Noi proteste la Oltchim Ramnicu Valcea. Angajatii cer demisia liderului sindical

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:47
1749 citiri
Noi proteste la Oltchim Ramnicu Valcea. Angajatii cer demisia liderului sindical
Foto: Romania Libera

Peste 300 de angajati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au reluat protestele, luni, in fata pavilionului administrativ al societatii, ei cerand demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, pe motiv ca acesta nu le mai reprezinta interesele si este "partas la prabusirea unitatii".

"Suntem nemultumiti de modul in care am fost tratati de conducerea sindicatului. Acesta este un alt motiv de nemultumire si nu vom inceta protestele pana cand liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, nu-si va prezenta demisia. El este complice la prabusirea unitatii si trebuie sa-si dea demisia. De asemenea, suntem suparati pe raspunsurile Guvernului, nu avem incredere ca situatia se va rezolva", a spus unul dintre protestatari.

Oamenii sunt condusi la protest de Corneliu Cernev, pe care il vor in locul lui Diculoiu la conducerea sindicatului.

Inca de saptamana trecuta o parte dintre salariatii de la Oltchim au cerut demisia liderului sindical Mihai Diculoiu si au intocmit un tabel cu semnaturi ale angajatilor care sustin acest lucru. La un moment dat, salariatii au cerut dizolvarea sindicatului si formarea altuia, dar s-a renuntat la idee deoarece in cazul lichidarii sindicatului angajatii ar fi pierdut unele drepturi salariale prevazute prin lege.

Liderul sindical Mihai Diculoiu sustine ca nu va renunta la functie si ca nu poate fi demis pe baza unui tabel cu 900 de semnaturi, in conditiile in care statutul sindicatului impune doua treimi din numarul membrilor de sindicat.

"Inteleg nemultumirea unora, dar nu imi inaintez demisia si nici nu am de gand sa plec din aceasta functie. Este un sindicat minoritar care incearca sa manipuleze oamenii, am inteles ca sunt 900 de semnaturi, dar eu pot fi demis cu doua treimi din numarul membrilor de sindicat, deci peste 1.600 din cei 2.500. Nu voi demisiona si sunt presedinte al acestui sindicat", a declarat, luni, Mihai Diculoiu.

Aproximativ 300 de angajati ai Oltchim au protestat si saptamana trecuta, timp de doua zile, in curtea combinatului, nemultumiti ca se intarzie luarea unei decizii in privinta situatiei unitatii, dar si pentru ca nu si-au primit salariile de doua luni, ei solicitand vizita premierului Victor Ponta.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la Oltchim, miercuri seara, avand discutii cu conducerea societatii si cu cea a liderilor de sindicate. Liviu Pop le-a spus salariatilor care protestau in curtea combinatului ca unitatea "nu se va lichida, ci se va privatiza". Salariatii de la Oltchim i-au cerut ministrului ca reprezentanti ai angajatilor sa participe la auditul care va fi facut la combinat, solicitand "transparenta" si l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu ca "a participat la prabusirea Oltchim", cerand demisia acestuia.

Liviu Pop a spus ca nu poate interveni in problema sindicatului si le-a cerut oamenilor ca situatia tensionata sa nu degenereze deoarece "orice forma de protest conduce la destabilizare" si companiile interesate in privatizare ar putea renunta.

Constantin Roibu, demisie dupa 21 de ani in fruntea Oltchim

Tot in cursul zilei de miercuri, Constantin Roibu a demisionat din functiile de director general al Oltchim, pozitie ocupata timp de 21 de ani, si de membru al Consiliului de Administratie al combinatului, ca urmare a propunerii sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului de la Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor curente catre salariatii societatii.

Impreuna cu Roibu au solicitat eliberarea din functii 15 directori si contabilul-sef, printre care directorul general adjunct productie si investitii, Nicolae Radu Olaru, si directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Acestia vor ramane la dispozitia companiei.

Premierul Victor Ponta a dat asigurari, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul cauta un investitor pentru Oltchim si a facut apel la angajatii companiei sa nu sperie investitorii.

Ponta a afirmat ca Guvernul "munceste de ceva timp" pentru gasirea unui investitor care sa preia Oltchim si sa asigure locurile de munca si buna functionare a Oltchim, Arpechim si altor societati care depind de combinat.

Liderul sindical Mihai Diculoiu declara, la sfasitul saptamanii trecute, ca angajatii de la Oltchim au primit, vineri, avansul pe luna iulie, iar in aceasta saptamana vor intra in posesia tuturor restantelor salariale si vor fi gasiti si banii necesari repornirii instalatiilor.

In urma cu doua saptamani Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitatiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilita pentru 18 septembrie.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Oltchim protest angajati, #Oltchim combinat demisie, #Oltchim Valcea lider protest , #fabrica