Cabinetele de medicina primara sunt amenintate de faliment

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 15:04
2493 citiri
Cabinetele de medicina primara sunt amenintate de faliment

Peste jumatate din cabinetele de medicina primara vor fi inchise, dupa 1 aprilie 2009, daca Ministerul Sanatatii nu va renunta la diminuarea bugetului pentru medicina de familie in anul 2009 cu 40%, au declarat reprezentanti ai sectorului de medicina primara.

Medicii de familie vor trage primul semnal de alarma catre autoritati, in perioada 18-20 februarie, cand vor intra in concediu de odihna, fara inlocuitori, si vor afisa anunturi pentru pacienti, prin care ii informeaza de posibilitatea falimentarii cabinetelor medicale in conditiile scaderii veniturilor cu 40% si a cresterii cheltuielilor in functie de cursul euro, informeaza NewsIn.

"Este o masura de disperare si nu un razboi. Nu vorbim de veniturile medicului de familie, ci ale cabinetului. Chiar cu o reducere drastica a cheltuielilor, cabinetele vor da faliment si populatia va ramane fara serviciile medicale de baza. In aceste cabinete au loc peste 50 de milioane de consultatii pe an", a explicat presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tanasescu.

In cazul in care autoritatile nu reactioneaza la acest prim semnal de alarma, medicii de familie sunt hotarati sa solicite cereri pentru eliberarea certificatelor de conformitate pentru emigrarea in Uniunea Europeana, si in ultima faza, la sfarsitul lunii martie, medicii de familie iti vor exprima refuzul de a semna contractele cadru pe anul 2009.

Potrivit ministrului Sanatatii, Ion Bazac, reducerea bugetului pentru medicina de familie ar putea fi compensata de introducerea a doua noi programe de preventie, cel pentru cancerul de col uterin si cel pentru cancerul de san. In schimb, medicii de familie sustin ca 95% din banii pentru programe sunt pentru investigatii medicale, iar banii care revin cabinetelor medicale sunt insuficienti. "In plus, in 2009, doar 15% din numarul femeilor care se incadreaza in cele doua programe vor fi evaluate, pentru ca nu avem destui citologi autorizati care sa efectueze examenele medicale", a mai spus dr. Rodica Tanasescu.

Subfinantarea medicinei primare si a serviciilor din ambulatoriu va duce, implicit, la aglomerarea spitalelor, sustin specialistii. "Am depus un amendament pentru mentinerea bugetelor pentru medicina primara si asistenta medicala in ambulatoriu la nivelul din 2008, avand in vedere ca scaderea acestor fonduri va creste numarul internarilor nejustificate din punctul de vedere al gravitatii bolilor", a declarat deputatul PNL, Claudiu Taga, dupa sedinta de miercuri a comisiilor de sanatate din Parlament, in cadrul caruia Ion Bazac a prezentat bugetul Sanatatii, in anul 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#cabinet medicina primara, #Ministerul Sanatatii alocare, #fonduri medicina primara , #firma