Romania a exportat in 3 luni arme de zeci de milioane de euro - Cine si ce cumpara de la noi

Miercuri, 17 August 2016, ora 10:52
13242 citiri
Romania a exportat in 3 luni arme de zeci de milioane de euro - Cine si ce cumpara de la noi
Foto: ANCEX

Romania a exportat armament si echipamente militare de peste 38 milioane de euro in primele trei luni din 2016, principala destinatie fiind Statele Unite ale Americii (aproximativ 19 milioane de euro).

Datele au fost oferite de Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului de Externe.

Raportul ANCEX pe primele trei luni ale anului 2016 arata ca Romania a exportat armament si echipamente militare in valoare totala de 38.026.004 de euro.

Astfel, statul roman a exportat in Statele Unite ale Americii produse militare in valoare de aproximativ 19 milioane de euro, intre care 1.900 de pusti semiautomate, 500 de pistoale, 300 de mitraliere usoare, 4.500 de pusti de asalt, 100 de mitraliere de calibru 12,7 milimetri, 80 de mitraliere antiaeriene cu o teava, 300 de aruncatoare de grenade antitanc de calibru 40 de milimetri, dar si diverse echipamente si accesorii.

Totodata, Israelul a importat din Romania, in aceeasi perioada, produse militare in valoare de peste 4 milioane de euro, insemnand componente pentru vehicule militare de teren si pentru aeronave, componente pentru sisteme de testare si identificare si pentru echipamente de formare de imagini si contra-actiune, produse pentru sisteme aeroportuare si alte echipamente.

In Arabia Saudita, Romania a vandut 192 de aruncatoare de calibru 60 de milimetri si munitie pentru arme de calibru mic, valoarea exporturilor depasind doua milioane de euro, in timp ce marocanii au cumparat de la noi un elicopter militar multirol care a necesitat o reparatie in regim de perfectionare activa de aproximativ 2.400.000 de euro.

Printre tarile fruntase care au importat produse militare romanesti in primele luni ale anului se numara si India (2.158.612 euro), Bulgaria (1.754.266 euro), Italia (1.195.015 euro) si Marea Britanie (1.031.846 euro).

In timp ce in India s-au vandut un motor pentru avion militar de lupta si un strung greu pentru productia de aparare, in Bulgaria s-au exportat, printre altele, 22 de aruncatoare de grenade antitanc, dar si explozibil. Italienii au solicitat, printre altele, subsisteme de date ADT si GDT, iar Marea Britanie - parasute de diferite feluri si parti componente pentru aeronave militare.

Romania a prestat si trei actiuni de intermediere intre Africa de Sud si Azerbaidjan (sase echipamente pentru aeronave militare), Republica Ceha si Mozambic (18 produse pentru avion militar de scoala si antrenament) si India si Mozambic (10 echipamente pentru avion militar de lupta).

De asemenea, statul roman a participat la 16 operatiuni de tranzit rutier, valoarea totala a produselor militare care au tranzitat teritoriul tarii ridicandu-se la peste 19.000.000 de euro.

In aceeasi perioada a anului 2015, Romania a exportat produse militare in valoare totala de peste 43 de milioane de euro. La nivelul intregului an 2015, valoarea totala a exporturilor in domeniul produselor militare a fost de peste 160 de milioane de euro.

Exporturile de armament si tehnica militara romanesti au fost, la nivelul intregului an 2014, de 159 de milioane de euro, dupa ce in 2013 exporturile se dublasera, Statele Unite ale Americii ramanand in pozitia de principal client de armament romanesc, contractele cu americanii reprezentand 35% din total.

Despre exportul de armament al Romaniei s-a vorbit in contextul scandalului Sky News.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Romania export armament , #export