Senzational: Cel mai mic sens giratoriu din lume este in Tara lui Pandele

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Marti, 04 Iulie 2017, ora 07:35
33299 citiri

Romania este tara in care toate lucrurile sunt posibile. Astfel ca, pe soseaua Pipera-Tunari, in dreptul Scolii Romano-Americane, pe drumul judetean care leaga localitatea Tunari de Bucuresti, s-a montat un sens giratoriu demn de cartea recordurilor: cel mai mic din lume.

El nu are nici mai mult si nici mai putin decat un diametru de 2,00 m. Asta deoarece presedintele absolut al celei mai bogate urbe din sud-estul Europei, localitatea Voluntari, beneficiaza de o autonomie totala, dincolo de limitele statului din care in mod normal face parte si ale carui legi ar trebui sa le respecte.

Sensul giratoriu este atat de mic, incat este nevoie sa faci doua manevre ca sa poti intoarce, lucru de care nimeni nu a mai auzit pana acum.

Acest sens giratoriu reprezinta dovada suprema ca, atunci cand cineva vrea, se si poate, chiar daca acest lucru poate cauza victime umane, altele decat cele ce au luat decizia de a monta un obstacol in circulatie.

Iata ca in Romania se pot da directive ce vizeaza modificarea legilor fizicii, sau cel putin fizica de o stiam noi pana acum, cu lungimi, unghiuri, acceleratii si multe altele. Zilnic, dupa montare, in acest loc au avut accidente. Nu a lipsit zi in care sa nu vedem masini care s-au lovit.

Responsabilitatea juridica in caz de accident

Dar daca seful cel mare o fi dat vreun ordin in acest sens, este de vazut cat de legal este acesta si daca factorii care au dus la implimentarea acestuia poarta vreo vina.

Sa presupunem ca va avea loc acolo un accident cu victime umane, lucru pe care nimeni nu si-l doreste. In acest caz procurorul, vrea sau nu vrea, trebuie sa cerceteze intreg contextul in care acest accident s-a desfasurat.

In primul rand, cel cercetat va fi executantul care a realizat acest sens giratoriu. Se va stabili daca acesta a avut la baza un proiect tehnic si daca acest proiect tehnic a fost verificat in conditiile legii.

In cazul in care executia s-a facut fara a exista un proiect tehnic, atunci responsabilitatea este in totalitate a executantului, dar si a specialistilor atestati de catre I.S.C., daca acestia au acceptat o lucrare neconforma cu proiectul, fara a aduce acest lucru la cunostinta executantului, respectiv beneficiarului.

Indiferent cine a dat decizia, ce autoritate, aceasta nu poate depasi competentele specialistilor si nu deroga executantul de la respectarea legii.

In cazul in care a existat un proiect tehnic cu acest sens giratoriu si care nu respecta absolut nici o regula de circulatie, vina se muta exclusiv asupra proiectantului si asupra verificatorului de proiecte.

Mai departe este de stabilit daca pe acest proiect tehnic, gresit intocmit (daca se stabileste ca proiectul cuprinde un sens giratoriu cu diametrul de doi metri), s-a luat autorizatie de construire, caci orice interventie pe drumul executant nu se putea face altfel.

Or, existau cel putin doua avize care ar fi trebuit sa opreasca acest lucru: avizul dat de Politia Rutiera Ilfov si cel dat de Drumuri Judetene Ilfov, eventual vreo comisie de la Drumuri Locale Voluntari, daca exista asa ceva.

In cazul in care exista avize date pe o solutie neconforma, atunci responsabilitatea juridica se va extinde si asupra specialistilor si institutiilor care au facut acest lucru.

Ma astept sa spuna ca este doar o solutie temporara, ca de fapt nu e vorba de o interventie definitiva, dar chiar si asa, solutia trebuia sa respecte niste parametri minimi stabiliti de reglementarile tehnice existente.

Cazul din Voluntari nu este insa unicat. Peste tot in Romania comanda este data de catre cel care plateste, fara sa mai conteze daca un obiectiv prezinta siguranta sau nu. De aceea, este necesar ca fiecare sa isi indeplineasca corect si absolut obligatiile legale ce ii revin si sa se comporte ca un specialist, indiferent de presiunile sau favorurile pe care un oarecare le poate cere la un moment dat. Asta cu atat mai mult cu vorbim de iminente accidente rutiere cu victime.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#sens giratoriu Voluntari, #autorizatie sens giratoriu Voluntari , #constructii