Rusia isi schimba partenerii de afaceri! Efect de bumerang pentru SUA-UE?

Sambata, 22 Martie 2014, ora 09:08
4682 citiri
Rusia isi schimba partenerii de afaceri! Efect de bumerang pentru SUA-UE?
Foto: RT

Sanctiunile anuntate de Statele Unite si Uniunea Europeana impotriva Moscovei ar putea determina Rusia sa stranga relatiile economice cu statele din organizatia BRICS, in special cu China.

Efectele sanctiunilor contra Rusiei s-ar putea intoarce precum un bumerang pentru SUA si UE, mai tarziu, potrivit RT.

Pe 18 martie, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat intr-un interviu pentru BBC, ca Rusia ar putea sa-si schimbe partenerii cu altii noi, in cazul sanctiunilor economice impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite.

El a subliniat faptul ca lumea nu este unipolara, iar Rusia are legaturi stranse cu alte state, dar doreste sa ramana in relatii bune si cu partenerii occidentali, in special cu UE, datorita volumului mare de proiecte comune.

Insa, acesti "parteneri noi" nu sunt cu adevarat...noi, deoarece Rusia a avut relatii stranse cu tarile din BRICS (Brazilia, India, China si Africa de Sud) vreme de 13 ani.

BRICS reprezinta 42% din populatia lumii si aproximativ un sfert din economia mondiala, ceea ce inseamna ca acest grup de state reprezinta un actor global important.

In scopul de a moderniza sistemul economic global, in centrul caruia se afla Statele Unite si UE, liderii din cele cinci tari au creat BRICS Stock Alliance si sunt pe cale sa realizeze o banca de dezvoltare care sa finanteze mari proiecte de infrastructura.

In timp ce Occidentul incearca sa loveasca greu Rusia, Moscova este gata sa-si mute afacerile economice pe alte piete.

Poate fi un bumerang pentru SUA si UE, sanctiunile dictate contra Rusiei?

SUA si UE incearca sa izoleze Rusia, dar acest lucru este destul de greu de realizat, din mai multe motive. In primul rand, Rusia este cel mai mare producator de petrol si gaze naturale din lume, iar impunerea unor sanctiuni economice Rusiei ar putea zgudui piata globala a energiei si intreaga economie mondiala.

Un alt lucru important, UE este dependenta de gazele naturale din Rusia. Sunt economiile globale gata sa asiste la o noua criza? Tot ce este posibil.

In al doilea rand, Rusia investeste masiv pe piata financiara din SUA, in special in obligatiuni de trezorerie. In caz ca Rusia si-ar retrage investitiile ca raspuns la sanctiunile occidentale, acest fapt ar lovi in economia SUA si ar provoca o noua criza financiara reala.

Al treilea motiv este legat de faptul ca Rusia a devenit in ultimii ani una dintre cele mai mari piete din lume pentru bunurile, produsele si serviciile din Uniunea Europeana. In cazul unei "raciri" a relatiilor dintre UE si Rusia, Vestul ar avea mari probleme in gasirea unor noi piete de desfacere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#economia Rusiei schimba partenerii, #efectele sanctiunilor impotriva Rusiei, #sanctiuni SUA UE Rusia, #efect bumerang sanctiuni Rusia , #export