Ziare.com

25.000 euro pentru tinerii care se muta la sat

de Ana Voicu
Sambata, 07 Martie 2009, ora 09:03

   

25.000 euro pentru tinerii care se muta la sat
Tinerii de pana in 40 de ani care se muta la tara si cumpara pentru prima data o exploatatie agricola sau o iau in arenda pot beneficia de o prima de instalare de pana la 25.000 euro, bani nerambursabili.

Fermierii trebuie sa depuna un proiect in cadrul masurii "Instalarea tinerilor fermieri" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013.

Programul pune la dispozitia tinerilor fermieri fonduri nerambursabile in valoare totala de peste 330 de milioane de euro pentru infiintarea exploatatiilor agricole.

Fondurile pot fi solicitate de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pana la finalul anului 2013.

Pentru a primi banii, tinerii trebuie sa nu fi implinit 40 de ani la data depunerii cererii de finantare si trebuie sa practice "in principal activitati agricole".

De asemenea, fermierul, potential beneficiar al masurii amintite, trebuie sa detina o exploatatie agricola cu o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE (unde UDE reprezinta Unitatea de Dimensiune Economica, adica unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei).

Valoarea unei UDE este de 1.200 Euro. Fondurile nerambursabile acordate pentru instalarea tinerilor fermieri sunt de 10.000 de euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE.

Daca exploatatia are o dimensiune mai mare de 6 UDE, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 de euro/1UDE, dar nu va putea depasi 25.000 de euro pentru o exploatatie.

Ferma trebuie sa fie situata pe teritoriul tarii si sa fie inregistrata la Registrul fermelor sau Registrul agricol de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura.

Pentru a obtine banii nerambursabili, doritorii pot face un proiect tip care include o cerere de finantare si documente specifice, prin care se prezinta si dimensiunea economica a exploatatiei.

"Pentru a dovedi ca exploatatia agricola are o dimensiune cuprinsa intre 6 si 40 de UDE, potentialul beneficiar trebuie sa prezinte documentul justificativ si anume extrasul din Registrul Fermelor pentru suprafata pentru care se solicita fondurile nerambursabile.

Prin urmare, calculul UDE se realizeaza avand in vedere structura culturilor sau a speciilor de animale, pasarilor si albinelor, conform Extrasului din Registrul Fermelor si pe care fermierul le mentioneaza in sectiunea specifica din Cererea de finantare, cat si baza materiala din planul de afaceri in anul "0", pentru care solicitantul poseda documente de proprietate sau folosinta", se arata intr-un comunicat de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, remis Ziare.com.

Exploatatiile care se infiinteaza la inceputul anului 2009 pot beneficia de fonduri nerambursabile intr-o sesiune urmatoare celei actuale (3 decembrie 2008 - 27 martie 2009).

Aceasta situatie nu este aplicabila pentru fermierii care se inregistreaza ca potential beneficiar la inceputul anului 2009. Categoriile de beneficiari eligibili pentru masura privind instalarea tinerilor sunt persoanele fizice inregistrate si autorizate conform OUG 44/2008 si societati cu raspundere limitata - SRL, infiintate in baza Legii 31/1990.

De asemenea, sunt eligibili ca beneficiari si persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finantare, cu conditia ca acestea sa se inregistreze si sa se autorizeze pana la data incheierii contractului de finantare cu APDRP.

Citeste mai multe despre fermier bani APIA bani tineri
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11426 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vrabia mihai viteazu

Daca careva are naivitatea sa faca toate demersurile si sa se lupte cu sistemu, sper ca nu face prostia sa creada ca mai si obtine banii.

Banii se vor duce acolo "unde trebuie".

 

VRAJEALA,ABUREALA,SMECHERIE

Pe parcurs ce citesti inpaenjenisul de date ;necesare; i-ti dai seama ca vor beneficia ;ANUME;oameni care nu vor da in viata lor pe la ;taranii;palmasi ca nu-si vor murdarii pantofii,dar vor beneficia la maxim de bani pe care i-i vor inparti cu cine trebuie.

 

cine castiga

castiga doar cei care au deja o exploatatie si o trec pe numele fiilor/nepotilor.

fabulatii

Numai aberatii serviti tinerilor .Cei care propun acest program ori sunr straini care nu au fost vreodata in tara , ori unii scapati de la balamuc . Eu cunosc viata satului pt ca in 11 judete am terenuri unde cultiv plante agricole , griu , orz , porumb , etc . saracia lucie de la sat este de neinchipuit . De ce s-ar muta un tinar sau s-ar stabili la sat cind toate sunt impotriva lui ?. Nu conditii decente de trai , nu apa , nu canalizare , mai mereu curent oprit , cite un butic ici colo , nu medic , funtionari iresponsabili si incompetenti etc etc etc Ce sa faci la tara daca nu ploua? sa mergi la popa sa faca matanii sa vina ploaiea??Toate sistemele de irigatii au disparut . Si apoi daca prin noroc ar avea tinarul de 40 de ani o recolta buna , cui si la ce pret sa vinda??.Ehei , copii, nu mrge chiar asa . Si mai trebuie sa vezi factorul politic unde Prostanacul demagog afirma ca trebuie sa revenim la colectiv pt ca vremea capitalismului e trecuta .. Cind vezi cine sunt liderii politici si luptele intre ei, te intrebi , de ce sa imi rup oasele la munca in sat cind la oras cistig cit sa am tot ce vreau fara efortul fizic depus la tara ...

 

Va trebui mult timp

,multa munca si multa incurajare pentru a se ajunge la unde a fost situatia agricukturii,cu toate ramurile ei inainte de 89.Si mai ales mai putine constrangeri.Pentruca cu legile de azi,cu pretentiile UE taranul va ajunge nu un stapan,ci un datornic vesnic,care munceste ca sa demonstreze cat de bine traesc sefii(cei mari)Ca sa se ajunga din nou la CAP-uri nu e rau dar e greu,poate imposibil.Agricultura,pomicultura Zootehnia irigatiile,toate au ramas o amintire.Si totul a fost distrus iar acum este dispretuita..Pe cinstit,a fost o razbunare a "muncitorilor cu gura actuali contra muncitorilor care stiau ce fac.Nu inginerii brigaderii taranii au propovaduit distrugerea propriei munci.ci indrumatorii transformati in opinia noua.Acum ca munca a 40 de ani s-a irosit,cine mai poate avea nadejde,mai ales ca numarul sefilor dirijorilor dijmelor legilor constrangerilor e atat de mare.Doua mii de ani,s-a trait fara acestea,s-a progresat natural.Legile ar trebui sa fie de lamurire asa cum parintii sunt crescatori de copii,nu jaf al muncii.Cei care trec acum prin comune sau sate si stiu ce a fost acum arata cu mana:Uite aici erau grajduri cu sute de vaci,aici se cresteau zeci de mii de porci,pasari,era unde munci aici erau livezi de gutui,mere,pere,piersici cat portocala,etc.E adevarat noi nu prea le vedeam,mergeau in vest pentru valuta,dar asta s-ar fi putut si trebuia oprit ca sa avem si noi parte de ele.Acum acei distrugatori nu stiu cum sa repare in asa fel ca tot ei sa profite.Tot ce exportam,acum importam.Dar parlamentarii traesc mai bine.Nu analfabeti ca Becali sau Vanghele au distrus tara,ci oameni cu carte,dar din samanta veche a PCR ca si cei de acum.Domnilor care luptati pentru putere,vine vremea ca sa nu stiti cum sa scapati de ea.Poporul dus la foame generala stiti dvs cam ce face.

Pacat.Ar fi trebuit o incurajare

Ar fi trebuit o incurajare pentru tineri nu un control si subordonare pe toata viata.Imi pare rau,dar daca s-ar compara cu legile de Mandatari a lui Ceausescu,acelea erau mai liberale,si ar fi mers,numai ca mandatarii de atunci au vrut sa se imbogateasca in cateva luni.

 

Doamna Voicu,

Inainte de a-mi spune parerea despre ideia de a aduce oraseni la tara, imi permit o intrebare: eu sunt inginer de felul meu, sunt oarecum obisnuit cu sistemul international de masuri si cu numele date acestora, dar de UDE n-am auzit pana acum, iar definirea pe care ati dat-o Dv. nu numai ca nu-mi spune nimic ci ma baga total in ceta. Sunt de acord ca o fi vorba de o inovatie UE. Dar pentru noi, astia care abia am coborat din copac si nu ne-am prea preumblat pe la Roma, Paris sau Bruxelles, n-ati putea sa ne spuneti PE ROMANESTE ce inseamna UDE? Nu de alta, dar un eventual amator, care chiar are bani si ar dori sa plece la tara, credeti ca va umbla de nebun prin Bucuresti sau pe unde or fi diseminate centrele care sa-l lamureasca, pentru a afla date certe? Credeti ca cerem prea mult dorind nu numai o informatie neutilizabila?
Revenind la problema in sine: nu cred ca se va gasi, in Romania zilelor de azi un orasan inconstient, ca sa nu zic nebun, dispus sa plece de la oras, unde isi cauta o viata iluzoriu mai usoara un taran, la tara. Ca sa se dea singur pe mana unui primar, unui consiliu local, unor autoritati judetene, toate legate intre ele prin relatii de rudenie, de afaceri si de aparteneta politica. Este pur si simplu o aberatie.
Inchei aici deoarece nu vreau sa reiau ceea ce a comentat, dupa parerea mea, mult mai bine decat as putea-o eu face un domn care s-a recomandat "tamerlan".

 

Vand curs de:Taran prin corespondenta pt oraseni de toata viata.

In 10 DVD-uri.
Tematica continuta:
1.Dialectele din toate satele romanesti;
2.Cum te poti uri.na in timp ce vorbesti cu vecinul;
3.Cum poti trimite calul singur la arat.Cu ajutorul scochiului ii lipesti langa ureche un telefon movil,iar pe cap ii pui camera de filmat;
4.Cum sa-ti scoti mucii din nas dintr-o suflatura direct pe cracul stang de la pantaloni;
5.Cum sa te imbraci cand vii la oras:sosete albe,adidasi si costum;
6.Cum sa-ti repari singur peretii cu chirpici fara sa te murdaresti pe fata de balegar.
7.Cum sa ajungi primar in mediul rural avand doar bacalaureatul.
8.Cum sa faci dintr-o grebla sau o furca o antena wi-fi inalambrica;
9.Cum sa suporti mai usor mirosul de la balegar si zgomotul animalelor:bagandu-ti dopuri in urechi sau pleci inapoi la oras.
10.Cum sa tai lemne inainte ca sa-ti tai piciorul;
11.Cum sa faci surcele iarna cand ai turturi la gura si mainile vinete:trimiti pe altul;
11.Cum se scuipa in palma ca sa nu faci basici cand sapi;
12.Cu ce te speli dupa ce te-ai scuipat in palma ca sa nu faci basici:cu sapun si apa ca toata lumea;
13.Cum se culeg urzicile fara manusi cu mana goala;
14.Cum sa suni la urgenta cu limba dupa ce-ai cules urzici fara manusi cu mana goala;
15.Cum sa pupi mana preotului cand vine sa-ti ude peretii si parul si hainele si totul cu aghiazma;
16.Cum poti sa stii ca mana preotului era "curata".Nu poti sti;
17.Cum poti sa te obisnuiesti la tara fara curent electric,televizor:???

 

ce sa faca la tara?

Nu mai avem porci, pasari, vite, taranii stau cu recolta in hambare pt ca pretul e de nimic .
Prostiti lumea,
nimeni nu a aplicat pana acum pt programul asta pentru ca este formulat aberant, degeaba s-a prelungit sesiunea asta.

 

ce sa faca la tara?

Nu mai avem porci, pasari, vite, taranii stau cu recolta in hambare pt ca pretul e de nimic .
Prostiti lumea,
nimeni nu a aplicat pana acum pt programul asta pentru ca este formulat aberant, degeaba s-a prelungit sesiunea asta.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor