Amazon, Microsoft si Yahoo s-au aliat impotriva Google

Vineri, 21 August 2009, ora 22:01
2843 citiri
Amazon, Microsoft si Yahoo s-au aliat impotriva Google

Amazon, Microsoft si Yahoo au creat o coalitie numita "Open Book Alliance" (Alianta cartilor cu acces liber) in incercarea de a opri planurile gigantului Google, care intentioneaza sa creeze cea mai mare biblioteca virtuala din lume, informeaza presa de specialitate.

Cei trei giganti, carora li s-au alaturat biblioteci si asociatii de editori din SUA si Europa, se opun unei intelegeri amiabile care ar putea face din Google sursa principala de carti scanate.

"Google incearca sa monopolizeze sistemul bibliotecilor digitale. Daca intelegerea va functiona, vor da lovitura, devenind 'biblioteca, singura biblioteca digitala' ", a declarat Brewster Kahle, fondatorul Archivei de pe Internet.

Scandal cu drepturi de autor si carti scanate

Totul a pornit in 2008, cand compania care a creat imensul motor de cautare a ajuns la o intelegere cu editorii si autorii in privinta a doua procese care acuzau compania de incalcarea drepturilor de autor pentru scanarea neautorizata a cartilor.

In aceasta intelegere, Google a fost de acord sa plateasca 125 milioane de dolari pentru a crea un Registru al Drepturilor Cartii, in care autorii si editorii isi pot inregistra operele, urmand sa primeasca 70% din vanzarea lor, companiei Google revenindu-i 30% din castiguri.

Google ar fi primit si dreptul de a digitaliza carti carora nu li se cunoaste autorul. Volumele de acest tip, pentru care nu poate pretinde nimeni drepturi de autor, se estimeaza ca reprezinta 50-70% dintre cartile publicate dupa 1923. Intelegerea Google cu editorii si autorii ar trebui sa trebui sa fie parafata pana pe 4 septembrie.

Arhiva pentru Internet scaneaza 1000 carti zilnic, la pretul de 30 centi pagina. Aceasta formatiune non-profit s-a opus, de multa vreme, acestei intelegeri dintre Google, editori si autori. Avocatul aliantei nou-create este Gary Reback, cel care a convins Departamentul de Justitie din SUA sa demareze o ancheta asupra practicilor non-concurentiale ale Microsoft, in anii 90.

Conform datelor furnizate de compania de cercetare ComScore Inc, Google domina in iunie aproximativ 65% din piata motoarelor de cautare. Impreuna, Microsoft si Yahoo acopereau 28%.

Gigantul informational Microsoft a raportat in luna iulie scaderea cu 29% a profitului net inregistrat in al patrulea trimestru fiscal, la 3,05 miliarde dolari, sau 34 centi pe actiune.

La randul sau, Yahoo! Inc., detinatorul celui de-al doilea cel mai popular motor de cautare, a anuntat un profit net in crestere la 141,4 milioane dolari pentru al doilea trimestru, dar a estimat ca vanzarile vor scadea in trimestrul urmator, din cauza reducerii bugetelor pentru publicitate.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#alianta contra Google, #alianta Amazon Microsoft Yahoo, #alianta Open Book Alliance , #firma