Asediu la Registrul Comertului? Cine vrea sa acapareze firmele din Romania si cum Interviu

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 18:07
4648 citiri
Asediu la Registrul Comertului? Cine vrea sa acapareze firmele din Romania si cum Interviu
Foto: Arhiva

Un proiect de lege promovat de un grup de parlamentari pe final de sesiune ar putea dubla costurile si timpul pierdut cu procedurile birocratice pentru inregistrarea unei firme in Romania.

Reprezentantii mediului privat contesta aceasta initiativa si sustin ca poate fi vazuta ca o noua incercare de acaparare de catre Camera de Comert, in cautare de fonduri, a Registrului Comertului.

Dupa ce la inceputul lunii iunie senatorii au respins un proiect de lege prin care se urmarea trecerea Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei la Camera de Comert si Industrie, se incearca acum preluarea sau chiar dublarea la Camere a unor functii indeplinite deja de Registrul Comertului, a afirmat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

In esenta, proiectul introduce trei modificari majore la Legea privind Camerele de Comert din Romania: Obliga firmele sa se inregistreze si la Registrul Comertului si la Camera de Comert, anual, firmele trebuie sa primeasca avizul sistemului cameral pentru solicitarile de inregistrare a marcilor de fabrica si comert la OSIM si orice eveniment pentru mediul de afaceri si orice participare a unei firme la evenimente trebuie sa fie avizata de sistemul cameral.

De asemenea, proiectul vizeaza penalitati de pana la 10.000 de lei, blocarea contului bancar si suspendarea activitatii.

Grupul de parlamentari motiveaza aceste schimbari prin necesitatea "crearii unui cadru juridic coordonat in vederea realizarii unui climat concurential stimulativ, fundamentat pe competitivitate".

Trecerea Registrului Comertului la CCIR, o afacere de milioane de euro declarata neconstitutionala

Presedintele CNIPMMR vorbeste despre alte motivatii ale initiatorilor proiectului, care, in opinia sa, va fi, de asemenea, respins.

Cum a aparut acest nou proiect pentru modificarea Legii Camerelor de Comert si care ar fi consecintele aprobarii lui?

Proiectul a fost depus la Parlament de catre un grup de parlamentari si s-a incercat promovarea lui acum, la sfarsit de sesiune parlamentara. Este un proiect care nu are niciun fel de baza legala, e antieuropean si anticonstitutional, pentru ca, in esenta lui, propune introducerea intr-un domeniu foarte important referitor la regimul firmelor nou infiintate si functionalitatea lor a monopolului unei organizatii de drept privat, Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Practic, se vrea sa se preia, sa se dubleze o parte din functiile Registrului Comertului.

Inainte, Camera de Comert si Industrie a incercat sa preia Registrul Comertului. In nicio tara din Europa, Registrul Comertului nu este la o organizatie de drept privat. Camerele de Comert si Industrie din Germania sunt organizatii de drept public, sub egida guvernamentala.

Nu au reusit sa ia Registrul Comertului si acum vin cu un proiect de lege cu care, sub o alta forma, vor sa faca acelasi lucru.

Vosganian ridica in slavi Registrul Comertului: inregistrezi o firma in doar trei zile

Principalele schimbari propuse vizeaza inregistrarea unei firme si la Registrul Comertului si la Camera de Comert si avizarea solicitarii de inregistrare a marcii, masuri fata de care v-ati exprimat deja dezaprobarea. Ce consecinte ar avea acestea pentru mediul de afaceri?

Vor ca toate firmele din Romania, dupa inregistrarea la Registrul Comertului, in 48 de ore sa se inregistreze la ei. De ce? Sa ia niste bani. Asta inseamna dublare de birocratie, dublare de costuri, sa mergi contra curentului. De ce sa se inregistreze toate firmele din Romania la o organizatie de drept privat? Asa poate sa vrea oricine. Poate sa vrea si Consiliul National. Esta anormal.

In ceea ce priveste avizarea marcii, se urmareste introducerea unui filtru intre firme si organismele statului care se ocupa de marci. Cand vrei sa faci un dosar pentru a obtine aprobarea pentru marca sa treci intai pe la Camera de Comert. Pentru ce? Au specialisti? In toata Uniunea Europeana, se merge in directia reducerii birocratiei. Nu vor reusi (sa obtina aprobarea proiectului de lege - n.red.), in mod precis.

IMM-urile romanesti, in agonie: Aproape 200 de firme dispar zilnic

O alta propunere criticata anterior de CNIPMMR vizeaza obligativitatea avizarii evenimentelor sau participarii la evenimente pentru mediu de afaceri. Cum afecteaza aceasta desfasurarea evenimentelor?

Oricine organizeaza o actiune pentru mediul de afaceri, un targ, o expozitie, un top, un clasament, ar trebui sa obtina aprobarea lor. Impiedica astfel libertatea de asociere.

Cine promoveaza acest proiect?

E clar un grup privat de interese. Camera de Comert se afla intr-o situatie foarte grea si in loc sa faca servicii pentru membrii ei, cauta alte solutii sa se finanteze.

Cei care au propus sunt cei care fie au lucrat la Camera de Comert, care probabil vor sa se intoarca acolo in viitor, cand nu vor mai fi parlamentari, fie au rude apropiate care lucreaza in conducerea Camerei de Comert.

Noua ne-a fost transmis proiectul de catre un parlamentar care, fiind in comisia care trebuia sa avizeze, l-a primit si, vazand ineptia asta, ne-a intrebat si pe noi "Cum e posibil?".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#inregistrare firme Camera Comert, #lege Camere de Comert, #firme Romania, #Ovidiu Nicolescu CNIPMMR, #registrul comertului , #firma