Cuptoarele unei vechi fabrici de paine din Bucuresti se sting: Cum s-a ajuns la "congelata de Titan"

Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 16:25
53243 citiri
Cuptoarele unei vechi fabrici de paine din Bucuresti se sting: Cum s-a ajuns la "congelata de Titan"
Foto: Ziare.com

Unul dintre principalii producatori de paine din Romania dispare de pe piata. Este vorba despre fosta fabrica de paine Titan, detinuta in prezent de GoodMills Romania, care se numara printre cei mai mari jucatori de pe piata de panificatie de la noi, alaturi de Vel Pitar, Boromir si Baneasa.

Clientii fabricii au fost notificati ca, incepand din 13 decembrie, GoodMills Romania "nu va mai putea onora comenzile de produse panificatie", ultima livrare urmand sa se faca in data de 12 decembrie 2016.

Dupa aceasta data, din vechile hale in care s-a copt paine zeci de ani de zile ale fostei fabrici Titan va mai iesi doar painea rece, congelata, a unei foste divizii GoodMills reorganizata ca firma separata si vanduta in graba unei mari companii din Suedia.

De ce se inchide fosta fabrica Titan

Proprietarul fabricilor de paine Titan, GoodMills, este cel mai mare grup de morarit din Europa si a decis sa renunte la producerea de paine din Romania pentru a se concentra pe ce stie sa faca mai bine, respectiv pe activitatea de morarit, a declarat, pentru Ziare.com, Mircea Podina, director de resurse umane al GoodMills Romania.

"Este o decizie a grupului GoodMills, cel mai mare grup de morarit din Europa. GoodMills este specializat in morarit, in toate celelalte tari in care exista opereaza doar in morarit. In Romania, in momentul in care a fost achizitionata compania de aici, grupul a cumparat-o impreuna cu partea de panificatie, dar, nefacand parte din esenta experientei lor, decizia este de a se concentra pe ceea ce stiu sa faca cel mai bine", a explicat Mircea Podina.

Acesta a precizat ca GoodMills are in Romania doua puncte de lucru, unul in Cernica (fosta fabrica Titan) si unul in Targu Mures.

"Punctul de lucru din Targu Mures se ocupa exclusiv de morarit, iar cel din Cernica se ocupa de morarit si panificatie. Se renunta la partea de panificatie. Este o decizie strategica a grupului.

Acest lucru inseamna ca vom iesi accelerat de pe piata ca producator de paine, adica in urmatoarea luna si jumatate. Efectiv, de la 31 ianuarie, nu vom mai produce paine si alte produse de panificatie", a declarat Podina.

Ce se intampla cu oamenii dati afara

Intrebat ce se va intampla cu angajatii din zona de panificatie, Mircea Podina a spus ca acestia "vor beneficia de un program de asistenta pentru concedierea colectiva, program care consta inclusiv in colaborarea cu cea mai mare firma de resurse umane din Romania (...), in efortul de a le gasi cat mai repede posibil locuri de munca".

Este vorba despre aproximativ 250 de salariati care vor ramane fara job, potrivit directorului de resurse umane.

Podina a precizat ca oamenii concediati vor primi compensatii salariale, indiferent daca au contracte de munca pe durata determinata sau nedeterminata.

"Este o suma variabila care depinde de vechimea totala in companie a persoanei a carei pozitie urmeaza sa fie inchisa", adica de la sase salarii pentru un angajat cu o vechime de peste zece ani pana la un salariu pentru unul care are sase luni in companie, a explicat Podina.

De asemenea, "persoanele care au in intretinere copii sub varsta de 18 ani vor primi un salariu in plus, iar persoanele care au varsta de peste 50 de ani vor primi si ele un salariu in plus", a adagat acesta.

Cum s-a ajuns la painea congelata "de Titan"

Fabrica de paine Titan are o indelungata traditie pe piata de morarit si panificatie, fiind una din cele mai vechi din tara.

In 1999 a fost preluata de grecii de Loulis, care au vandut-o la randul lor in 2007 austriecilor de la Goodmills Group, una dintre cele mai mari companii de morarit din Europa, controlata de grupul financiar Raiffeisen, moment in care Loulis S.A si-a schimbat denumirea in TITAN S.A. Din octombrie 2014, fabrica Titan si-a schimbat din nou numele in Goodmills Romania, pentru a sublinia apartenenta la grupul austriac.

Anul trecut, compania a inregistrat afaceri de peste 68 de milioane de euro si un profit de circa 1,2 milioane de euro. Insa profitul obtinut in 2015 va fi folosit in mare parte pentru acoperirea pierderii contabile din 2014, potrivit Profit.ro.

GoodMills Romania a vandut anul acesta doua divizii importante, si anume divizia de retail, adica magazinele Belforno, trecute recente sub brandul Casa Brutarilor, dar si divizia de chifle pentru hamburger si hot-dog (fosta fabrica Titan facea chifle inclusiv pentru McDonald's), arata si Ziarul Financiar.

Aceasta din urma a fost transformata de la 1 aprilie in compania Frozen Bakery Products, care a fost vanduta ulterior suedezilor de la Lantmannen Unibake, care au platit toate datoriile fostei divizii de produse congelate GoodMills.

GoodMills Romania a ramas dupa toate aceste tranzactii doar cu divizia de morarit si cu o parte din cea de panificatie, la care tocmai a decis sa renunte.

Ironia sortii face ca, in momentul in care se inchide vechea fabrica de paine Titan, asa cum era cunoscuta de zeci de ani, noua fabrica de paine congelata Frozen Bakery Products devine o poarta de intrare a suedezilor de la Lantmannen in Europa Centrala si de Est.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#fabrica Titan inchide, #fabrica paine Titan inchide, #GoodMills Romania inchide , #fabrica