Ziare.com

Antreprenoare in Romania: Cum a lansat o afacere in anii '90 si cum poti reusi in 2014 Interviu

de Camelia Sisea
Marti, 11 Februarie 2014, ora 08:12

   

Antreprenoare in Romania: Cum a lansat o afacere in anii '90 si cum poti reusi in 2014 Interviu
In anii '90 au aparut numeroase oportunitati pe piata autohtona, iar nevoile noii societati democratice erau multiple.

Un astfel de context a favorizat aparitia unui numar considerabil de firme, cu domenii de activitate variate, ne-a spus Camelia Dragan, unul dintre romanii care au imbratisat la acea vreme antreprenoriatul.

Camelia Dragan este confondator al Tehnoconsulting, o firma specializata in exporturi de produse industriale. Infiintata in 1997, in Braila, cu capital romanesc si austriac, Tehnoconsulting a evoluat in primul deceniu de activitate in linie cu viziunea fondatorilor sai, pentru ca din 2008 sa resimta efectele crizei internationale.

In plus, deteriorarea imaginii Romaniei in afara granitelor a costat firma o parte dintre clientii externi, a spus antreprenoarea intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Daca vorbim despre lansarea unei afaceri in prezent, marea provocare este aceea de a gasi domenii de nisa, care sa puna accent pe noile descoperiri tehnologice si sa raspunda unor nevoi ale consumatorilor, a adaugat Camelia Dragan, care este si presedinte al Asociatiei pentru Antreprenoriat din Romania.

Ce a insemnat infiintarea unei afaceri in Romania in anii '90?

Cred ca in acea perioada, curajul si initiativa au stat la baza deschiderii unei afaceri. Erau foarte multe oportunitati pe piata, iar nevoile noii societati democratice erau multiple.

Entuziasmul tinerilor, dorinta lor de libertate si de a-si demonstra valoarea, au condus la infiintarea unui numar foarte mare de firme, cu diverse domenii de activitate.

Infiintarea propriei mele afaceri a insemnat o mare schimbare. Am trecut de la statutul de angajat, care-mi oferea un anumit confort si o siguranta finaciara, la cel de antreprenor, care era un domeniu complet nou. Tot timpul eram in miscare, invatam din mers anumite lucruri si luam decizii rapide, pentru a nu pierde oportunitatile care apareau.

Cum puteti descrie experienta de a fi antreprenor in Romania?

Din experienta personala, va pot spune ca a fi antreprenor in Romania, constituie o mare provocare. Pe mine m-a atras ideea de a fi propriul meu stapan, de a avea libertatea sa fac lucrurile asa cum vreau eu si independenta de a lua propriile decizii.

A evoluat TehnoConsulting in conformitate cu viziunea/asteptarile dumneavoastra de la momentul lansarii?

Consider ca firma a evoluat conform viziunii mele pana in anul 2008, cand a inceput criza economica. Din anul 2009 a fost foarte greu sa ne adaptam la fluctuatiile pietelor internationale. Am fost nevoiti sa ne restrangem activitatea, am pierdut clienti si am asistat la inchiderea sau intrarea in insolventa a unor producatori romani de utilaje industriale.

Din pacate, tara noastra si mediul de afaceri romanesc a inceput sa-si piarda credibilitatea in afara granitelor. Multiplele schimbari legislative, inasprirea politicilor fiscale, instabilitatea politica au fost motivele pentru care unii clienti externi au intrerupt colaborarea cu firma noastra, din fericire, doar pentru o scurta perioada de timp.

Am facut si facem eforturi pentru a ne redresa din punct de vedere financiar si speram sa evoluam in continuare.

CE VOR ANTREPRENORII PENTRU A FACE ANGAJARI

Ce ar fi diferit acum fata de anul 1997 in ceea ce priveste lansarea unei afaceri?

Ceea ce ar face astazi diferenta in lansarea unor noi afaceri ar fi creativitatea si inovarea. Marea provocare este aceea de a gasi domenii de nisa, care sa puna accent pe noile descoperiri tehnologice si, bineinteles, sa raspunda unor nevoi ale consumatorilor.

Societatea este intr-o continua schimbare, iar gusturile clientilor s-au rafinat. Din acest motiv, este necesar sa-ti cunosti concurenta si sa fii mereu pregatit in a aduce imbunatatiri produselor sau serviciilor pe care le oferi, astfel incat sa fii mereu competitiv.

Domeniile noi, aparute din pasiuni creative, antreprenoriatul social, mediul online, inovarile din sfera tehnica si nu numai, afacerile de nisa au un mare potential de dezvoltare.

Ce alte masuri credeti ca ar trebui luate in momentul de fata pentru imbunatatirea mediului antreprenorial?

In acest moment avem nevoie de facilitati fiscale, care sa stimuleze deschiderea de noi afaceri si care sa ajute firmele existente sa se revigoreze din punct de vedere financiar. In acest fel se pot genera noi locuri de munca si pot fi atrase mai usor investitiile straine.

Insist pe educatia antreprenoriala, care ar trebui introdusa de timpuriu in sistemul de invatamant si care ar trebui predata in scoli, licee, universitati intr-un mod practic, interactiv, de catre persoane abilitate, care au deja propriile afaceri.

Consider ca un plus de valoare l-ar aduce sustinerea si bugetarea de catre stat a programelor de formare si dezvoltare antreprenoriala, care au un istoric si au inregistrat rezultate masurabile.

Camelia Dragan va participa in calitate de speaker laConferinta "Creativitatea in Business - avantajul competitiv pentru performanta companiilor", care va avea loc pe data de 19 februarie 2014, la Bucuresti.

Alaturi de ea, vor mai lua cuvantul Florin Colceag, presedinte al Institutului Roman pentru Studii si Cercetari Avansate Gifted Education si antrenor de genii, dar si personalitati din domeniul publicitatii, precum Felix Tataru, presedinte si fondator al grupului independent de comunicare GMP Group, si Bogdan Prajisteanu, expert media. Vezi detalii aici.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3122 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor