Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Centrul Istoric din Bucuresti, paradisul cafenelelor de miliarde de euro

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 22:06
3465 citiri
Centrul Istoric din Bucuresti, paradisul cafenelelor de miliarde de euro
Foto: Arhiva

Centrul Istoric al Capitalei este "bantuit" de rechinii imobiliari aflati sub anonimat. Aici plata chiriilor se face prin intermediari, iar proprietarii prefera sa ramana ascunsi.

Locul in care isi fac veacul peste 100 de localuri a devenit un paradis al comertului si distractiei. Romania pare sa fi imprumutat conceptul de "oras vechi", care exista de la Bruxelles pana la Varsovia si de la Praga pana in Florenta.

Insa la noi este un contrast de tip balcanic intre localurile de fite si mizeria de pe strazi. In centrul vechi din Bucuresti gunoaiele sunt peste tot, cainii si vagabonzii populeaza cladiri istorice cum ar fi Hotelul Concordia sau Hanul Gabroveni.

Si cu toate acestea, cluburile, barurile si bistrouri prospera, in timp ce proprietarii, cei mai multi despagubiti de pe urma retrocedarilor, sunt de negasit.

Chiriile, care ajung si pana la 2.700 de euro pe suta de metri patrati pe luna, se platesc prin interpusi unor stafii imobiliare.

Acesta este si cazul unui tanar afacerist de 33 de ani, de profesie economist, si care de cativa ani s-a apucat de carciumarit si a deschis un bistro pe Smardan: "Les Bourgeois", adica "La Burghezi". Plateste o chirie de 4.300 euro pe 150 mp.

"Spatiile mici te costa mult mai scump! Mi se parea ciudat ca aceasta agentie platea chirie intr-un sediu al carui proprietar se spune ca este un functionar din Primaria Sectorului 5. Toata lumea stie", marturiseste Radu Diaconu, pentru Evenimentul Zilei.

Olandezii au mirosit afacerea, asa ca s-au hotarat sa opereze in zona. Acesta este si cazul lui Jerry Vanschaik cu afaceri in centrul vechi de zece ani. Impreuna cu Gisbert Huijink, tot olandez, gestioneaza caffe-barul "Van Gogh" si "Rembrand" Hotel. Huijink a cumparat in urma cu sapte ani spatiul hotelului de la Primaria Capitalei.

Proprietarii, stramosi ai celor care au locuit acolo, sunt in mare parte evrei, plecati in America, Canada si Israel. Multi au folosit intermediari sa-si inchirieze spatiul.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#cafenele centrul vechi, #cafenea Centrul Istoric Bucuresti, #afacere Centrul Istoric , #firma
Comentarii