Bradford & Bingley, banca ipotecara britanica pe punctul de a fi nationalizata

Duminica, 28 Septembrie 2008, ora 20:35
1909 citiri
Bradford & Bingley, banca ipotecara britanica pe punctul de a fi nationalizata

Oficiali guvernamentali din Marea Britanie se afla in discutii pentru salvarea de la faliment a bancii ipotecare Bradford & Bingley (B&B), cea mai vehiculata optiune fiind nationalizarea. O declaratie oficiala cu privire la viitorul acesteia va fi publicata duminica sau luni.

B&B este o fosta societate de constructii formata in 1964 prin fuziunea Bradford Equitable Building Society cu Bingley Building Society. Ambele au fost fondate in 1851 pentru ajutorarea locuitorilor din orasele industriale din nordul Angliei. B&B si-a schimbat statutul in 2000 si a fost listata la bursa in luna decembrie a aceluiasi an. Aproximativ 40% din actiunile sale inca sunt detinute de mici investitori.

In ultimii ani, B&B s-a transformat in bana ipotecara, cea mai mare din Anglia de tipul buy-to-let, segment al creditelor ipotecare pentru cumpararea de locuinte in scopul inchirierii. De asemenea, banca furnizeaza ipoteci self-cert, sau imprumuturi pentru liber profesionisti, persoane cu mai multe locuri de munca si credite "pentru toata viata", relateaza Reuters.

B&B are 197 de sucursale si 140 de agentii, aproximativ 3.200 de angajati si aproape 1 milion de actionari. Banca are aproximativ 2 milioane de clienti pe segmentul creditelor ipotecare si 1 milion de detinatori de depozite. Are canale alternative de distributie prin linii telefonice si pagini de internet, iar serviciile sale sunt vandute, de asemenea, prin intermediari si al brokeri, sub marca Mortgage Express. Sediul central al bancii se afla in Bingley, West Yorkshire (nordul Marii Britanii).

Palaria "melon" ce reprezinta logo-ul bancii este purtata de o femeie imbracata intr-un costum verde, in ultima sa campanie publicitara.

In martie 2006, B&B a atins cea mai mare valoare de piata a sa, de 3,3 miliarde lire sterline. Actiunile sale s-au depreciat insa cu 93% de la inceputul acestui an si au inchis sedinta bursiera de vineri la 0,20 lire sterline/actiune, la care valoarea de piata a bancii la mai putin de 300 milioane lire sterline.

Problemele financiare ale bancii s-au agravat in mai, cand a fost anuntat un plan pentru o emisiune de titluri de 300 milioane lire sterline, la numai o luna dupa ce anunta ca nu are nevoie de asa ceva. B&B preciza, la acea vreme, ca asteptase ca pietele sa se stabilizeze inainte de a face emisiunea de titluri, la un pret foarte scazut de altfel.

B&B a strans pana la urma 400 de milioane de lire sterline din emisiunea de titluri, in august. Insa emisiunea s-a dovedit un fiasco dupa ce actiunile sale s-au prabusit la bursa, iar bancile britanice HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays, Lloyds TSB si HBOS, precum si cea spaniola Santander au ramas cu mai mult de o cincime din capitalul B&B, dupa ce au intervenit pentru ajutorarea acesteia.

Directorul executiv al bancii, Richard Pym, 58 de ani, este fostul director excutiv al Alliance & Leicester. Pym a fost numit in functie in august, dupa demisia lui Steven Crawshaw, din cauza unor probleme de sanatate. Rod Kent, in varsta de 60 de ani, este presedintele bancii din 2002. Anterior, Kent ocupase aceeasi functie la Close Brothers.

B&B a avut pierderi de 27 milioane lire sterline in prima jumatate a anului 2008, afectat de deprecieri de active si pierderi din investitii in valoare de 155 milioane lire sterline, precum si de o crestere a creditelor neperformante. Pentru 2007, banca afisa un profit de 126 milioane lire sterline, nivel la jumatate fata de cel din 2006, de 247 milioane lire.

Banca a anuntat, saptamana trecuta, ca va concedia 370 de persoane, o data cu inchiderea unui centru de procesare a ipotecilor, si a precizat ca a vandut toate derivatele legate de credite ipotecare problematice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
#Bradford Bingley, #Banca, #ipotecara, #Marea Britanie, #nationalizare , #firma