Ce efecte grave are o executare silita abuziva asupra firmelor

Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 07:30
4820 citiri
Ce efecte grave are o executare silita abuziva asupra firmelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Activitatea unei societati comerciale poate fi afectata ireparabil daca o executare silita abuziva nu este suspendata in instanta.

Insa care sunt actele normative in baza caruia un patron poate face o astfel de cerere?

Ai restante la credit? Bancile nu te vor mai putea executa silit fara acordul unei instante

In primul rand trebuie sa explicam ca singurul temei legal in baza caruia putem invoca clauzele abuzive este legea 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume rezultand din contracte si nu trebuie facuta confuzia cu legea speciala 193/2000 a clauzelor abuzive ce poate fi invocata doar de catre consumatorii persoane fizice in accepitunea legii.

Potrivit art.718 alin.1 C.p.c. (devenit art.719), pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea partii interesate si numai pentru motive temeinice, instanta competenta poate suspenda executarea.

Potrivit alin.2 din acelasi text de lege, pentru a se dispune suspendarea executarii silite cel care solicita trebuie sa dea in prealabil o cautiune calculata conform prevederilor.

Ce inseamna o executare silita pentru firme

O societate comerciala din Galati a cerut si a castigat in instanta suspendarea executarii silite, iar motivele luate in calcul de tribunal au fost urmatoarele, potrivit deciziei 213 din 01.10.2015:

"Instanta de apel a retinut in primul rand cuantumul ridicat al sumelor ce se cer a fi executate silit, calitatea contestatoarei de societate comerciala, activitatea acesteia putand fi grav afectata existand riscul intrarii in faliment, apoi ca o consecinta prejudicierea altor societatii cu care contestatoarea se afla in relatii contractuale, exista motive temeinice care conduc la concluzia ca, activitatea contestatoarei ar putea fi grav afectata iar in sustinerea acestor aspecte sunt avute in vedere contractele incheiate si aflate in derulare, in final fiind admis apelul", potrivit deciziei citate.

Credite prescrise

Nu este de ignorat nici faptul ca foarte multe credite sunt prescrise, iar prescriptia practic paralizeaza complet titlul executoriu. Acest fapt ce poate fi invocat in termen de 15 zile de la fiecare act de executare adus la cunostiinta de catre executor si nu doar de la primul act de executare.

Termenul de prescriptie de trei ani a dreptului de a obtine executarea silita incepe sa curga de la data ultimei plati efectuate de catre debitori.

„In conformitate cu prevederile art. 705 NCPC, dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel, iar termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita.

De asemenea, potrivit art. 706 alin.2 NCPC, prescriptia stinge dreptul de a obtine executarea silita si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Legea 72/2013, adica aceea pe care o avem in vedere la invocarea clauzelor abuzive, este practic un apanaj exclusiv al societatilor comerciale de a-si supune contractul aflat in desfasurare, sau nu, sub lupa unei instante de judecata, pentru a putea afla daca acesta prezinta clauze abuzive.

Art. 12. al legii mai sus amintite ne arata ca practica sau clauza contractuala prin care se stabileste in mod vadit inechitabil, in raport cu creditorul, termenul de plata, nivelul dobanzii pentru plata intarziata sau al daunelor-interese suplimentare este considerata abuziva.

Clarificare pentru clauzele si practicile abuzive

In determinarea caracterului abuziv al unei clauze sau practici, instanta tine cont de toate circumstantele cauzei, in special de:

  • a) abaterile grave de la practicile statornicite intre parti sau de la uzantele conforme ordinii publice sau bunelor moravuri;
  • b) nerespectarea principiului bunei-credinte si a principiilor de diligenta in executarea obligatiilor;
  • c) natura bunurilor sau serviciilor;
  • d) neprevederea motivelor obiective de derogare de la termenele de plata sau de la rata dobanzii, potrivit prezentei legi;
  • e) pozitia dominanta a cocontractantului in raport cu o intreprindere mica sau mijlocie.
  • Ce clauze sunt calificate de lege ca fiind abuzive

    Sunt calificate ca abuzive, nefiind necesara verificarea existentei circumstantelor prevazute la art. 13 sau a altor circumstante specifice cauzei, clauzele contractuale care:

  • )a) exclud posibilitatea aplicarii de dobanzi penalizatoare sau stabilesc dobanzi penalizatoare inferioare dobanzii legale penalizatoare;
  • b) fixeaza o obligatie de punere in intarziere pentru a opera curgerea dobanzilor;
  • c) prevad un termen mai mare de la care creanta produce dobanzi decat cel prevazut la art. 3 alin. (3) sau, dupa caz, la art. 6 si art. 7 alin. (1) ;
  • d) fixeaza, in contractele dintre profesionisti si autoritati contractante, un termen de plata mai mare decat cel prevazut la art. 7 alin. (1) ;
  • e) elimina posibilitatea platii de daune-interese suplimentare;
  • f) stabilesc un termen pentru emiterea/primirea facturii.
  • Sanctiuni

  • (1) Clauzele abuzive sunt lovite de nulitate absoluta.
  • (2) Raspunderea patrimoniala pentru prejudiciile cauzate de clauzele si practicile abuzive este atrasa potrivit prevederilor Legii nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare.
  • De retinut: Fiecare societate comercial, are posibilitatea, chiar si cu contracte semnate inainte de intrarea in vigoare a legii 72/2013, sa actioneze banca, furnizorul de servicii sau partenerul comercial, in judecata, pentru eliminarea clauzelor abuzive.

    Avocat Cuculis Adrian

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #executari silite firme, #lege executari silite, #executari silite clauze abuzive , #firma
    Comentarii
    Poza Nonpolitikon
    Nonpolitikon
    rank 5