O metoda eficienta de reducere a costurilor: benchmarking-ul

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 08:56
4635 citiri
O metoda eficienta de reducere a costurilor: benchmarking-ul
Foto: Chain.net

Companiile au la dispozitie o metoda eficienta de reducere a costurilor: benchmarking-ul.

El este un instrument utilizat mai de degraba de catre investitori si in special in cadrul fondurilor mutuale de investitii. Pe scurt, el reprezinta actiunea de a raporta practicile utilizate de compania ta la cele mai bune practici utilizate in cadrul domeniului de business in care iti desfasori activitatea.

Particularizand mai departe acest concept in directia reducerii costurilor, o companie trebuie sa-si compare intotdeauna propriile cheltuieli cu cele ale concurentilor directi.

In cazul in care costul unitar al unui produs sau serviciu oferit este semnificativ mai mare decat al celui care utilizeaza cele mai bune practici din piata, atunci la nivelul companiei respective anumite procese nu functioneaza eficient, afectand asftel profitul marginal.

Se impune in aceasta situatie implementarea unui proiect de reducere a costurilor.

Analiza celor mai bune practici nu trebuie sa fie efectuata doar la nivel global, ci separat la nivelul fiecarei categorii majore de costuri. Mai jos, doua exemple:

- "In conditii identice de calitate, costurile cu materiile prime ale concurentului principal sunt semnificativ mai mici?". Daca raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ, iar cantitatile de materii prime achizitionate de concurentul direct sunt comporabile, atunci la nivelul companiei analizate rezultatele compartimentului de achizitii nu sunt cele care ar trebui sa fie.

Se impune reducerea cheltuielilor in aceasta directie, reducere care se poate realiza prin mai multe metode.

De exemplu: reducerea numarului de furnizori pentru a creste puterea de negociere a companiei, o atitudine mai dura fata de furnizori atunci cand acestia vin cu modificari de preturi etc.

- "Timpul in care concurentul direct livreaza produsele catre clienti este semnificativ mai redus decat al nostru?" In cazul in care si aici raspunsul este afirmativ, rezulta ca la nivelul fluxului de lucru nu sunt utilizate cele mai bune practici. Se impune un proiect de analiza a timpilor din fiecare proces component al fluxului de lucru.

In urma acestei analize, pot rezulta concluzii de genul: un utilaj nu functioneaza la paramentri corespunzatori si are nevoie in mod constant de reparatii, ceea ce determina o intarziere in productie sau compania are un numar redus de utilaje pentru un anumit proces inaintea caruia se formeaze stocuri mari de produse intermediare etc.

Benchmarking-ul salariilor

Ceea ce multor companii din tara le place sa faca este un benchmark al salariilor din piata. Riscul pentru companii si in acelasi timp o potentiala oportunitate pentru angajati este ca in urma benchmark-ului compania A sa decida sa ofere salarii peste media pietei, la randul ei compania B sa decida sa mareasca salariile pentru a fi peste noua medie a pietei si tot asa.

O parte din companiile americane din IT, pentru a-si pastra angajatii fara a fi nevoite sa mareasca salariile, evitand astfel riscul mentionat mai sus, au venit cu o solutie pe cat de ingenioasa pe atat de nelegala.

Astfel cateva companii printre care Apple, Google, Intel si Adobe au incheiat un acord conform caruia nu isi vor mai recruta angajatii unii altora, companiile reusind in acest fel sa-si pastreze angajatii fara a fi nevoite sa le mareasca salariile.

In cele din urma, 60.000 de angajatii si-au dat seama de aceasta intelegere si au intentat un proces prin care au solicitat daune de 3 miliarde de dolari.

Desi au ajuns la o intelegere cu companiile vizate pentru plata unei sume de 324 milioane de dolari, judecatorul a respins aceasta intelegere.

Gigantii IT s-au organizat in cartel: Acuzatii dure la adresa Apple, Google, Intel si Adobe

Benchmarking-ul intern

Companiile in componenta carora mai multe unitati produc aceleasi marfuri, ofera aceleasi servicii sau care se afla intr-un proces de fuziune au o oportunitate deosebita privind reducerea costurilor si anume benchmarking-ul intern.

Trebuie identificata unitatea care utilizeaza cele mai bune practici, iar performanta celorlalte unitati trebuie raportata la performanta unitatii selectate.

In concluzie, bencharmarking-ul este o solutie care trebuie sa fie aplicata in orice companie in scopul eficientizarii activitatilor, chiar daca implementarea ei ar putea sa presupuna o rezistenta din partea unor angajati, care pot percepe schimbarea ca pe o atitudine negativa fata de performanta lor.

Marius Sandu

Expense Consulting

www.ReducereCosturi.ro

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#metode reducere costuri, #reducere consturi, #benchmarking ce este, #benchmarking , #consultanta