Ziare.com

Dacia, Nokia si OMV Petrom - principalii exportatori din Romania in 2010

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 20:37

   

Dacia, Nokia si OMV Petrom - principalii exportatori din Romania in 2010
Principalii exportatori din Romania au fost, in 2010, Automobile Dacia, Nokia Romania, OMV Petrom si Rompetrol Rafinare, iar valoarea totala a exporturilor s-a cifrat la peste 37 miliarde euro.

Datele au fost publicate in paginile celei de-a X-a editii a Anuarului Romania Top 100 Companii, care citeaza informatii de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Volumul exporturilor romanesti a fost, la data mentionata, de 37,25 miliarde de euro, mai mare cu 28,1% comparativ cu cifrele consemnate in 2009 si peste niveluol exporturilor din 2008 (33,72 miliarde de euro), an considerat record la acest capitol.

Ritmul constant de crestere a exporturilor timp de 14 luni si productia industriala in crestere de cel putin sase luni a determinat ca pierderea de 4,6 miliarde de euro, inregistrata la exporturile din 2009 sa fie total recuperata, se noteaza in Anuarul Romania Top 100 Companii.

In ceea ce priveste numele companiilor exportatoare cu cele mai bune rezultate in 2010, acestea au fost impartite in doua categorii: societatile care au exportat in statele membre ale Uniunii Europene si cele care au vandut in tarile din afara zonei.

Astfel, in topul primilor 10 exportatori din Romania care au comercializat produse catre statele membre UE s-a situat, in 2010, Automobile Dacia, urmata de Nokia Romania si Honeywell Technologies SARL. Lista este completata de catre: OMV Petrom, Daewoo-Mangalia, Flextronics Manufacturing, Continental Automotive, Phillip Morris, Alro S.A. si Rompetrol Rafinare.

In ceea ce priveste companiile care au exportat, anul trecut, in afara zonei UE, primul loc a fost ocupat de Arcelor Mittal Galati, in timp ce pe urmatoarele doua locuri s-au situat Rompetrol Rafinare S.A. si Nokia Romania. Mai departe, ierarhia este continuata de Renault Industrie Roumanie, Automobile Dacia, OMV Petrom, STX Ro Offshore Tulcea, Holzindustrie Schweighofer si Azomures S.A.

In 2010, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (42,4% la export si 35,3% la import) si alte produse manufacturate (33,3% export - 30,9% importuri).

Potrivit sursei citate, in primele opt luni din 2011, exporturile totale ale Romaniei a inregistrat o valoare de 29,2 miliarde euro, in timp ce importurile s-au ridicat la 35.4 miliarde euro.

Principalele tari catre care s-au orientat exporturile romanesti in ultima perioada, cu cresteri semnificative au fost: Japonia (+21,7%), Canada (+106,2%), SUA (+46,5%), Arabia Saudita (+190,6%), Emiratele Arabe Unite (+96,6%), Africa de Sud (+175%), Ucraina (+70%)

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1788 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor