Ce afaceri genereaza aproape jumatate din PIB-ul Romaniei

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 23:02
2970 citiri
Ce afaceri genereaza aproape jumatate din PIB-ul Romaniei

Industriile care utilizeaza intensiv drepturile de proprietate intelectuala genereaza 44,7% din Produsul Intern Brut al Romaniei, una dintre cele mai ridicate cote din UE, si asigura 2 din 10 locuri de munca, potrivit datelor Oficiului pentru Armonizare in cadrul Pietei Interne (OAPI).

Studiul publicat pe site-ul institutiei releva ca Romania este pe locul al patrulea in UE in functie de productia economica generata de industriile care utilizeaza intensiv drepturi de proprietate intelectuala.

La nivelul UE, economia Irlandei depinde in cea mai mare masura de drepturile de proprietate intelectuala. Afacerile sub drepturi de proprietate intelectuala reprezinta 48,8% din PIB-ul Irlandei, urmata de Germania (45,9%), Ungaria (45,1%) si Romania.

Conform comunicatului remis Ziare.com, la nivelul blocului comunitar, aproximativ 40% din volumul total al activitatilor economice (4.700 miliarde euro anual) este generat de industriile bazate pe utilizarea intensiva a DPI, iar aproximativ 35% din totalul ocuparii fortei de munca in UE (77 de milioane de locuri de munca) provine din industriile care utilizeaza peste medie drepturile de proprietate intelectuala.

De asemenea, raportul constata ca nivelul mediu de remunerare in industriile bazate pe utilizarea intensiva a DPI este cu peste 40% mai mare decat in alte industrii.

"Sunt convins ca drepturile de proprietate intelectuala joaca un rol extrem de important in stimularea inovatieii si creativitatii, drept care salut publicarea acestui studiu. El ne va ajuta sa sprijinim in continuare procesul de elaborare de politici bazate pe dovezi.

Ceea ce ne indica acest studiu este faptul ca utilizarea drepturilor de proprietate intelectuala in economie este omniprezenta: de la industriile high-tech pana la producatorii de articole sportive, jocuri, jucarii si jocuri pe calculator, toate tipurile de industrii utilizeaza intensiv nu doar unul, ci mai multe tipuri de drepturi de proprietate intelectuala", a declarat comisarul pentru Piata interna si Servicii, Michel Barnier.

Studiul ia in considerare cele mai importante drepturi de proprietate intelectuala, respectiv brevete, marci, modele (design-uri), drepturi de autor, indicatii geografice.

Printre industriile care utilizeaza cel mai intensiv drepturile de proprietate intelectuala se numara productia de autovehicule, sectorul farmaceutic, sectorul IT, industria financiara si cea a asigurarilor, sectorul retail si industria constructiilor.

Datele au fost culese la nivelul anului 2010.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#studiu afaceri drepturi autor, #afaceri succes Romania, #afaceri drepturi autor , #firma