Ordonanta lui Ciolos care simplifica autorizarea constructiilor a fost respinsa: Continua birocratia si coruptia

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 11:27
14278 citiri

Guvernul condus de Dacian Ciolos a emis o ordonanta de urgenta, facuta prin consultare publica cu asociatiile profesionale, si care punea in aplicare mai multe prevederi europene prin care procesul de autorizare a constructiilor se clarifica si se simplifica.

Era vorba de modificarea a doua legi: una viza obtinerea autorizatiilor de construire si cealalta amenajarea teritoriului si urbanismului.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale au afirmat ca noul Guvern va veni cu o noua ordonanta de reglementare in locul celei respinse si ca in acest sens s-a stabilit deja o comisie.

De aici presupun faptul ca se stia ca ordonanta va fi respinsa, din moment ce o noua comisie functiona deja. Dar stim noi bine cum este atunci cand se intocmeste o comisie, iar experienta de data trecuta arata ca sunt necesare luni bune, daca nu ani, pentru a se putea aduce noi modificari.

Spre exemplu: sunt acte normative ce vizeaza securitatea la incendiu si a caror ne-publicare a dus la blocarea intregului proces de autorizare si imposibilitatea aplicarii legii. Avem insa incredere ca de aceasta data nu va fi asa si ca se intelege necesitatea debicrocratizarii urgente.

Prin acea ordonanta se introducea obligativitatea ca toate institutiile emitente de autorizatii de construire, precum si de avizele aferente, sa ofere posibilitatea depunerii electronice a documentatiilor.

In acest fel, se reducea birocratia, crestea transparenta, dar mai mult, se reducea probabilitatea existentei actului de coruptie prin faptul ca beneficiarul si autoritatea publica nu mai comunicau direct.

De asemenea, lipsa comunicarii directe facea ca avizatorul sa nu mai poata comite abuzuri impotriva cetateanului, pe care in mod normal ar trebui sa il serveasca.

Existau si alte prevederi acolo, cum ar fi: termene clare si ferme pentru obtinerea avizelor, acordurilor si autorizatiilor de construire, sanctiuni pentru ne-emiterea la termen a documentelor, sanctiuni impotriva abuzurilor, amenzi mai mari pentru cei care construiau fara autorizatie.

Existau si categorii de lucrari, cum ar fi compartimentarile nestructurale, care erau scoase de sub incidenta obligativitatii autorizarii. Acest aspect era benefic, deoarece fiecare perete de gips carton ajungea sa coste de cateva ori mai mult in faza de autorizare decat cea de executie.

Mai mult decat atat, exista la nivelul Romaniei atat de multe lucrari de constructii nestructurale care nu s-au autorizat, incat am putea spune ca legea pe aceste categorii de lucrari a devenit deja caduca.

Se explicitau de asemenea diverse situatii particulare cu scopul de a se face legea cu mult mai clara.

Toate acestea au picat, insa, deoarece ordonanta de guvern, desi a produs efecte, a fost respinsa de catre Parlament, pe motiv ca in comisii s-au adus mult prea multe modificari asupra ei.

Citeste si

In ultimii ani, mai multe modificari legislative au vizat sectorul constructiilor. In esenta ele erau necesare, deoarece de aproape un sfert de secol nu mai avusesera loc modificari semnificative, desi dinamica economiei si a investitiilor s-a schimbat semnificativ. Implicarea Ministerului Dezvoltarii in emiterea acestei ordonante a fost laudabila.

Este anormal ca procesul de autorizare si receptie sa dureze de cele mai multe ori mai mult decat realizarea constructiei propriu-zis.

Sa nu uitam ca investitorii cumpara terenuri, platesc rate la banca, iar orice zi conteaza pentru ei, caci cresc costurile de construire.

Acest lucru inseamna ca statul a ajuns sa puna frana investitiilor private, in loc sa depisteze cai pentru favorizarea lor. Acest aspect este cu atat mai important cu cat fondul locuit este depasit fizic si moral, iar necesarul de locuinte pentru familiile tinere este mare.

Constructiile reprezinta principala componenta a economiei nationale si care angreneaza pe orizontala si verticala milioane de locuri de munca, la stat sau in privat. Orice piedica pusa acestui sector reprezinta o piedica adusa economiei nationale.

Or, birocratia reprezinta principala piedica a dezvoltarii si o sursa de coruptie.

Legile au ajuns de cele mai multe ori sa fie incalcate, deoarece ele nu mai raspund unor necesitati publice, nu mai raspund necesitatilor cetateanului si par a fi indreptate impotriva lui.

Tocmai de aceea, este necesar ca Ministerul Dezvoltarii si Guvernul sa raspunda operativ cu un nou set de masuri care sa acopere problemele lasate in urma de respingerea celebrei ordonante 100.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#ordonanta autorizatie constructii , #constructii