Cate investitii in domeniul eolian poate atrage Romania?

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 11:26
2613 citiri
Cate investitii in domeniul eolian poate atrage Romania?

Toate companiile din industria energetica vor sa investeasca in sectorul eolian autohton, al carui potential este extrem de mare, dar se restrange la zona Dobrogei.

Sumele ce s-ar putea investi sunt considerabile, mai ales ca marile societati nu au avut pe ce sa-si cheltuiasca bugetele destinate achizitiilor. Din pacate, haosul legislativ si incapacitatea Transelectrica de a investi in infrastructura de transport i-au determintat pe investitori sa dezvolte doar proiecte mici, pe care acum prefera sa le scoata la vanzare.

"Sunt poate 20-25 de proiecte eoliene destul de interesante. Unele au capacitati mici, altele se situeaza intre 50-60 MW, iar altele, poate cele mai cautate de investitorii mari, sunt de peste 100 si pot ajunge si la 150 MW", a declarat Cristina Filip, avocat specializat in sectorul energetic, citata de Business Standard.

La ora actuala, la nivel mondial, aproape toti jucatorii din domeniul energetic cauta oportunitati de investire in zone cu potential eolian ridicat. Printre acestia se numara CEZ Cehia, care va dezvolta in Dobrogea, pana in 2010, cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, GDF Suez, EGL Gas&Power, Verbund Austria sau E.ON Germania.

Interesul crescut al cehilor de la CEZ pentru eolian, acestia anuntand ca mai intentioneaza sa mai dezvolte cel putin un proiect de amploare in Romania - dupa cel de 1,1 miliarde euro cumparat de la fondul de investitii in domeniul regenerabilelor Continental Wind Partners, la usa acestora au inceput sa bata tot mai multi investitori care vor sa se retraga.

"De cand am anuntat achizitia acestui proiect (de la CWP - n.red), suntem asaltati de dezvoltatori. Multi se duc direct la Praga sa faca propuneri. Acum ne uitam la niste proiecte, nu atat de mari, dar inca nu suntem in faza negocierilor. Deocamdata vrem sa ajungem la o situatie confortabila cu acest proiect, sa vedem ca lucrurile merg bine si se deruleaza in calendarul asteptat", a declarat Doru Voicu, directorul de dezvoltare al CEZ Romania, citat de publicatia economica.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#sector eolian, #investitori, #centrale, #companii energitice , #firma