Aparatura fiscala pentru afaceri: se schimba legea pentru casele de marcat

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 17:36
6408 citiri
Aparatura fiscala pentru afaceri: se schimba legea pentru casele de marcat
Foto: Constalaris.ro

Oricine are o firma cat de mica este obligat de lege sa detina si aparatura fiscala aferenta. In consecinta, o casa de marcat. Exceptiile sunt putine si este mai bine sa cunoasteti legea inainte de a decide ca va trebuie sau nu.

Spre exemplu, pentru PFA se recomanda achizitionarea unei case de marcat, existand insa 40 de exceptii prin lege (din lista profesiilor liberale) care nu au nevoie de casa de marcat. Printre ele, profesia de moasa, arhitect, asistent social, consultant fiscal, contabil autorizat, mediator, farmacist etc.

Asadar, ai firma, trebuie sa ai si casa de marcat. Acest lucru este aproape o cutuma si nu mai necesita foarte multa dezbatere. De aceea, toate persoanele interesate trebuie sa stie ca, din 2016, se schimba legea privind casele de marcat fiscale. Mai exact, va deveni obligatoriu sa detineti case de marcat fiscale cu jurnal electronic, in locul celor clasice, cu role jurnal pe suport de hartie.

Ce spune noua lege? In primul rand, faptul ca marii contribuabili vor utiliza noile aparate fiscale de la 1 octombrie 2016. Dupa un an, de la 1 ianuarie 2017, vor fi obligati si contribuabilii mijlocii sa adopte aceeasi regula, iar din mai 2017 va fi randul firmelor mici sa aiba case de marcat electronice. Atentie la faptul ca de la 1 iulie 2016 va fi cu desavarsire interzisa comercializarea clasicelor case de marcat cu rola de hartie!

In al doilea rand, vorbeste despre amenzile instituite. 9.000 de lei daca nu va conformati, ceea ce nu e deloc putin. Mai ales in conditiile in care o casa de marcat cu jurnal electronic costa doar 400 de lei. Daca vreti case de marcat si sisteme complete de gestiune veti gasi oferte cat se poate de avantajoase, evident sub "pretul" unei amenzi date de ANAF. De retinut si faptul ca, pe langa amenda, ANAF va si suspenda activitatea firmelor gasite in neregula. Inca un motiv in plus pentru a fi pregatit.

Un alt aspect extrem de important este faptul ca noile reglementari precizeaza in mod expres ca noile case de marcat trebuie sa fie conectate la sistemul national de supraveghere si monitorizare iar acest lucru este posibil numai in cazul caselor de marcat cu jurnal electronic. Astfel, toate datele vor fi automat transmise catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Asadar, legea se schimba si casele de marcat trebuie schimbate si ele. Iar daca tot faceti acest lucru, puteti opta pentru sisteme complete de gestiune. In functie de necesitatile fiecarei afaceri, un sistem complet poate cuprinde: casa de marcat fiscala (obligatoriu) si, optional, unul din urmatoarele dispozitive: sertar de bani, cantar electronic, cititor de carduri, monitor touch screen. O gestiune mai buna a afacerilor ofera avantaje competitive pe termen mediu si lung si permit analiza si identificarea produselor profitabile pentru companii.

Pentru achizitionarea aparaturii fiscale necesare afacerii dvs va recomandam sa verificati acreditarile companiilor care le comercializeaza. Aparatura fiscala comercializata de Constalaris include case de marcat pentru care se ofera dosarul de fiscalizare si instruirea personalului gratuit in Bucuresti, iar cantarele electronice disponibile aici sunt omologate.

Un lucru foarte important care trebuie avut in vedere in momentul luarii deciziei de cumparare este faptul ca service-ul si garantia sunt asigurate direct de vanzator.

O investitie minima, de cateva sute de lei, presupune achizitionarea doar a unei case de marcat fiscale cu jurnal electronic si veti fi perfect acoperit din punct de vedere legal. Caci Fiscul nu va ierta nimic si deja sunt preconizate actiuni ample de control. Tocmai pentru a tine cat mai bine sub control acest fenomen, ANAF a anuntat deja ca va intocmi un Registru National de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in tara si in sectoarele municipiului Bucuresti.

Pentru afaceri mai mari cu operatiuni complexe, Constalaris recomanda achizionarea unui sistem POS All in One avand in vedere avantajele oferite de acestea:

  • timpul de realizare al unei vanzari se reduce, reducerea timpului de integrare cu sistemul de contabilitate si control al stocurilor datorita softurilor de gestiune,
  • respectarea legislatiei cu privire la emiterea bonurilor fiscale
  • timpul economisit poate fi folosit cu succes pentru administrarea si promovarea afacerii.

Pe langa introducerea noilor case de marcat, dispozitiile ordonantei aprobate recent de parlamentari au modificat si continutul bonului fiscal. Concret, pe bonul fiscal va fi introdus ca element obligatoriu, pentru aparatele cu jurnal electronic, codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia.

Noua lege urmeaza sa fie promulgata zilele urmatoare de catre presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#case de marcat, #aparatura fiscala, #afaceri, #case de marcat jurnal electronic, #case de marcat electronice, #amenda casa de marcat , #firma