nimeni la poartă, pentru a se angaja. Poate cu o ofertă "de ocazie" și fără obligații și răspunderi, decat imi dai atat și "fac cum vreau și căt pot".
Administrația de stat, prin instutuțiile sale, ca și noi, face și ea ce poate, copleșită de complexitatea problemelor.
Ce am putea face să putem reveni pe calea bună?!
Avem ce și putem dar și cu cine!
O colaborare reală cu autoritățile, așa cu nu este acum, pentru a ne cunoaște problemele, ca actori și arhitecți ai economiei reale, și găsirea soluțiilor,și prin consens acceptate, și aplicate, fiecare trecand la treaba lui, cu toată dăruirea, răspunderea și determinarea, dar și convingerea că suntem conduși și reprezentați corect, intr-un spirit de sprijin reciproc.
Avem nevoie de reguli adaptate la situația de azi, care să stimuleze munca și pe cei care sunt hotărați să o imbrățișeze și s-o facă bine, atat cat fiecare poate s-o facă și in care poate să se dezvolte.
Tot la fel, inseamnă că dacă 3 ani, la rand nu am reușit să găsesc un zugrav să-mi zugrăvesc casa, nici măcar la negru, și cu prețul cerut de el, nu am de ales decat să invăț și s-o fac eu, ca orice om care...investește in el, criză fiind de mult, și de toate felurile...

 

Lasă domnule..! Plătiții in cărămizi..!

Este chiar domeniul meu..!
Meseriașii buni...nu stau pe un salariu mic ,declarat in acte..!..Ei nu pot accesa un credit,pentru o mașină sau locuință.
Mulți meseriași au ales să plece deja in occident,in agricultură..!
La nivel de angajatori este o criză majoră de personal calificat..și cu experiență.
Toți preferand să lucreze pe cont propriu.
Plata la Gri**,pe salariu minim..și diferența,dată din buzunar.. nu mai reușește să țină in firmă,decat pe cei care se aproprie de pensionare..!
Altfel spus..fără o majorare substanțială de salariu minim in construcții..nu vor mai exista meseriași capabili..care să lucreze..ca angajați.
In maxim 5 ani de zile,situația va fi dezastruoasă..!

 

un pic fals

ceea ce spune dl. inginer. Din pacate realitatea e cu totul alta, dominata de lacomia "anteprenorilor" in constructii. Le convine de minune sa angajeze muncitori la negru, intrucat acestia nu se pot apara in instanta din lipsa de contracte. Apoi, tot din lacomie, speculeaza contracte pe care stiu de la inceput ca nu le pot duce la capat. Sunt mii de astfel de cazuri. Personal, am cautat vreo doua luni sa-mi cumpar o locuinta intr-un ansamblu rezidential nou. Nu vreau sa va plictisesc cu ce probleme se confrunta, sunt destule in presa. Nu vreau sa ma gandesc cum s-ar comporta la un cutremur. Pur si simplu nu respecta niste norme de bun simt, incepand cu proiectul (care nu seamana cu constructia) si terminand cu dimensionarea instalatiilor de utilitati. Asa ca, mai usor cu pianul pe scari.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor