CFR isi inchiriaza garile cu 5 lei pe luna, doar pentru angajati!

Duminica, 26 Octombrie 2008, ora 09:05
2699 citiri
CFR isi inchiriaza garile cu 5 lei pe luna, doar pentru angajati!

Aflata in topul societatilor cu datorii catre stat si furnizori, Compania de Cai Ferate isi permite sa inchirieze o parte din patrimoniu cu doar cativa lei pe luna.

Dupa ce traficul de calatori s-a redus substantial, garile au fost inchiriate una cate una sau au cazut, cu buna stiinta, in proprietatea angajatilor, care au platit pe ele de cateva zeci de ori mai putin decat valoarea pietei.

Angajatii mai nevoiasi, care nu au avut de unde da cateva mii de euro pe o gara s-au improprietarit singuri.

Un exemplu in acest sens este gara Barzesti din judetul Vaslui, aflata in proprietatea Regionalei CFR Iasi, care a devenit inaccesibila calatorilor dupa ce un instructor din cadrul Regionalei CFR Iasi a inchiriat o parte a acesteia si o considera proprietate privata.

Initial, in 2006, Ovidiu Gheorghe Chis, instructor la Scoala de Mecanici de locomotiva, a inchiriat cladirea la un pret de doar 45 de lei pe luna. Cu timpul, el a modernizat-o, a schimbat geamurile, si-a facut gospodarie zootehnica si a facut gard pe peronul statiei, blocand accesul calatorilor, scrie Evenimentul Zilei.

Tot pe raza Regionalei Iasi, statia vasluiana Docaneasa a fost adjudecata cu doar 220 de milioane de lei vechi, acum doi ani, cand Directia Generala de Finante Galati a scos mai multe gari la vanzare, din cauza datoriilor la stat ale Regionalei CFR Iasi. Aceasta a fost cumparata de fiica unui fost ceferist, care nu mai intentioneaza acum sa mai "mentina specificul obiectivului".

Oamenii care vor sa plece din Docaneasa pe calea ferata se vor deplasa cam la o suta de metri distanta de gara, unde este un canton care le asigura si biletele", afirma atunci proaspata proprietara. Noua destinatie a cladirii era cea de spatiu de productie, cu intentia de crea locuri de munca pentru localnici, multi dintre ei fiind asistati social, mai scrie publicatia

Situatii similare se intalnesc in toate Regionalele de Cale Ferata din Romania, inclusiv in cea din Bucuresti. Aici, etajul Garii Titan Sud a fost inchiriat unui numar de zece familii, toti CFR-isti, in schimbul unei sume modice: cinci lei pe luna, adica echivalentul unui pachet de tigari.

Pe traseul Timisoara - Sannicolau Mare, jumatate din garile in care trenul face statie arata ca dupa bombardament. Garile de aici sunt fie abandonate, in ele locuind cate un "clandesin", fie au fost ransformate in carciumi, fie au fost duse acasa, bucata cu bucata, de catre localnicii din zona, se mai precizeaza in reportajul EVZ.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#gari, #inchiriere, #cumparare, #CFR, #angajati , #firma