Angajatii ArcelorMittal au fost trimisi in somaj tehnic

Vineri, 13 Martie 2009, ora 16:36
821 citiri
Angajatii ArcelorMittal au fost trimisi in somaj tehnic
Foto: Curierul National

Angajatii ArcelorMittal Galati vor fi trimisi in somaj tehnic, incepand cu data de 1 aprilie, in transe de cate zece zile.

Combinatul siderurgic a luat decizia de a-i trimite in somaj tehnic pe cei 12.500 de angajati timp de trei luni din cauza productiei scazute, relateaza Realitatea TV.

"Salariatii vor pleca in sase transe de cate 2.000 de oameni. Vor sta in somaj tehnic cate zece zile, perioada in care vor fi platiti doar cu 75% din salariu si cu sporul de vechime, celelalte drepturi ce le revin conform contractului colectiv de munca urmand a fi anulate", a declarat presedintele sindicatului Solidaritatea din combinat, Gheorghe Tiber.

De asemenea, conducerea ArcelorMittal Galati ia in considerare ca, dupa intoarcerea din somaj tehnic, sa-si oblige angajatii sa-si ia cate zece zile de concediu de odihna anticipat, daca productia nu se va relansa.

Potrivit datelor companiei, pentru 2009 se estimeaza o productie maxima de 1,5 milioane de tone de otel, iar pentru perioada 2010 - 2012 se estimeaza o productie de trei milioane de tone anual.

Sindicalistii si administratia companiei se vor intalni luni, in incercarea de a ajunge la o solutie. Liderii sindicalisti vor propune patronatului sa ia alte masuri alternative trimiterii in somaj tehnci, cum ar fi redistribuirea angajatilor in alte sectoare din combinat.

De asemenea, liderii au declarat ca vor declansa proteste, daca nu se ajunge la o intelegere. "E clar ca vom apela la toate mijloacele de protest sindical, precum pichetari. Excludem grave din calcule, pentru ca patronatul abia asteapta", a spus liderul FSS-Metarom de la Galati, Adrian Adascalitei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#arcelor mittal galati, #somaj tehnic siderurgie , #firma